Skocz do zawartości

[suport] Jak to znaleźć ?

Marcint96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mało?? Przecież obecnie większość to korby z osiami zintegrowanymi oczywiście tych lepszych grup. A informacji nie jest mało ale jest masa.

Napisano

To jest ten najnowszy suport z dziurką na wylot, tak ? 

Słyszałem że są takie suporty które bardzo łatwo zamontować/zdemontować i właśnie chciałem się w taki zaopatrzyć. 

EDIT/ Tak, już widzę w google grafika że jest to to czego szukałem.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Napisano

Press fit

Niby tak z tą różnicą, że taki wkład jest wciskany a nie jak większość wkręcany w mufę ergo musi być odpowiednia rama.

• Mod Team
Napisano

Skąd wywnioskowałeś ze o Pressfita chodzi? Do tego trzeba mieć odpowiednią mufę w ramie, a autor tematu nic nie wspomniał że ma być suport wciskany.

Słyszałem że są takie suporty które bardzo łatwo zamontować/zdemontować i właśnie chciałem się w taki zaopatrzyć.

Do zamontowania Pressfita trzeba praski, a do demontażu jakiegoś specjalnego klucza, dodatkowo po demontażu nie nadaje się już do użycia i trzeba montować nowy. Dlatego PF to sh*t :)

Zwykły suport HTII bardzo łatwo się montuje/demontuje, ale oczywiście trzeba mieć do tego odpowiedni klucz.

Hollowtech. o to chodzi ?

Jak już to Hollowtech 2 (HTII). Pierwszy Hollowtech był stosowany w korbach montowanych na suporty Octalink i oznaczał puste ramiona korby, z suportami nic wspólnego nie miał.

Napisano

Zależy dla kogo co łatwiej zdemontować, zgodzę się że trzeba mieć odpowiednią mufe. Ale pierwsze co mi się skojarzyło z ,,najprostszym suportem,, do właśnie PF :P

Napisano

czytałem że hollowtech( ale teraz nie wiem czy zwykły czy II) łapie dużo brudu i niektórym działa przez 1,2 k km a niektórym przez 10 k km. 

Napisano

Jak przestanie działać to wymienisz łożyska lub kupisz nie od Shimano i problem z głowy. To nie jest majątek. Poza tym niestety masa osób nie umie go zamontować. Zbyt mocno dokręcają łożyska zamiast postępować identycznie jak w przypadku sterów. Nie zmienia to faktu, że o tego typu suport trzeba dbać lepiej niż o kwadrat czy octalink. Zwłaszcza jesienią przed zimą trzeba rejony mufy przeczyścić bo na wiosnę może być niespodzianka w postaci nie dającej się kręcić korby.

Napisano

Kolego, suport dobierzesz taki na jaki pozwala rama.

No chyba, ze chcesz poglebic zagadnienie suportow.

Sprecyzuj o co Ci chodzi, bo tak bedziemy mieli kolejny popis "wiedzy".

Napisano

Raczej na pewno ma ramę z gwintem więc jest kilka opcji ale, że chce zintegrowany to sprawa jest prosta. Nie ma nad czym dyskutować bo wybór i eksploatacja wszystkich jest prosta jak drut. Wszystko zostało powiedziane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...