Skocz do zawartości

[Manetka sram x-5] Urwana klamka naprawić czy kupić nową?

tomcio99

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

złamałem klamkę w manetce sram x-5 (widoczne na zdjęciach). Mam zamiar kupić jakaś inną lub taką samą na allegro, której wskaźnik nie wskazuje zmiany biegów 1-3, ale to jest chyba spowodowane tym, że nie jest podpięta pod przerzutkę. Proszę o odpowiedź jeśli ktoś wie. :) A wiec lepiej kupić ją jeśli będzie dobra czy jakaś inną, która będzie dobra do przerzutki sram x-5 jak. Jeśli lepiej jakaś inna to jaką? (w całkowitym koszcie do 50 zł) :) Może jest jakaś możliwość naprawy?

2013-08-11+20.10.03.jpg2013-08-11+20.09.42.jpg

• Mod Team
Napisano

Jak jesteś zdolny, to można to na kołkach skleić, czyli wywiercić ze 2 otwory bo to dosć dużo materiału, zrobić kołeczki, najlepiej jakieś karbowane, moga być np z gwoździka i zakleić klejem epoksydowym. To sie złamało w miejscu gdzie największe siły działają a sama dźwignia nie wiem czy jest do dostania. 

Napisano

Raczej samej dźwigni się nie kupi. Chce się skupić bardziej na wymianie. Teraz mam kaskę na rower i chce jakoś go krok po kroku wzbogacać o nowe części.  :)

• Mod Team
Napisano

Troche szkoda kupować manetkę ... jeżeli nie jest to poli etylen lub polipropylen to polecam klej marki "Versa Chem" 2 składnikowy. Plastic Welding system. Ten klej jest tak mocny, ze zazwyczaj plastik pęka obok łączenia a spoina wytrzymuje. Jest bardzo agresywny i klei niemal wszystko ale też swoje kosztuje chyba ok 20zł ale takich manetek skleić nim można by bardzo wiele.

ebzf.jpg

Tak to wygląda

Napisano

Skoro klej kosztuje 20 zł to według mnie lepiej kupić cala manetkę i wtedy jest pewniej podczas jazdy, że się nie zepsuje. :)

Tam jest takie pękniecie, że brakuje w niektórych miejscach tego materiału od manetki, więc klejenie nie jest też dobrym rozwiązaniem przez to. ;)

Jeśli chodzi o ta manetkę z allegro i problemem ze wskaźnikiem to jak?

Napisano

Wskaźnik mógł spaść albo się złamać, jeśli manetka nadal działa to usterka nie wpływa na jej podstawową funkję, czyli zmianę biegów, bardziej na funkcje dodatkowe - dla jednego istotne dla drugiego nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...