Skocz do zawartości

[korba i zębatki] źle dobrane zębatki

syriusz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam .

Posiadam korbe race face deus xc, model bodajże z roku 2010 z zamontowanymi zębatkami chinook specialites 24x34x42(tak całość kupiona na allegro). Pracuje z nimi przerzutka przednia shimano xt FD-M751. 

Naped 3x9.

Problemem jest to ,że nie można wrzucić na największa zębatkę oraz  wyregulowanie przerzutki.

Prosilbym kogoś kto zna się o pomoc w moim problemie by jak najmniejszym wmiare kosztem dopasować całość.Czy tu trzeba wymienić przerzutkę czy może którąś z zębatek?

pierwszy raz składam rower i widać popełniłem jakiś błąd ;p

post-167006-0-03832100-1374323622_thumb.jpgpost-167006-0-20801600-1374323643_thumb.jpg

Napisano

korba zakupiona w całości zamontowana do roweru i wtedy dopiero widać takie cuda;< zamiana na 32 wystarczy? a moze 42 na 44/46. zdjęcie młynka i też ewentualnie zamiana środka lub blatu ? :) Nie chcę ponownie czegoś źle wymienic.

Wybacz mój błąd, nie popatrzałem uważnie :P - Puklus

Napisano

obnizyłem prześwit do 1-3mm(u mnie po starej korbie z włożeniem nowej było  aktualnie 7;P) wiec prowadnica przerzutki jeszcze bardziej zachacza o średnia zębatkę. Było regulowane śrubkami.

• Mod Team
Napisano

Jak zahacza o środek to podnieś tyle żeby nie zahaczało. wrzuć1x1 i powiedz w jakim położeniu względem prowadnicy znajduje sie łańcuch.

Napisano

Bez łańcucha ustaw najniżej jak możesz nad dużą zębatką, tak żeby przy schodzeniu nie zahaczała o środkową, jeśli nawet nie będzie to 2 mm tylko 5 mm, to i tak powinno działać . Jest jeszcze kwestia równoległego ustawienia przerzutki względem zębatek.

Napisano

Jeśli dołoży podkładkę, to jeszcze bardziej odsunie dużą tarczę od rury podsiodłowej ... myślisz, że to pomoże ?

Napisano

byłem w jednym z serwisów rowerowych , i uzyskałem info że nie ustawie przerzutki z tak zestopniowanymi zębami . Powiedzieli bym zszedł o 2 zeby na mniejszych i zostawił największa ewentualnie dodał 2 na blacie jak to jest w standardowych korbach, lub zostawił 2 mniejsze i dodał na blacie 2 zęby do 44. Z racji ,że miałem gdzieś już kupiony nowy blat do starej korby postanowiłem spróbować. Normalnie bez zmian  z mega podniesioną przerzutką co dawało prześwit ~ 12mm ;Q na młynku i średniej nie zachaczało, ale już blat łancuch dosłownie przeskakiwał spadając poza.Żadna regulacja nie pomagała. Na 24x34x44 z mniejszym  odstępem prowadnica- blat już jest w miare, choć jak nagina się blisko 25-30 po lesie kamienie konary , jazda jest ryzykowna ;D

Dzieki wszystkim za porady, temat mozna zamknać.;)

Napisano

Nie zgodzę się z tą "opinią" jeździłem na zastawie 26-36-44 i problemów nie miałem. Był zestaw 22-36-44 i też dało się ustawić. A Ty masz niby problem z 24-34-42? Gdzie skok jest o 10 a potem o 8 (jak u mnie 26-36-44) - nie wierzę że nie można wyregulować.

• Mod Team
Napisano

A jeździłeś na 751 ? to stara przerzutka, kiedyś sie inaczej konfigurowało napędy i zmieniarka faktycznie może mieć problem ale na pewno da sie to ustawić :P

Napisano

tak 751, jest napisane w 1 poście ;) moge porprosić by pożyczyli mi z serwisu jakąś nowszą na 3x9 i spróbować jeszcze raz ;p

Napisano

A jeździłeś na 751 ? to stara przerzutka, kiedyś sie inaczej konfigurowało napędy i zmieniarka faktycznie może mieć problem ale na pewno da sie to ustawić :P

Moją korbę 26-36-44 obsługiwała przerzutka FD-M571 (rocznikowo ten sam model), 

A tutaj ich budowa:

M571 http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FD/EV-FD-M571-1806B_v1_m56577569830612193.pdf

M751 http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FD/EV-FD-M751-1803_v1_m56577569830611893.pdf

• Mod Team
Napisano

Tez mam 571 ale nie koniecznie musi mieć taką samą prowadnice. W tamtych latach raczej sie robiło gładkie 10tki czyli co 10 zębów ewentualnie 3 była większą, teraz są różne mixy a i przerzutki są inne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...