martade Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 Witam Uczestników Forum, jestem tu nowa ! Szukam ratunku dla syna i jego raczej starszego roweru, nazywa się T-Teran (znaczy rower, bo syn to Bobek). Z lewej strony nie miałam problemu ze ściągnięciem korby (wyleciały mi kulki i 2 prawie już "papierowe" łożyska), z prawej za Chiny, winny jest gwint, w którym ściągacz się kręci na okrągło- jak na złość ! WD-40 nie pomogło, coli nie próbowałam jeszcze; MACIE POMYSŁA dla starej baby ? Z góry dziękuję, Wasza Marta
Slawomir90 Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 Można spróbować okręcić szmatą ściągacz i wtedy wkręcić. Dosyć popularna praktyka w przypadku zjechanych gwintów.
Kiciok Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 Ew. klej do gwintów. A jeśli nie, to szlifierką uciąć i wymienić korbę + suport.
martade Napisano 4 Lipca 2013 Autor Napisano 4 Lipca 2013 Ew. klej do gwintów. A jeśli nie, to szlifierką uciąć i wymienić korbę + suport. Bardzo Wam dziękuję za te "szmaciane" porady, spróbuję na pewno, dodatkowo wybutaprenuję ten jasny gwint. Kurna, nie wpadłam na taką możliwość; kto wie ?
Kiciok Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Butaprenem, to możesz sobie klapka skleić http://allegro.pl/k2-prolok-medium-klej-do-gwintow-polaczen-gwint-i3339344601.html Lub od biedy - super glue, kropelka. Chociaż i tak znając życie skończy się na cięciu
Mod Team Pixon Napisano 4 Lipca 2013 Mod Team Napisano 4 Lipca 2013 Metoda inwazyjna. Wziąć młotek puknąć kilka razy w ramię aż odpadnie. Trzeba tylko później zmienić korbę na nową. Dochodzą dodatkowe koszty w postaci nowego łańcucha i wolnobiegu. Ponieważ stare nie dopasują się do nowej korby.
martade Napisano 4 Lipca 2013 Autor Napisano 4 Lipca 2013 ...właśnie skleiłam klapka, a ze szmatą to już kompletna klapa, metoda zawiodła. A jeden taki znajomy palnikowiec to mi się zaoferował, że mi "rułę" podgrzeje i być może odpadnie, co odpaść powinno; na wszelki wypadek odkręcę siodełko, uchwyty na kierownicy...
martade Napisano 18 Lipca 2013 Autor Napisano 18 Lipca 2013 ...właśnie skleiłam klapka, a ze szmatą to już kompletna klapa, metoda zawiodła. A jeden taki znajomy palnikowiec to mi się zaoferował, że mi "rułę" podgrzeje i być może odpadnie, co odpaść powinno; na wszelki wypadek odkręcę siodełko, uchwyty na kierownicy... Stojąc przed kasą z bombowym klejem za 40 złociszy, wycofałam się spod niej w ostatnim momencie, pognałam do innegio sklepu, kupiłam NOWY ściągacz, se wyobrazić proszę, ten się wkręcił aż po sam czubek, ja, baba stara i słabowita, odkręciłam i tę prawą ko(u)reb(w)kę ! Synuś śmiga już po 40 na godzinę, ja jestem dumna z siebie i... ...ogłaszam to całemu światu pedałowemu ! Raz jeszcze serdecznie dziękuję za wszelaką pomoc (spotkałam się nawet z propozycją bezpośredniej dostawy do domciu); AHOJ, KOCHANI FORUMOWICZE !
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.