tomcio99 Napisano 11 Sierpnia 2013 Napisano 11 Sierpnia 2013 Witam, złamałem klamkę w manetce sram x-5 (widoczne na zdjęciach). Mam zamiar kupić jakaś inną lub taką samą na allegro, której wskaźnik nie wskazuje zmiany biegów 1-3, ale to jest chyba spowodowane tym, że nie jest podpięta pod przerzutkę. Proszę o odpowiedź jeśli ktoś wie. A wiec lepiej kupić ją jeśli będzie dobra czy jakaś inną, która będzie dobra do przerzutki sram x-5 jak. Jeśli lepiej jakaś inna to jaką? (w całkowitym koszcie do 50 zł) Może jest jakaś możliwość naprawy?
Mod Team Puklus Napisano 11 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 11 Sierpnia 2013 Jak jesteś zdolny, to można to na kołkach skleić, czyli wywiercić ze 2 otwory bo to dosć dużo materiału, zrobić kołeczki, najlepiej jakieś karbowane, moga być np z gwoździka i zakleić klejem epoksydowym. To sie złamało w miejscu gdzie największe siły działają a sama dźwignia nie wiem czy jest do dostania.
tomcio99 Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Napisano 11 Sierpnia 2013 Raczej samej dźwigni się nie kupi. Chce się skupić bardziej na wymianie. Teraz mam kaskę na rower i chce jakoś go krok po kroku wzbogacać o nowe części.
Mod Team Puklus Napisano 11 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 11 Sierpnia 2013 Troche szkoda kupować manetkę ... jeżeli nie jest to poli etylen lub polipropylen to polecam klej marki "Versa Chem" 2 składnikowy. Plastic Welding system. Ten klej jest tak mocny, ze zazwyczaj plastik pęka obok łączenia a spoina wytrzymuje. Jest bardzo agresywny i klei niemal wszystko ale też swoje kosztuje chyba ok 20zł ale takich manetek skleić nim można by bardzo wiele. Tak to wygląda
tomcio99 Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Napisano 11 Sierpnia 2013 Skoro klej kosztuje 20 zł to według mnie lepiej kupić cala manetkę i wtedy jest pewniej podczas jazdy, że się nie zepsuje. Tam jest takie pękniecie, że brakuje w niektórych miejscach tego materiału od manetki, więc klejenie nie jest też dobrym rozwiązaniem przez to. Jeśli chodzi o ta manetkę z allegro i problemem ze wskaźnikiem to jak?
Mod Team Puklus Napisano 11 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 11 Sierpnia 2013 No tak tylko ciężko kupić rozsądną manetkę za 20 zł ... albo szukaj zepsutych by samą dźwignie przełożyć
tomcio99 Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Napisano 11 Sierpnia 2013 No tak tylko ciężko kupić rozsądną manetkę za 20 zł ... Nie wiem czy nie doczytałeś po prostu w poście czy na myśli masz to, że klej kosztuje 20 zł a manetka 50 zł, więc lepiej kupić klej. Jak coś to przepraszam. I dalej pytam o tą manetkę na allegro czy to jest usterka czy nie? http://allegro.pl/manetka-sram-x-5-przod-3-nie-shimano-saint-lx-xt-i3450511140.html
tobo Napisano 11 Sierpnia 2013 Napisano 11 Sierpnia 2013 Wskaźnik mógł spaść albo się złamać, jeśli manetka nadal działa to usterka nie wpływa na jej podstawową funkję, czyli zmianę biegów, bardziej na funkcje dodatkowe - dla jednego istotne dla drugiego nie.
Mod Team Puklus Napisano 11 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 11 Sierpnia 2013 No to kupuj i sie nie zastanawiaj
tomcio99 Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Napisano 11 Sierpnia 2013 Tak właśnie teraz robię. Dzięki za wszystko.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.