Skocz do zawartości

[korba,przerzutka] Modernizacja na SLX

Masior

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć  :)

Mam obecnie zamiar zmienić swoja zużyta już korbę oraz tylna przerzutkę na coś nowego z rodziny slx. Obecnie w skład mojego roweru wchodzi:

manetki SLX M660  9 rz

łańcuch SLX HG-73 9 speed

kaseta SLX HG-80 9 rz 11-32/34

przerzutka przód sis

przerzutka tylna deore

Mam do Was nastepujace pytania:

-zastanawiam się jednak jeśli kupie nowsza korbę slx  M670 pod 10 rz  po zamontowaniu nie będzie żadnych problemow z płynna jazda ani żadnych innych zawirowań oraz czy taka kombinacja podejdzie czy porostu zakupić asortyment pod 9 rz jak reszta mojego sprzętu.?

-ponadto chciałbym się dowiedzieć czy nowa tylna przerzutka tez na 10 rz obsłuży moj napęd 9rz czy już jednak nie

-przwrzutke wybierac z krotkim czy dlugim wozkiem

Czekam na Wasze podpowiedzi oraz odpowiedzi.

Pozdrawiam

Napisano

Tylna przerzutka 10sp nie obsłuży.
Jak bierzesz SLX 2 blatowe Średni wózek jest ok

Jak bierzesz SLX 3 blatowe długi wózek
SLX m670 będzie dobrze działać z 9sp.

Napisano

2i regulaminu

Mogłby ktos wytłumaczyc o co chodzi z tym 2/3 blatowe?

wiec korba oraz jej specyfikacja bedzie jak najbardziej ok

http://allegro.pl/shimano-slx-2013-fc-m670-korba-10rz-42-32-24-170-i3409788328.html

a co do przerzutki chcialbym sie dowiedziec czym sie rozni opis GS od SGS

http://allegro.pl/przerzutka-tyl-shimano-slx-rd-m662-gs-i3434147283.html

http://allegro.pl/przerzutka-tyl-shimano-slx-rd-m662-sgs-i3437279924.html

Napisano

2i regulaminu

Chce zakupić korbę w/w która posiada 3 zębatki,to w takim razie przerzutka z jakim wózkiem najlepiej będzie pasowała do niej?

I czy calosc bedzie funkcjonowala z pozostala czescia moich czesci

Oczekuje na Wasze odp..Pomozcie Koledzy rowerzysci

Napisano

Jesli chodzi o korbe to juz uzyskalem odp. na swoje pytanie lecz teraz by moc zamknac temat chcialbym sie dowiedziec

z jakim wozkiem kupic przerzutke?. Tak czytalem to co mi Nevermind zaproponowales lecz obliczajac koronki na korbie(42-24) + koroki na kasecie(34-11)  wyszlo mi 41 wiec dlugi wozkek,aczkolwiek sprzedawca rowerowwy mowil,ze jesli posiadam kasete 11-34 spokojnie moze podejsc sredni wozek.Wiec jak to jest by moc kupic i jezdzic na nowym juz sprzecie??

Rozwiejcie moje watpliwosci

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

a co do przerzutki chcialbym sie dowiedziec czym sie rozni opis GS od SGS

GS - średni wózek

SGS - długi wózek

Zmień lepiej przerzutkę przednią, która jest w tej chwili najsłabszym ogniwem w twoim napędzie. Wiem, ze bardziej widać przerzutkę tylną i jest większy lans, ale jak wymienisz przerzutkę przednią to poczujesz różnicę na plus :)

• Mod Team
Napisano

wyszlo mi 41 wiec dlugi wozkek,aczkolwiek sprzedawca rowerowwy mowil,ze jesli posiadam kasete 11-34 spokojnie moze podejsc sredni wozek.Wiec jak to jest by moc kupic i jezdzic na nowym juz sprzecie??

No bo możesz, na własna odpowiedzialność bo jak sie zapomnisz prawdopodobnie w najlepszym wypadku urwiesz hak. taki napęd jak twój do 3x3 jeszcze będzie jeździł normalnie dalej bym nie próbował :D

Napisano

Komplet  SLX SGS RD-M662 oraz korba SHIMANO SLX Dyna-Sys FC M670 KORBA 10rz. 42/32/24 czy 44-32-22 będzie śmigać bez żadnych problemow z pozostalymi komponentami w moim rowerze? Nadal tkwie w tym temacie z racji ze nie kupuje produktow u siebie w miescie lecz poprzez allegro a chcialbym moc kupic sprzet ktory bedzie dziala dobrze bez zarzutu a bez potrzeby wymiany

Odpowiedzcie bym mogl zakonczyc juz ten temat

Pozdrawiam

Napisano

Wiec korbe 42/32/24 z takimi koronkami doradzasz Siimon.?Tak.wiem myślałem własnie o niej ale to już w kolejnym miesiącu planuje taki zakup.

Napisano

Ilość zębów to już musisz dobrać pod siebie a raczej pod teren po którym jeździsz. Ja w tej chwili mam 44/32/22 z tyłu 10rz i praktycznie od święta zdarzy mi się korzystać ze skrajnych przełożeń. 

Napisano

Jezdze bardzo roznie 65-35 % na korzysc ciezkiego terenu jak las,zwir itp chodz nie raz przyjdzie ochota na dlugi maraton.

Siimon wiesz chce by wszystko dobrze chodzilo bez zadnych zgrzytow i bez wymiany zamowionego sprzetu.

• Mod Team
Napisano

Powinieneś kupić zestaw dedykowany pod 10 rz. konstrukcja wodzika przerzutki jest troszkę inna, przez co możesz mieć kłopoty, żeby na całym zakresie kasety działała ci poprawnie ta przerzutka.

Napisano

Mówisz o zestawie całym dedykowanym pod 10 rz.?

Pozostaly moj sprzet to 9 rzedow a korbe wybralem na 10 gdyż jest kompatybilna pod 9 rz.

Spotkalem sie z opinia ze regulacja przedniej na 44 z a korba 42 bedzie dzialało bez problemu

wiec jak z tym dylematem?

Facet ze sklepu rowerowego powiedzial mi,ze lepiej bylo by zakupic przednia przerzutke na 10 rz..Mowiac ze podejdzie pod reszte komponentow na  9rz bez najmniejszego problemu wiec teraz nie wiem sam ktora wybrac?

Opis przedniej przerzutki na 10 rz jest przeznaczony pod 3x10 wiec juz mam bol glowy ktory ciagnie sie od poczatku miesiaca

a teraz sam niewiem czy brac przednia na 9 czy 10 ?

Przednia obecna mam sis na obejme z gornym ciagiem za rura podsiodlowa a jesli za Wasza porada wzialbym 10 rz to ktory model 

mam wybrac--> ...?? 

Pomozecie

W wyższym poście zapomniałem zapytać o specyfikacje łańcucha? Więc chciałbym zapytać :

Mój łańcuch łańcuch SLX HG-73 9 speed podejdzie bez niczego do korby na 10 rzędów( nie bedzie zachaczal o blaty korby)

Jeśli doradzicie zakupić przednia przerzutkę na 10 biegów(o czym post wyżej ) łańcuch będzie kompatybilny

Może coś jeszcze zasugerujecie by rozwiązać ta sprawę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...