BudekPL Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 Siemanko! Od wczoraj mam problem z przeskakiwaniem pod obciążeniem małej koronki na kasecie. Wydaje mi się, że przez to iż ruszałem regulowanie przerzutki. Początkowo obstawiałem łańcuch, więc skróciłem o całe ogniwo. Ale problem nadal występuje. Nie jest winna korba, ponieważ obojętnie jaki bieg mam z przodu to tył i tak przeskoczy. W sumie można to bardziej określić jako strzelenie, mocniejsze łupnięcie. Nie jest to systematyczne ale występuje dość często i irytuje. Regulacja w serwisie pomoże? Ewentualnie co do wymiany?
BudekPL Napisano 6 Lipca 2013 Autor Napisano 6 Lipca 2013 No nie powiedziałbym.. Rower ma 2-3 miesiące i 2 maratony więc musiałoby być to zrobione z plastiku. Przerzutka dziwnie "patrzy".. Sprężyna dziwnie pracuje bo do końca nie dociąga tylko "dynda" na najmniejszych biegach.. Tutaj mały podgląd z kasetą i ułożeniem przerzutki.
llancer Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 nie wazne ile rower ma...Moze miec i miesiac i zajezdzona kasete. Moja wlasciwie nie nadawala sie do jezdzenia po 2k kilometrów hg 31 Na 6,7,8 biegu przeskakiwalo. Jak np. jezdzisz na tylko najwiekszej zebatce to moze sie taki problem pojawic.. Ale zeby nie byc na to nastawionym napisze ze po zmianie lancucha ,pozniej kasety bo przeskakiwalo byl taki moment ze lancuch plynnie nie wchodzil na zebatke tylko 2 ogniwa pod kątem 90* byly zamiast jakos 45* i gladko po zębach,z czasem po smarowaniu sie rozruszaly. Na początek wes odkręc imbusami wozek-znaczy te kolka i przesmaruj troche,dokręc mocno. Mozna też obstawiać ze masz źle naciągniętą linke i po prostu nie trzyma mocno i przerzutka podskakuje. weź od nowa przyczep linke porządnie.... Ja kiedyś mialem tak ze po wymianie linek skrecilem wszystko i okazalo sie ze zle zamontowalem linki i w ogóle nie ciągna jej.... Wzialem od nowa,tylko okazaly sie linki za krótkie-i slabo mialem zamocowane. I jak jechalem to mocniejsze nacisniecie na pedaly i przeskakiwalo-na kazdej tarczy. Pomogla wymiana linek na dłuższe i porządne naciągnięcie na odpowiednim biegu .... I jak nowa
Mod Team sznib Napisano 6 Lipca 2013 Mod Team Napisano 6 Lipca 2013 @Budek, najprawdopodobniej masz za bardzo wykręconą śrubkę "H". Wkręć trochę (wózek ma być pod najmniejszą zębatką, oczywiście przy biegu 8/9 (zależnie ile masz rzędową kasetę)) i powinno być ok.
BudekPL Napisano 7 Lipca 2013 Autor Napisano 7 Lipca 2013 Regulowałem dzisiaj wszystko i nadal to samo. Teraz przedostatni tryb (drugi pod względem małych rozmiarów) też zaczął strzelać. Biegi podciąga ładnie do góry ale zrzucać to już nie koniecznie .. Chciałbym najmniejszym kosztem - winna kaseta czy przerzutka? Łańcuch też może być winny? Chyba nieco się wyrobił bo mając go pod kątem 90o niż normalnie pracuje wychyla się tak na bok aż tak że dwa końce można złączyć tworząc kółko..
llancer Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Jedz do rowerowego,sprawdzą ci specjalnym kluczem czy wyciągniety i powiedzą co z kasetą... Za dobrą dare nie powinni nic wziasc.
Shootee Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Porządnie wyreguluj. Coś mi się wydaje że mogłeś jeszcze bardziej rozregulować.
Mod Team sznib Napisano 7 Lipca 2013 Mod Team Napisano 7 Lipca 2013 Biegi podciąga ładnie do góry ale zrzucać to już nie koniecznie .. To poluzuj trochę linkę.
Jaca911 Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Regulowałem dzisiaj wszystko i nadal to samo. Teraz przedostatni tryb (drugi pod względem małych rozmiarów) też zaczął strzelać. Biegi podciąga ładnie do góry ale zrzucać to już nie koniecznie .. Linki i pancerze do wymiany?
BudekPL Napisano 7 Lipca 2013 Autor Napisano 7 Lipca 2013 Wiem, ale to pod koniec wakacji jak wypocznę i kasiorki coś zostanie. Jutro wybiorę się do serwisu i podpytam w temacie.
llancer Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 bez przesady,mi w serwisie za free typo wymienil linki i przewody - liczylem ze na allegro to koszt okolo 50zl z przesylkami !!!,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.