Skocz do zawartości

[tarcza hamulcowa] prosta tarcza a po zamontowaniu ma lekkie bicie

xemir

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może mi ktoś pomóc to wyjaśnić?

Miałem krzywą tarczę Avida, wymieniłem na nową (Alligatora).

Po zamontowaniu na tylniej piaście, zauważyłem bicie - przez to bicie, okropnie mi ociera.

Sprawdzałem nową tarczę - wygląda na prostą (położyłem na płaskim blacie, widać różnicę w stosunku do starej).

Co ciekawe, jak nie dokręcę całkowicie 2-3 śrub, wówczas tarcza praktycznie nie ma bicia.

Nie brałem pod uwagę, żeby coś się stało z piastą - nie bardzo sobie wyobrażam co by tam się mogło stać.

Poprzednia tarcza była zamontowana od "nowości" - czyli ok 4 lat. Zero poważnych wypadków.

Z góry dzięki,

-WSz.

Napisano

A jak przykręcałeś nową tarcze sprawdziłeś czy nie ma na piaście jakiś resztek kleju albo paprochów? Czasem małe ziarenko brudu może zniweczyć wszystko.

Napisano

A jak przykręcałeś nową tarcze sprawdziłeś czy nie ma na piaście jakiś resztek kleju albo paprochów? Czasem małe ziarenko brudu może zniweczyć wszystko.

Tak, sprawdziałem.

Czyściłem piastę w okolicach gwintów (samą tarczę też wyczyściłem).

Napisano

Niestety to, że tarcza wygląda na prostą na blacie, nie musi oznaczać, że faktycznie taka jest. Jeśli jest bicie miejscowe (ociera w jednym czy kilku miejscach, a nie na całym obwodzie), to trzeba by ją podprostować. Takie delikatne skrzywienie dogniesz palcami po zdiagnozowaniu miejsca - obserwuj i słuchaj gdzie i o który klocek obciera.

Napisano

Może to być bicie spowodowane luzem na osii piasty. Mogłeś czyszcząc piastę poluzować konusy i stąd te bicie, ewentualnie wcześniej już biła piasta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...