Skocz do zawartości

[Do 1500 PLN] Rower ala FR, offroad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstępie chciałbym się przywitać jako, że jestem nowy na forum

Zacznę może od tego, że rower zawsze był moim całym życiem do momentu gdy nie uzyskałem prawa jazdy i jak to w przypadku większości mężczyzn motoryzacja wygrała ;) Po pięciu latach przerwy postanowiłem na nowo poczuć "wiatr we włosach". 

Zanim nadszedł moment przesiadki na samochód radziłem sobie całkiem nieźle na rowerze i zwykła jazda z punktu A do B po asfalcie nie sprawiała mi już najmniejszej przyjemności i głównie jeździłem po lasach tudzież po mieście wykorzystując wszelkiego rodzaju hopki. Generalnie rzecz biorąc lubię konkretną jazdę. Marzy mi się FR ale ceny potrafią szybko sprowadzić człowieka na ziemię.

Jak już pisałem kilka lat minęło od mojej przygody rowerowej w związku z czym całkowicie straciłem orientację w "nowinkach" w związku z czym będę wdzięczny za każdą pomoc w doborze roweru.

Poszukuje roweru naprawdę wytrzymałego i przynajmniej w minimalnym stopniu wyczynowego. Hardtail z amorem +/- 100mm 

Mój wzrost to 187 cm , waga natomiast około 85kg

Zdaję sobie w pełni sprawę z faktu, że w tej cenie znalezienie odpowiedniego dla mnie roweru jest nie lada wyczynem gdyż sam wstrzymywałem się długo z decyzją o zakupie bo byłem zdania, że 2500-3000 to minimum, które by mnie zadowoliło ale pasja wygrała :)

Zależy mi na tym, żeby rower się nie rozleciał... przynajmniej za szybko. 

Z góry za wszelką pomoc dziękuje i pozdrawiam wszystkich maniaków rowerowych 

Napisano

Hmm... a gdzie można pełną specyfikację tego roweru znaleźć bo niestety nie mogę się jej nigdzie doszukać. W kwestii rozmiaru ramy dla mnie. Wydaje mi się, że 21 jeśli się mylę to wyprowadźcie mnie z błędu. 

Jeśli ktoś będzie miał jeszcze inne propozycje to bardzo proszę o podzielenie się nimi. Zdaje sobie sprawę , że w tym budżecie bardzo ciężko o coś dobrego

Dzięki PjeseczeQ  :)

Napisano

Szukaj Rometa mosquito, powystawowe można dorwać za trochę więcej niż twój budżet ale minimalnie, wspierasz polskie przedsiębiorstwo przy okazji:D i jeśli offroad to 18'' do twojego wzrostu bo w końcu w terenie nie wyobrażam sobie jazdy na 21 calowej ramie. Masz tam większy skok amora a jeśli masz zajawkę na coś więcej niż xc to kupując coś ze skokiem 100 mm będziesz wymieniać amortyzator za chwile:)

tu przykładowy rower ale musiałbyś poczekać aż coś tańszego się pojawi:)

http://allegro.pl/rower-gorski-romet-mosquito-1-wyprzedaz-i3366821642.html

Napisano

Ten Romecik już jest konkretny ale cena niestety jak dla mnie zaporowa... Myślisz, że amorek 100mm szybko padnie ? Co byś w takim bądź razie polecał do ostrzejszej jazdy

• 2 tygodnie później...
Napisano

Oglądałem tego BE2 ale nijak się on ma do Levela A2 . Powiedziałbym, że jest to tańsza podróbka. Nie tylko różni się siodełkiem bo i również tandetną kierownicą, piastami no name (niby joytech), brakiem zdalnej blokady amora na kierownicy no i co najbardziej mnie zdziwiło i zniechęciło stały na Impacach a nie na Schwalbach. Próbowałem dociekać dlaczego nie Schwalby na co sprzedawca mi odpowiedział , że owszem było kilka sztuk na Schwalbach ale tylko dlatego, że KROSS miał deficyt Impaców i wrzucał czasem Schwalby ... Podejrzewam, że takich zamiennych części można by spotkać w tym rowerze więcej. Także każdemu kto chcę tą wersję na zamówienie Martesa to niech dobrze rower prześwietli. Specyfikacja top secret. Nikt ze sklepu nie miał pojęcia co tam naprawdę siedzi...

Teraz już nikt nie powie, że różnica w cenie bierze się z niższej marży...

Postanowiłem w związku z tym przejechać się do salonu KROSSA i spróbować ponegocjować. Dzięki czemu wyrwałem LEVEL A2 początkowo wyceniany na 1800zł za 1600zł i jestem bardzo zadowolony ;)

Reasumując warto dołożyć stówkę i mieć "pewny" rower :)

Raz jeszcze dzięki za pomoc

Napisano

tyle, że do FR ten rower ma się tak, jak polonez do sportowej jazdy. Ten rower nadaje się do turystycznej jazdy po lasach, łąkach i pagórkach. Bardziej ambitnej jazdy nie przetrwa

Napisano

Jak byś przeczytał pierwszy post to byś takich bzdur nie pisał ...  Widać lubisz nabijać posty ...  Temat do zamknięcia

Napisano

Chceesz rower tylko do fr - czy do normalnej jazdy ?  
Może Kross sign ds ?:)

- Na allegro jest z ramą 17 " (największa dostępna) , ze zmienionym amorkiem , tylko siodełko do zmiany .

Pójdzie on za 500-600zł więc kasa na zbieranie na nowego ci zostanie lub na modernizacje tego . 
Tylko nwm jak wysoko musiał byś mieć siodełko przy twoim wzroście ;/

http://allegro.pl/rower-kross-sign-ds-17-bcm-i3385189253.html

Napisano

@@Rivalen,

czytałem Twój pierwszy post i pozwól, że zacytuję Ciebie:

Poszukuje roweru naprawdę wytrzymałego i przynajmniej w minimalnym stopniu wyczynowego

rower już kupiłem i temat jest do zamknięcia

OK

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...