Skocz do zawartości

[do 2000zł] Rower crossowy lub szosowy, lekki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, jestem tu nowy.

Poszukuję roweru do ok. 2 tysięcy.Wykorzystanie: 70% szosa, 20% miasto, 10% "teren" (dojazd do domu oraz parę innych dróg bez nawierzchni asfaltowej). Może być nowy lub używany. Rama prawdopodobnie 19", ważę 80kg, a wzrost to 175cm.

Szukam lekkiego roweru na małe wycieczki, z wytrzymałym osprzętem. Chciałbym, żeby był w miarę lekki i dało się na nim bez problemu podróżować z prędkością ok. 35km/h. Chciałbym też bezproblemowo wjeżdżać pod górkę, dotychczas miałem miejską Gazelle Orange, z którą było ciężko. Dobrze byłoby, gdyby wygodnie się nim jechało :). Czytałem parę tematów z tego podforum i mam mniej więcej nakreśloną sytuację (Kross, choć ma małe DMC, ew. Lazaro czy Cube, lub Unibike).

Co możecie mi polecić ?

Pozdrawiam serdecznie.

Napisano

Czyli miałbym problem gdybym musiał jechać chodnikiem lub po żwirówce. Najgorzej, że nie mam jak zbytnio przetestować żadnego z rowerów w moim mieście :(.

Napisano

Pamiętaj panie kolego, że na Venciaku takim byś sobie nie pośmigał po szutrze czy po błotku w parku miejskim...

Ja bym tam brał cross'a + na szosę doczepiał rogi i idzie przeżyć. 

Napisano

Teraz w sumie też nie mogę pojeździć, bo za cienkie oponki. Cross tańszy, ale szosówką raczej o wiele lżej się jeździ. Inna sprawa, jak rowery Kross'a mają się do innych, z "lepszych" firm, np. w sprawie wytrzymałości i jakości ? Nie potrzebuje znanego logo na ramie, ale jeśli w podobnej cenie mogę kupić używkę lepszej firmy z ciekawszym osprzętem, to czemu nie.

Napisano

ale szosówką raczej o wiele lżej się jeździ.

Lżej się jeździ po asfalcie. Po dziurach, szutrach i bruku jeździ się lżej crossem.  

Jasne że możesz mieć w tej cenie używkę na lepszym osprzęcie, ale licz się z tym, że w używce zawsze coś może być do wymiany, więc doliczaj do zakupu używki dodatkowe koszta. 

Napisano

Ok, dzięki za pomoc. Czy ktoś jeszcze ma jakieś propozycje ?

Muszę znaleźć w pobliżu jakiegoś dealera Krossa i przejechać się na tych 2 modelach, ew. jeszcze Evado 4.0 jak byłby w dobrej cenie lub tym Unibikiem.

Napisano

Ok, dzięki za pomoc. Czy ktoś jeszcze ma jakieś propozycje ?

Muszę znaleźć w pobliżu jakiegoś dealera Krossa i przejechać się na tych 2 modelach, ew. jeszcze Evado 4.0 jak byłby w dobrej cenie lub tym Unibikiem.

Mam Krossa Evado 3.0 od prawie trzech tygodni. Sam stałem przed podobnym dylematem jak twój. Rower crossowy do 2-tyś. Mam 182-cm wzrostu ważę 79-80 kg i całkiem przyjemnie jeżdzi mi się na ramie M czyli 19-tce według rozmiarówki producenta. Przyznam szczerze że jestem mile zaskoczony tym Krossem. Wcześniej jeżdziłem głównie na górskich Meridach i Giantach a Krossa traktowałem jako markę podwórkową i mało prestiżową. Komfort jazdy rewelacja, hamulce sprawują się świetnie, są precyzyjne i dobrze radzą sobie w lekkim terenie jak i w mieście czy na asfalcie. Evado 4.0 to już inna bajka, ale 500 zł piechotą nie chodzi. Tam masz lepszy osprzęt i nieco lżejszą ramę. Do takiej jazdy jak piszesz i tak idealnie przypasi Ci Evado 3.0 który jest po prostu pięknym rowerkiem. Żałuję jedynie że brakuje mu blokady skoku amortyzatora ale jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza. Amorek z czasem można zmienić na ten z Evado 4.0, obecnie z tego co widzę to są w granicach 240 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...