Pawello12 Napisano 17 Sierpnia 2013 Napisano 17 Sierpnia 2013 Witam Jakiś czas temu wymieniałem napęd w rowerze. Przeszedłem na kasetę ośmiorzędową. Do tego Przerzutka tylna Sram X-4 i gripy Sram SX-4. Po zamontowaniu i wyregulowaniu wszystko chodziło wzorowo, ale po kilkunastu kilometrach wyższe biegi zaczęły się same zmieniać. Pomyślałem, że wszystko nowe, to się dociera. Wyregulowałem i było ok, ale znowu po kilkunastu kilometrach się rozregulowało. I tak jest cały czas. Reguluję to wszystko idealnie śmiga. Pojeżdżę trochę i znowu się zaczyna. W zakresie od 1 do 5 jest wszystko ok, ale od 6 do 8 już wtedy nie chodzi jak należy. Biegi potrafią same się zmienić, albo przeskoczyć o 1 za dużo. W czym może być problem?
Centek Napisano 17 Sierpnia 2013 Napisano 17 Sierpnia 2013 A linkę masz solidnie przykręconą do przerzutki? Może linka ucieka spod śruby.
Pawello12 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Napisano 17 Sierpnia 2013 Tak, kilka razy to poprawiałem, bo na początku też szukałem winy w lince. Może trzeba by wymienić linkę? Albo śruby baryłkowe przy gripie nie trzymają jak należy i się luzują?
tranzystor82 Napisano 17 Sierpnia 2013 Napisano 17 Sierpnia 2013 Pancerze sprawdz jak maja slady korozji na koncu lub swoj czas to zmien. Wysyłane z mojego BlackBerry Runtime for Android Apps za pomocą Tapatalk 2
Pawello12 Napisano 19 Sierpnia 2013 Autor Napisano 19 Sierpnia 2013 Pancerze wymieniłem wraz z linkami na początku roku więc to raczej nie one. Ewentualnie linka od manetki, bo kupiłem ją lekko używaną (ok 100 km) i linka była w komplecie. Może więc wymiana linki pomoże?
biker90 Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Czasami wystarczy przejechać się po wertepach czy w górach zrobić jakiś wypad i przerzutka ciut się rozreguluje, ale nie na tyle by to ewidentnie przeszkadzało. Ten typ tak ma, zwłaszcza te budżetowe zmieniarki, czym wyższej tym problem rzadziej występuje. Tak jak koledzy wyższej sprawdź pancerze i linki dokładnie, przyczyną rozregulowania może też być drobny kamyk w zmieniarce- u mnie tak było, jak przy czyszczeniu zobaczyłem i wyciągnąłem go to problem ustał
dziobolek Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 ...Ten typ tak ma, zwłaszcza te budżetowe zmieniarki... A to ciekawe, bo ja nawet przy budżetowych rozwiązaniach nie doświadczałem problemów jak w poście nr.1 ...Albo śruby baryłkowe przy gripie nie trzymają jak należy i się luzują? ... No właśnie - przyjrzyj się dokładniej temu zagadnieniu . Ostatnio miałem podobny objaw i okazało się, że winna była baryłka - a właściwie obudowa manetki. Miejsce gdzie wkręca się baryłkę to był plastik i wyrobił się deczko tak, że dało się regulować, ale podczas użytkowania baryłka była wciskana w obudowę. Dało się wykręcić i było przez chwilę OK, po czym znów ta sama sytuacja...
biker90 Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 A to ciekawe, bo ja nawet przy budżetowych rozwiązaniach nie doświadczałem problemów jak w poście nr.1
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.