Skocz do zawartości

[hamulec hydrauliczny]Ocieranie podczas jazdy

krzysiek5151

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Czytałem pare tematów na ten temat ale żaden z nich nie rozwiązuje mojego problemu.
Chodzi o przedni hamulec- miałem krzywą tarczę która obcierała i nie parę tygodni temu ją wymieniłem na nową. Trochę się pomęczyłem żeby dobrze wszystko ustawić i było ok. Wczoraj przy hamowaniu klocki zaczęły strasznie piszczeć więc zdjąłem hamulec, przetarłem tarczę i klocki ( klocki delikatnie papierem ściernym)bo czymś były wybrudzone.... Założyłem tarczę, hamulec i teraz coś mi obciera w czasie jazdy ( tak jakby tylko w jednym miejscu tarczy- ale krzywa nie jest bo dopiero zmieniona). Przy czym jak jadę prosto to jest w miarę ok - trze tylko trochę ale mocno tłuc się zaczyna przy skręcaniu- skręcam kierownicę w jedną czy drugą stronę i obciera z takim jakby metalicznym odgłosem a przy jeździe na wprost trze tak tylko o klocki.
Mam nadzieję że w miarę jasno opisałem problem. Wie ktoś może co to może być??
Z góry dziękuję za pomoc :)

Napisano

Masz tarczę na 6 śrub? czy centerlock? Jak masz śruby to dokręcasz je po przekątnej czy każdą po kolei? jak po kolei to zapewne tutaj leży przyczyna przykręcając tarczę, koło w samochodzie jest bardzo duże prawdopodobieństwo, ze tarcza, koło zostaną źle, niedokładnie przykręcone i tarcza mogła się wtedy skrzywić.Pozdrower.

Napisano

Mam nadzieję że w miarę jasno opisałem problem. Wie ktoś może co to może być??

Z góry dziękuję za pomoc :)

Malo sztywny widelec.

Napisano

coś mi obciera w czasie jazdy ( tak jakby tylko w jednym miejscu tarczy- ale krzywa nie jest bo dopiero zmieniona). Przy czym jak jadę prosto to jest w miarę ok - trze tylko trochę ale mocno tłuc się zaczyna przy skręcaniu- skręcam kierownicę w jedną czy drugą stronę i obciera z takim jakby metalicznym odgłosem a przy jeździe na wprost trze tak tylko o klocki.

Cześć,

Mam ten sam problem i nie wiem jak go rozwiązać. Próbowałem śrubą regulacyjną ale ona rozluźnia zacisk tylko z jednej strony a mi obciera od wewnętrznej i nie wiem jak tam się reguluje.

Napisano

Udało mi się rozwiązać problem :) Gdy odwrócisz rower tak aby stał na siodełku i spojrzysz na mechanizm hamulca powinieneś mieć dwie śruby, które przykręcone są do widelca. Poluzuj je i przesuń mechanizm tak aby nie obcierał :) U mnie pomogło. Jest bajka. Słychać tylko szum gum. 

Napisano

witam

Też pojawił mi się takowy problem, tyle że w moim przypadku nastąpiło to po wyprawie do wisły i przejechaniu trasy z soszowa na stożek itd tyle że po zjechaniu na asfalt zrobiłem jeszcze 20 km i było ok. Dziś po 10 km zaczęła ocierać sie tarcza o klocek jak z przodu tak i z tyłu, z oględzin na trasie wyglada ze tarza dolega do zacisku. Koło jest zamocowane dobrze po naciśnięciu klamki tylko jeden zacisk się rusza, zastanawia mnie czy tłoczek sie nie zapiekł albo czy miało na to wpływ ze hamulce trochę się zagrzały w górach :) ( nawet troche bardzo) ??

Napisano

Udało mi się rozwiązać problem :) Gdy odwrócisz rower tak aby stał na siodełku i spojrzysz na mechanizm hamulca powinieneś mieć dwie śruby, które przykręcone są do widelca. Poluzuj je i przesuń mechanizm tak aby nie obcierał :) U mnie pomogło. Jest bajka. Słychać tylko szum gum. 

Po to otwory na te śruby są nawiercone z przesunięciem poziomym żeby można było sobie regulować ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...