Patsien Napisano 17 Października 2013 Napisano 17 Października 2013 Dzięki bardzo MrMacko06 za opinie o Xeon'ie. Decyzje podejmę zapewne dopiero pod koniec roku - muszę uzbierac kasę :-) Dam znać w tym temacie co kupiłem. Pozdrowienia
Viking07 Napisano 6 Listopada 2013 Napisano 6 Listopada 2013 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam nadzieję, że w swoim pierwszympoście nie napiszę zbyt dużo głupot. Jestem zainteresowany kupnem któregoś z rowerów wymienionych w temacie i każda rada będzie dla mnie bezcenna. Ale od początku. Pierwsza i zarazem ostatnia szosa jaką posiadałem to jakaś rama Gianta na 105. Lata 1991 - 1997. Wtedy to trenowałem łyżwiarstwo szybkie i rower był podstawą w letnich przygotowaniach do zimy. Jeździłem wtedy bardzo dużo. Ale to było kiedyś. Obecnie dosiadam Scota Scale 70 i cos tam sobie w miare wolnego czasu jeżdże ale wspomnienia wracają. Zaczyna się okres wypszeraży i postanowałm z tego skorzystać. Interesują mnie używki. Pierwszy to http://www.bikekatalog.pl/2011//rowery/406/Cube.Agree.GTC.Pro/rozm 53. na tych kołach http://www.hiwtc.com/products/mavic-cosmic-carbone-ssc-clincher-700c-wheelset-shimano-551-1131.htm w cenie ok.4500 a drugi to Canyon z allegro i jaka będzie cena tego nie wiem http://allegro.pl/canyon-ultimate-al-f8-praktycznie-nowy-7-3kg-i3682485926.html. Cuba miałem w ręce i go oglądałem. Przebieg ok.900km, Canyon też wygląda fajnie i czytałem o tej marce wiele pozytywów. Jedna i druga rama wg. kalkulatorów by mi podeszła. Mam 180 cm wzrostu i ok.88kg wagi. Pozdrawiam wszystkich i proszę o radę. Jeśli mój post nie powinien znaleźć się w tym temacie bardzo proszę moderatora o przeniesienie.
MrMacko06 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Napisano 6 Listopada 2013 Moim zdaniem 53 w Cube będzie delikatnie przy krótkawe. Ja sam jak wybierałem rower to byłe zdziwiony faktem iż jest taki krótki. Ja mam 172 wsrostu i w moim rowerze górna rurka jest dłuższa od cube prawie o 2 cm
Viking07 Napisano 6 Listopada 2013 Napisano 6 Listopada 2013 Moim zdaniem 53 w Cube będzie delikatnie przy krótkawe. Pewnie masz rację. Kalkulator, kalkulatorem a rzeczywistość może być trochę inna. Jeździł na nim znajomy o 4 cm niższy wiec rame brał pod siebie. Mam nadzieję, że poprawi się pogoda i będę mógł go przetestować. Za Cubem przemawiają koła, do tego ma jaszcze pedały 105, buty w moim rozmiarze i jakiś podstawowy licznik Sigmy, ale z drugiej strony Canyon będzie miał lepszą (bardziej wymiarową) ramę. Do końca aukcji Canyona zostało jeszcze kilka dni więc jeśli nikt nie bedzie zainteresowny to myślę, że cena jast zadowalająca i ja go kupię. Nie zależy mi na zbijaniu wagi roweru tylko swojej . Dzięki za radę.
Marcin13 Napisano 6 Listopada 2013 Napisano 6 Listopada 2013 Mam 170cm, kalkulator wyliczył mi górną rurę mierzoną horyzontalnie ok520-525mm. Jakież było moje zdziwienie gdy przymierzyłem Gianta Defy o długości TT horyzontalnej 545mm (M, mostek 100mm) i rower pasował mi jak ulał, TCR o długości 555 (M) wydaje się delikatnie za długi przy chwycie za klamki, ale nigdy nie jeździłem na rowerze szosowym więc na początku mogę czuć się zbyt rozciągnięty i to akceptuję. Doszedłem do wniosku, że nie po to kupuję szosę, aby mieć na nim bardzo komfortową pozycję (tzn. zbyt wyprostowaną). Może się mylę, wyjdzie w praniu.
1415chris Napisano 6 Listopada 2013 Napisano 6 Listopada 2013 530mm gornej rury, to stanowczo za malo dla 180cm wzrostu. Canyon powinien byc dobry.
Viking07 Napisano 6 Listopada 2013 Napisano 6 Listopada 2013 Sorki wprowadziłem was wszystkich w błąd. Cube ma rame 58. Dostałem właśnie potwierdzającego smsa. Rura górna ma 560cm. Wiec rower moze być za duży. Kurcze muszę się na tym rowerze przejechać.
Viking07 Napisano 7 Listopada 2013 Napisano 7 Listopada 2013 Kochani ratujcie. Do jutra do 19 muszę podjąć decyzję odnośnie Cuba. Znajomy twierdzi, że jesli ja go teraz nie wezmę to czeka do wiosny i ma już chętnego za 5500. Czy to prawda, nie wiem. Czytając ten post http://www.forumrowerowe.org/topic/78075-rower-cube-agree-pro/ i analizując w miarę dokładnie ramę Cuba doszedłem do wnisku, ze 58 do wzrostu 180 powinna pasować. Czy warto ten rower brać? Pozdrawaim
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.