Skocz do zawartości

[Spinka] do łańcucha. Kompatybilność

toba94

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jakiś czas temu kupiłem spinki SRAM do łańcucha na 7 rzędów. Akurat wymieniam napęd na kasetę i czy będą kompatybilne z łańcuchem 8-rzędowym(shimano)?

Napisano

Bo niektóre łańcuchy shimano są szersze. Mam HG-50 i spinka SRAM pod 8s nie chciała się zapiąć. Gdzieś na tym forum doczytałem, że łańcuchy Shimano 8s są szersze, i też w tym doszukuję się problemu.

Napisano

Właśnie to zauważyłem :/ Na szczęście miałem pod rękę shimanowską spinkę. Zapiąć ją to pół biedy ale potem kiedyś rozpiąć to jest masakra... 

A propo czy są jakieś spinki oprócz shimanowskich, które pasowałyby na ten model łańcucha? Bo jednak uważam, że shimanowskie to porażka :/

Napisano

A propo czy są jakieś spinki oprócz shimanowskich, które pasowałyby na ten model łańcucha?

KMC CL571 - Pasuje do HG40 i HG50, raz nawet uratowała mi 10km z buta w nocy bo pasowała do GH73 ;) przez przypadek miałem ją w portfelu, kiedyś woziłem ją jako zapas do napędu 8-rzędów...

Napisano

Spinka Shimano do łańcuchów 8sp jest jednorazowa, przy próbie rozpinania zdarza się jej trwale wygiąć lub pęknąć.

Spinki KMC są kompatybilne z łańcuchami Shimano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...