przemek2106 Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 Na wstępie witam wszystkich, to mój pierwszy post. Chciałbym zakupić jakiś rowerek MTB w okolicach 1000zł. Od razu zaznaczam, że będę jeździł głównie po asfalcie, raczej rzadko po szutrach itp. Oglądam sobie różne rowerki i wypatrzyłem już sobie kilka modeli. Zainteresował mnie mnie m.in. taki oto SCUD: http://allegro.pl/rower-gorski-scud-argon-26-alivio-amortyzator-i3387613161.html Co o nim myśleć i o jego komponentach? Proszę o pomoc.... a może coś innego w okolicach 1000? Dodam jeszcze, że rower raczej nie będzie wyczynowo katowany. Jedynie po asfalcie będę z niego troszkę wyciskał, a po szutrach itp zdecydowanie jazda turystyczna. Fajnie by było jak by taki rowerek posłużył mi przez kilka lat bez większych wkładów finansowych. Z góry dziękuję.
Piehursson Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 jest olbrzymi przypięty temat dotyczący zakupu MTB do 1000 zł, zajrzałeś tam?
przemek2106 Napisano 19 Lipca 2013 Autor Napisano 19 Lipca 2013 jest olbrzymi przypięty temat dotyczący zakupu MTB do 1000 zł, zajrzałeś tam? tak, ale chcę się czegoś dowiedzieć o tym SCUDzie..... czy warto, czy ma jakieś wadliwe części itp Nie powiem że akurat ten rowerek mi się spodobał. Wiadomo że rower ma jeździć, a nie wyglądać ale może jakiś kompromis Dodatkowo pytanie, bo wcześniej zapomniałem: Na aukcjach tego sprzedawcy jest też taki rower ale z hamulcami tarczowymi. Lepsze są tarczki czy klocki? Bo później klocka chyba jednak taniej wymienić.
Piehursson Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 ten rower to kalka Kands'a Energy 1300. Tarczówki montowane w tej klaie rowerów to najtańsze hamulce mechaniczne czyli jak dla mnie erzac prawdziwego hamulca tarczowego. Dobry V-brake będzie lepszy niż najtańsza tarczówka. Z tym, że v-brakei montowane w tych rowerach to też najniższa półka ale ich wymina na coś lepszego jest znacznie tańsza niż wymiana tarczówki. Poza tym v-brake są tańsze w ekspolatacji. Dobre tarcze przydają się i znacznie lepiej spisują w błocie.
przemek2106 Napisano 19 Lipca 2013 Autor Napisano 19 Lipca 2013 ten rower to kalka Kands'a Energy 1300. Tarczówki montowane w tej klaie rowerów to najtańsze hamulce mechaniczne czyli jak dla mnie erzac prawdziwego hamulca tarczowego. Dobry V-brake będzie lepszy niż najtańsza tarczówka. Z tym, że v-brakei montowane w tych rowerach to też najniższa półka ale ich wymina na coś lepszego jest znacznie tańsza niż wymiana tarczówki. Poza tym v-brake są tańsze w ekspolatacji. Dobre tarcze przydają się i znacznie lepiej spisują w błocie. Utwierdziłeś mnie żeby nie brać z tarczami, tym bardziej że raczej na pewno nie bd jeździl po błocie- dzięki. Obserwuję teraz też Lazaro evo v3 i jak tak porównuję, to chyba jest to porównywalnie to samo co ten SCUD V-brake http://allegro.pl/lazaro-evolution-v3-full-alivio-amor-z-blokada-m-i3277740651.html Na szybko czytając to zauważyłem że jedynie różni się piastą: Scud ma shimano. Co mam myśleć o ramie? Lazaro i Scud mają taką samą? Jeśli tak to też mam się spodziewać cienkiej warstwy lakieru w Lazaro tak jak ludzie piszą?
Piehursson Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 Lazaro/Kands/Scud wychodzi z jednej fabryki więc pewnie będzie to samo. Lazaro różni się też od Kandsa/Scuda amortyzatorem - ma blokadę. O tych rowerach dowiesz się wszystkiego z tematów o konkretnych modelach w strefie testów a także z wątku dotyczącego rowerów MTB w cenie ~1000 zł.
ilikered Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 proponuje Ci wpisz do wyszukiwarki SCUD w allegro i zobacz czy ten sklep nie sprzedaje akurat przez licytacje tego scuda. Sam kupilem go wlasnie tak jak mieli ich 5 licytacji wystawionych. Tylko ze ja zaplacilem 890 zl z przesylka Pozdro
PjeseczeQ Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 Od razu zaznaczam, że będę jeździł głównie po asfalcie, raczej rzadko po szutrach itp. Jedynie po asfalcie będę z niego troszkę wyciskał, a po szutrach itp zdecydowanie jazda turystyczna. Po kiego wacława ci MTB ? Bo nie czaję bazy...
Rades Napisano 20 Lipca 2013 Napisano 20 Lipca 2013 Po asfalcie to ten MTB z ciebie będzie wyciskał... siódme poty:). Po mieście jeszcze ujdzie, ale na asfaltowe trasy poza miasto się nie nada
przemek2106 Napisano 23 Lipca 2013 Autor Napisano 23 Lipca 2013 to co w takim razie mi polecacie? wybrać rower crossowy? Myślałem sobie nad opcją MTB na kołach 28" o szerokości 1,9" żeby pojeździć po drodze i czasem po innych polnych drogach itp. Jak wybiorę crossa z oponką 700x35 to znowusz nie pojade nigdzie poza asfalt. Jak to mam pogodzić?
Piehursson Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Jak wybiorę crossa z oponką 700x35 to znowusz nie pojade nigdzie poza asfalt. a kto Ci takich głupot naopowiadał?
przemek2106 Napisano 23 Lipca 2013 Autor Napisano 23 Lipca 2013 a kto Ci takich głupot naopowiadał? ok, czyli jednak crossowy byś radził? jakiś model możesz mi zaproponować w tej cenie z jakimiś w miarę przyzwoitymi częściami?
Rades Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Lazadro Integral->KandsMaestro-> EUROBIKE TRAIL 0.1 ...
Piehursson Napisano 24 Lipca 2013 Napisano 24 Lipca 2013 W cenie ~1000 zł masz Lazaro Integral (1099) lub jego brat bliźniak Keller Aventis (1049)
przemek2106 Napisano 24 Lipca 2013 Autor Napisano 24 Lipca 2013 ok super, więc chyba wybór już padł . Teraz pozostaje kwestia odpowiedniej ramy i kółek. Od początku napaliłem się na coś z ramą 21" i na kółkach 28" żeby było duże i jeździło troche szybciej niż na 26" ale zastanawiam się czy to nie będzie na mnie za duże. Mierzę sobie bowiem 183cm wzrostu, a długość nogi do wacka to 84-85cm. Wydaje mi się, że chyba nie powinienem mieć problemu i wacek też nie ucierpi. Zastanawiam się jak wysoko jest górna rura ramy właśnie przy kołach 28 i ramie 21(producent a producent to dwóch różnych producentów) . Podobne zapytanie skierowałem do sprzedawcy na allegro i czekam na odpowiedź. Jako ciekawostkę dodam że kolega z tydzień temu kupił MTB KANDSa 1300 z ramą 21" osadzoną na kołach 26" i oczywiście się do niego przymierzyłem i miałem wrażenie że jest na mnie idealny, jednak taki chyba trochę krótki. Ale może to tylko tak mi się wydawało bo tylko na nim siedziałem a nie jeździłem. Nie wiem jak to będzie na kołach 28".
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.