papen Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Witam, Na początek WITAM wszystkich serdecznie, jako że jest to mój pierwszy post na tym forum! Od niedawna mam rower wyposażony w mechaniczne hamulce tarczowe (zacisk Tektro IO) i potrzebuję porady cyklistów bardziej doświadczonych w ich obsłudze... Założyłem nowe klocki BBB półmetaliczne, siłę hamowania mają o wiele lepszą od poprzedników (niestety nie znam nazwy) ale podczas hamowania, za każdym razem pojawia się irytujący pisk Czy te klocki tak mają czy może problem leży np. w zabrudzonej tarczy (choć przed montażem klocków została ona odtłuszczona tak na wszelki wypadek), może złym ustawieniu zacisków względem tarczy...? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, które pomogą hamować w błogiej ciszy i nie straszyć przechodniów P.S. Czytałem na forum o paście miedzianej, którą postaram się zaaplikować przy najbliższej okazji... Pozdrawiam
tobo Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Klocki te są ciche gdy są nowe, więc pisk nie jest raczej typowym rezultatem ich użytkowania.
Mod Team Puklus Napisano 7 Lipca 2013 Mod Team Napisano 7 Lipca 2013 http://www.forumrowerowe.org/topic/135008-poradnik-hamulec-tarczowy-nie-hamuje-dlaczego/ poczytaj ten temat.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.