Math Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Witam wszystkich, jestem tu nowy. Poszukuję roweru do ok. 2 tysięcy.Wykorzystanie: 70% szosa, 20% miasto, 10% "teren" (dojazd do domu oraz parę innych dróg bez nawierzchni asfaltowej). Może być nowy lub używany. Rama prawdopodobnie 19", ważę 80kg, a wzrost to 175cm. Szukam lekkiego roweru na małe wycieczki, z wytrzymałym osprzętem. Chciałbym, żeby był w miarę lekki i dało się na nim bez problemu podróżować z prędkością ok. 35km/h. Chciałbym też bezproblemowo wjeżdżać pod górkę, dotychczas miałem miejską Gazelle Orange, z którą było ciężko. Dobrze byłoby, gdyby wygodnie się nim jechało . Czytałem parę tematów z tego podforum i mam mniej więcej nakreśloną sytuację (Kross, choć ma małe DMC, ew. Lazaro czy Cube, lub Unibike). Co możecie mi polecić ? Pozdrawiam serdecznie.
PjeseczeQ Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 http://www.kross.pl/pl/2013/cross/evado-3-0 - jak cenisz sobie realizację gwarancji w każdym z autoryzowanych punktów i porządne hamulce. Jak nie, to oszczędź i weź tradycyjnie - http://rowerykands.pl/rowery/8-kands-maestro-men-28.html
bosykoniec Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 http://allegro.pl/rower-cross-scud-atlantic-28-alivio-amortyzator-i3340328375.htmlDo ilu byście licytowali? 1050?
cienkun Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 A ja powiem Unibike crossfire, albo viper, w zależności czy chcesz wyciągnąć budżet o te 100 zł... http://www.unibike.pl/vipergts.html (viper to już jest rower na naprawdę przyzwoitych częściach i zwłaszcza skłaniałbym się ku niemu) A najtańszy przyzwoity rower szosowy, to chyba Kross Vento 1.0 http://www.kross.pl/pl/2013/road/vento-1-0
Math Napisano 4 Lipca 2013 Autor Napisano 4 Lipca 2013 A co z używanym sprzętem ? Szosówka kusi małą wagą, ale czy będzie wygodna jak cross?
cienkun Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Szosówka kusi małą wagą, ale czy będzie wygodna jak cross Nie. Nie będzie.
Math Napisano 4 Lipca 2013 Autor Napisano 4 Lipca 2013 Czyli miałbym problem gdybym musiał jechać chodnikiem lub po żwirówce. Najgorzej, że nie mam jak zbytnio przetestować żadnego z rowerów w moim mieście .
cienkun Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Czyli miałbym problem gdybym musiał jechać chodnikiem lub po żwirówce. CZy miałbyś problem, to zależy od Twoich umiejętności, ale nie byłoby to zbyt przyjemne.
PjeseczeQ Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Pamiętaj panie kolego, że na Venciaku takim byś sobie nie pośmigał po szutrze czy po błotku w parku miejskim... Ja bym tam brał cross'a + na szosę doczepiał rogi i idzie przeżyć.
Math Napisano 4 Lipca 2013 Autor Napisano 4 Lipca 2013 Teraz w sumie też nie mogę pojeździć, bo za cienkie oponki. Cross tańszy, ale szosówką raczej o wiele lżej się jeździ. Inna sprawa, jak rowery Kross'a mają się do innych, z "lepszych" firm, np. w sprawie wytrzymałości i jakości ? Nie potrzebuje znanego logo na ramie, ale jeśli w podobnej cenie mogę kupić używkę lepszej firmy z ciekawszym osprzętem, to czemu nie.
cienkun Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 ale szosówką raczej o wiele lżej się jeździ. Lżej się jeździ po asfalcie. Po dziurach, szutrach i bruku jeździ się lżej crossem. Jasne że możesz mieć w tej cenie używkę na lepszym osprzęcie, ale licz się z tym, że w używce zawsze coś może być do wymiany, więc doliczaj do zakupu używki dodatkowe koszta.
Math Napisano 4 Lipca 2013 Autor Napisano 4 Lipca 2013 Ok, dzięki za pomoc. Czy ktoś jeszcze ma jakieś propozycje ? Muszę znaleźć w pobliżu jakiegoś dealera Krossa i przejechać się na tych 2 modelach, ew. jeszcze Evado 4.0 jak byłby w dobrej cenie lub tym Unibikiem.
brazylijczyk Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 Ok, dzięki za pomoc. Czy ktoś jeszcze ma jakieś propozycje ? Muszę znaleźć w pobliżu jakiegoś dealera Krossa i przejechać się na tych 2 modelach, ew. jeszcze Evado 4.0 jak byłby w dobrej cenie lub tym Unibikiem. Mam Krossa Evado 3.0 od prawie trzech tygodni. Sam stałem przed podobnym dylematem jak twój. Rower crossowy do 2-tyś. Mam 182-cm wzrostu ważę 79-80 kg i całkiem przyjemnie jeżdzi mi się na ramie M czyli 19-tce według rozmiarówki producenta. Przyznam szczerze że jestem mile zaskoczony tym Krossem. Wcześniej jeżdziłem głównie na górskich Meridach i Giantach a Krossa traktowałem jako markę podwórkową i mało prestiżową. Komfort jazdy rewelacja, hamulce sprawują się świetnie, są precyzyjne i dobrze radzą sobie w lekkim terenie jak i w mieście czy na asfalcie. Evado 4.0 to już inna bajka, ale 500 zł piechotą nie chodzi. Tam masz lepszy osprzęt i nieco lżejszą ramę. Do takiej jazdy jak piszesz i tak idealnie przypasi Ci Evado 3.0 który jest po prostu pięknym rowerkiem. Żałuję jedynie że brakuje mu blokady skoku amortyzatora ale jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza. Amorek z czasem można zmienić na ten z Evado 4.0, obecnie z tego co widzę to są w granicach 240 zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.