qball Napisano 5 Sierpnia 2013 Napisano 5 Sierpnia 2013 Witajcie, Za tydzień wybieram się na 5 dni do Bergen, NOR, pytanko ogólne, czy jest w okolicy coś ciekawego ? Jak teraz tam wygląda pogoda i warunki? Wie ktoś może ? Z góry dzięki za wszelkie informacje, Pozdro, Jacob
qball Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Napisano 5 Sierpnia 2013 To znaczy coś co warto polecić do zwiedzania w okolicy, sorry za skrót myślowy. Do tego, jaka jest pogoda aktualnie ? Niestety jestem z osobą niezrowerowaną więc w grę wchodzi pieszy treking.
tobo Napisano 5 Sierpnia 2013 Napisano 5 Sierpnia 2013 Nadal jest skrót myślowy - interesuje Cię miasto/architektura czy bardziej natura?
Piehursson Napisano 5 Sierpnia 2013 Napisano 5 Sierpnia 2013 Do tego, jaka jest pogoda aktualnie ? www.accuweather.com
qball Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Napisano 5 Sierpnia 2013 Sorry - > natura i ew. architektura, miasta mam pod dostatkiem
seb2k6 Napisano 5 Sierpnia 2013 Napisano 5 Sierpnia 2013 http://www.yr.no/sted/Norge/Hordaland/Bergen/Bergen/langtidsvarsel.html
premier2 Napisano 5 Sierpnia 2013 Napisano 5 Sierpnia 2013 Warto wdrapać się na okoliczne wzgórza, skąd są rewelacyjne widoki. Kolejka Fløibanen wjeżdża na jeden ze szczytów, a odjeżdża z centrum, które też trzeba zobaczyć. Jest Akwarium, gdzie są okazy morskiej i oceanicznej fauny. Ogólnie miasto ma sporo atrakcji dla turysty, także nawet sam spacer po nim nie nudzi. http://www.visitnorway.com/pl/gdzie-jechac/Fiordow/Bergen/What-to-do-in-Bergen/atrakcje-w-Bergen/
Maxim Napisano 5 Sierpnia 2013 Napisano 5 Sierpnia 2013 Mieszkałem w Bergen 5 miesięcy. Jest to drugie co do wielkości miasto w Norwegii. Ośrodek studencki i kulturalny regionu. Bergen rozciąga się w dolinach pomiędzy siedmioma skalistymi wzgórzami. Wspaniałe widoki z otaczających gór zapierają dech w piersiach. Przyszykuj się na ostre zwiedzanie. Przygotowałem Ci taką pośpiesznie zrobioną mapkę. Trasa nr 2 obowiązkowa. W mieście jest bardzo dużo tuneli. Teren jest bardzo stromy. Byłem nawet w specjalnym tunelu dla pieszych i rowerów. https://maps.google.pl/maps/ms?msa=0&msid=210195922398592380528.0004e338cbeb96a0fbc1d Oprócz samego miasta warto wybrać się w podróż PKS-em do Stavanger. Trasa jaką jedzie autokar jest poprostu bajeczna. Autokar płynie promami na trasie i jedzie trzema tunelami, z których jeden ma 8 kilometrów i zjeżdza na głębokość coś koło 240 metrów pod poziom morza (taki głęboki jest fiord pod którym przebiega tunel). Dookoła miasta są dziesiątki kilometrów tuneli. Pyszne robią kebaby z papryką jelapeno. Jeśli chodzi o pogodę w Bergen to żadna z prognoz się nie spełni ponieważ tam możesz mieć cztery pory roku w ciągu jednego dnia. Nie przesadzam. To rejon Norwegii w który uderza prąd z Zatoki Meksykańskiej (golfsztrom) i przynosi nawet co godzinę coś innego. Dzięki temu są sklepy w których możesz wybierać spośród stu fasonów kaloszy. Jak coś jeszcze mi się przypomni to dopiszę.
tobo Napisano 5 Sierpnia 2013 Napisano 5 Sierpnia 2013 Trochę tytułem sprostowania - prognoza sprawdza się jak najbardziej - jeśli przewidywana jest taka pogoda a nie inna to można z bardzo dużym prawdopodobieństwem się jej spodziewać. Korzystanie ze strony yr.no to rozsądne wyjście. - kalosze nie są najlepszym bergeńskim butem - zdecydowanie lepiej mieć coś trekkingowego, dobrze jeśli nieprzemakalnego, warto mieć też kurtkę przeciwdeszczową. Temperatury raczej poniżej letnich temperatur w Polsce. Na każde z wyższych szczytów można dostać się bez problemu pieszo, a w przypadku zapasu finansowego skorzystać z wjazdu płatnego (Urliken, Floien). Runda piesza szczytami to jakieś 50 km, bardzo klimatycznych (na wysokościach gdzie w Polsce rosną lasy liściaste tu już praktycznie gołe skały). Przyjeżdżając do Norwegii warto mieć na uwadze że ceny są tu wysokie/bardzo wysokie i dla przeciętnej polskiej kieszeni niespecjalnie przystępne. Stołowanie się w barach/kawiarniach/restauracjach to bardzo droga przyjemność. Jadąc na parę dni warto wziąć z Polski zapas jedzenia. Poruszanie się komunikacją miejską też nie należy do tanich - 15 zł za bilet w jedną stronę, kolej miejska 20 zł. Taksówka w mieście 100-200 zł za przejazd. Velkommen til Bergen
Maxim Napisano 5 Sierpnia 2013 Napisano 5 Sierpnia 2013 Oj z tą prognozą może być różnie. Na jednej wyprawie miało być cały czas 21 stopni jak pamiętam, a w południe przez godzinę padał śnieg. Za moich czasów kolejka na Urliken była całkowicie nieczynna. A wejść z buta się nie podjąłem.
qball Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Napisano 5 Sierpnia 2013 Super, dzięki chopaki za rady i porady : ) W takim razie trzeba się dobrze zaopatrzyć Z ciekawości, po ile około cenią sobie za wypożyczenie roweru - treking / dzień ?
tobo Napisano 6 Sierpnia 2013 Napisano 6 Sierpnia 2013 Nie mam pojęcia czy taka możliwość istnieje, wydaje mi się że nie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.