abt1 Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 Przymierzam się do zmiany tylnego koła i tak się zastanawiam czy nie sensownie było by dodatkowo zmienić kasetę + łańcuch? Obecnie mam Alivio RD-M410 + CS-HG41-8 (11-32T) + WIPPERMANN CONNEX 804. Wiem że „8” już umiera, ale chciałbym coś kupić dobrego i dostępnego na rynku. Wstępnie wybrałem kasetę Alivio CS-HG51 tylko jaki łańcuch do tego według Was. Chciałbym coś mocnego z racji wagi i siłowej jazdy, a z drugiej strony aby wszystko ładnie współgrało. 1) Shimano CN-HG91 2) Sram PC-890 3) WIPPERMANN CONNEX 804 lub 808 Chyba że inne propozycje?
Marcint96 Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 No fakt, dostępność jak i jakość zmieniarek do 8 rzędówek jest kijowa, bo najlepszy model dedykowany pod ósemkę to alivio, tak więc niezbyt wysoka półka. Polecam Ci kasetę HG-31 i łańcuch wippermann coneX 800/804/808( model łańcucha zależy od tego ile chcesz wydać pieniędzy ) kaseta jest dobra i tania, wiele osób ją poleca, sam takową używam i jestem zadowolony. Chociaż, można zrobić mały myk Zamiast tej alivio, możesz sobie wstawić przerzutkę shimano deore 9 rzędową, albo slx 9 rzędową. I jak wyczytałem, wszystko będzie dobrze działać. Sam aktualnie szukam po dobrej cenie takich zmieniarek.
Mod Team sznib Napisano 4 Lipca 2013 Mod Team Napisano 4 Lipca 2013 Jak ktoś ma piastę z alu bębenkiem to z 8 jest lipa, bo nowych kaset na pająku nie ma. Jeśli jest bębenek stalowy problemu nie ma, HG51 ma przyjemną wagę i wytrzymałościowo nie wypadnie gorzej niż wyższe grupy. Szybkość zużycia napędu zależy w największej mierze od łańcucha. @abt, w sumie do tych co wymieniłeś dorzuć KMC z serii X8 i masz najlepsze łańcuchy na 8sp. Jak chcesz by napęd jak najdłużej pożył kup 2 łańcuchy i co 500km rotacja.
Mod Team michuuu Napisano 4 Lipca 2013 Mod Team Napisano 4 Lipca 2013 WIPPERMANN CONNEX 804 lub 808 mój faworyt.
abt1 Napisano 4 Lipca 2013 Autor Napisano 4 Lipca 2013 @sznib nie wiem czy dobrze Cię rozumiem – jak kupie kasetę hg51 a będę miał nowy bębenek alu to szybko mogę go zniszczyć? To może inaczej piasta którą planuję to novatec 812sb (712 odpada ze względu na moja wagę). Widziałem że są 3 wersje, niestety sprzedawcy słabo to opisują którą sprzedają ale po wagach widzę że preferują najlżejszą (al-al). Muszę jeszcze dodatkowo do koła zmienić hamulec. A w przyszłym, albo za 2 lata przesiadka na 10. Wiem, mogę „9” ale kupię, pojeżdzę i za parę lat znów będę musiał kombinować z „10” bo z „9” najwyższy dostępny model będzie alivio. Za mało techniczny jestem aby zrozumieć te wszystkie niuanse. Z przodu mam korbę FCM410 – 42-32-22 /170mm plus przerzutkę też alivio (410). Czy jest szansa kupienia na tył kasety 10 np. slx + łańcuch „10” + manetka prawa na „10” + przerzutka i zostawić przód – czy to będzie poprawnie chodziło?
Marcint96 Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 10 biegowe napędy są do kitu, tak słyszałem, dużo ludzi skarży się na nie. Po 2, jaka to różnica w jednej/dwóch koronkach. Napędy 8 i 9 biegowe są tańsze i lepiej się sprawdzają w praktyce.
Mod Team sznib Napisano 4 Lipca 2013 Mod Team Napisano 4 Lipca 2013 @sznib nie wiem czy dobrze Cię rozumiem – jak kupie kasetę hg51 a będę miał nowy bębenek alu to szybko mogę go zniszczyć? |Dokładnie. Jak alu bębenek to kaseta musi być na alu pająku, bo zwykła, stalowa szybko potnie alu bębenek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.