robio1g Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Witam Zastanawiam się nad zmianą przerzutki tylnej z Acera – w Author Classic z 2004 r. na szosową 2300 lub Sora . Niedawno zmieniłem kasetę na HG50 12-23 - 8 rz. i coś nie działa tak jak trzeba – między 6 a 5 przełożeniem nie przeskakuje płynnie. Suport 28-38-48. Czy taka zmiana ma sens? (chyba, że na coś innego) Czy model 2300 czymś różni się od Sora? Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
turysta Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 2300 to mniej więcej odpowiednik Acera, a może nawet Tourneya, a Sora to takie Alivio.
zekker Napisano 20 Sierpnia 2013 Napisano 20 Sierpnia 2013 Przy takiej zmianie musisz zwrócić uwagę na pojemność przerzutki. Miałem Sorę z krótkim wózkiem i zestawiłem przednie zębatki, tak żeby największa różnica była (mała - duża) 16 zębów. Czy zadziała dla 20 nie wiem, pewnie lepiej brać średni wózek. Miałem kasetę 11-28 i chodziła ok. Tylko trzeba było trochę posiedzieć nad regulacją i długością łańcucha, żeby górne kółko nie zahaczało o największą zębatkę. Czy zmiana ma sens, to kwestia co chcesz osiągnąć. Od Tourney-a i Acery według mnie chodziła wyraźnie lepiej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.