xemir Napisano 2 Lipca 2013 Napisano 2 Lipca 2013 Może mi ktoś pomóc to wyjaśnić? Miałem krzywą tarczę Avida, wymieniłem na nową (Alligatora). Po zamontowaniu na tylniej piaście, zauważyłem bicie - przez to bicie, okropnie mi ociera. Sprawdzałem nową tarczę - wygląda na prostą (położyłem na płaskim blacie, widać różnicę w stosunku do starej). Co ciekawe, jak nie dokręcę całkowicie 2-3 śrub, wówczas tarcza praktycznie nie ma bicia. Nie brałem pod uwagę, żeby coś się stało z piastą - nie bardzo sobie wyobrażam co by tam się mogło stać. Poprzednia tarcza była zamontowana od "nowości" - czyli ok 4 lat. Zero poważnych wypadków. Z góry dzięki, -WSz.
CzikO Napisano 2 Lipca 2013 Napisano 2 Lipca 2013 A jak przykręcałeś nową tarcze sprawdziłeś czy nie ma na piaście jakiś resztek kleju albo paprochów? Czasem małe ziarenko brudu może zniweczyć wszystko.
xemir Napisano 2 Lipca 2013 Autor Napisano 2 Lipca 2013 A jak przykręcałeś nową tarcze sprawdziłeś czy nie ma na piaście jakiś resztek kleju albo paprochów? Czasem małe ziarenko brudu może zniweczyć wszystko. Tak, sprawdziałem. Czyściłem piastę w okolicach gwintów (samą tarczę też wyczyściłem).
grzechu83 Napisano 2 Lipca 2013 Napisano 2 Lipca 2013 Niestety to, że tarcza wygląda na prostą na blacie, nie musi oznaczać, że faktycznie taka jest. Jeśli jest bicie miejscowe (ociera w jednym czy kilku miejscach, a nie na całym obwodzie), to trzeba by ją podprostować. Takie delikatne skrzywienie dogniesz palcami po zdiagnozowaniu miejsca - obserwuj i słuchaj gdzie i o który klocek obciera.
ElDiablo Napisano 2 Lipca 2013 Napisano 2 Lipca 2013 obróć tarczę względem bieżącego ustawienia i zobacz, może to nie tarcza a reszta. Zresztą poczytaj - http://www.forumrowerowe.org/topic/67078-tarcza-prostowanie-tarczy/
Synergy Napisano 2 Lipca 2013 Napisano 2 Lipca 2013 Może to być bicie spowodowane luzem na osii piasty. Mogłeś czyszcząc piastę poluzować konusy i stąd te bicie, ewentualnie wcześniej już biła piasta.
szliri Napisano 2 Lipca 2013 Napisano 2 Lipca 2013 Dokładnie sprawdź luz na piaście, sam miałem taki problem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.