Smoker Napisano 1 Lipca 2013 Napisano 1 Lipca 2013 Szukam roweru jak w tytule. Solidny, bo mam 176cm i jakies 107kg. Do jazdy przede wszystkim po miescie. Jakis park, te sprawy. Dotad przegladalem MTB, jakos tak wydaja sie solidne i dosc uniwersalne. Ciekaw jestem propozycji. A moze w ogole jakis inny typ roweru ? Na chwile obecna sklaniam sie ku TREK 3900 Disc. Przy okazji, gdyby ktos mogl mi powiedziec, co musze zrobic, by moc pisac w shoutboxie (chacie), bo nie moge znalezc na to sposobu, ani zadnej wzmianki o tym nigdzie.
mfabry Napisano 2 Lipca 2013 Napisano 2 Lipca 2013 Zastanów się ile jesteś w stanie wydać, po czym jeździsz i co potrzebujesz. Możesz kupić: 1. "górala" czyli MTB - najpopularniejszy typ roweru i dość uniwersalny. Niestety będziesz musiał trochę dołożyć - brak błotników i oświetlenia, bez bagażnika. 2. cross - na większych kołach (zazwyczaj 28 cali zamiast 26 jak MTB) i cieńszych oponach - rowerek bardziej dostosowany do jazdy po lekkim terenie, ale tak jak powyżej - akcesoria na własną rękę 3. treking - kółka 28 cali dostosowane raczej do asfaltu i ubitych ścieżek - kosztem gorszej klasy napędu i większej wagi masz za to błotniki, oświetlenie i bagażnik a rama zazwyczaj jeszcze umożliwi ci zamocowanie dodatkowych elementów 4. miejski - biegi zazwyczaj w piaście (3 lub 7, jeśli jakieś ma), bagażnik, błotniki i oświetlenie. Nadaje się do spokojnej jazdy. 5. szosa - dla amatorów szybkiej jazdy po ulicach Przy wyborze roweru zwróć uwagę po jakim terenie zamierzasz jeździć (np. ile wiaduktów i górek czeka cię w miejscu zamieszkania), czy będziesz wyjeżdżać także poza miasto na wycieczki (lasek, piasek, błoto), czy potrzebujesz bagażnik, jak szybko/agresywnie poruszasz się po mieście (w tym czy raczej ulica czy może ścieżki/chodnik), jaką pozycję na rowerze preferujesz. Przy wyborze producenta zwróć uwagę na nośność ramy wybranego roweru.
Smoker Napisano 2 Lipca 2013 Autor Napisano 2 Lipca 2013 Zastanów się ile jesteś w stanie wydać, po czym jeździsz i co potrzebujesz. Możesz kupić: 1. "górala" czyli MTB - najpopularniejszy typ roweru i dość uniwersalny. Niestety będziesz musiał trochę dołożyć - brak błotników i oświetlenia, bez bagażnika. 2. cross - na większych kołach (zazwyczaj 28 cali zamiast 26 jak MTB) i cieńszych oponach - rowerek bardziej dostosowany do jazdy po lekkim terenie, ale tak jak powyżej - akcesoria na własną rękę 3. treking - kółka 28 cali dostosowane raczej do asfaltu i ubitych ścieżek - kosztem gorszej klasy napędu i większej wagi masz za to błotniki, oświetlenie i bagażnik a rama zazwyczaj jeszcze umożliwi ci zamocowanie dodatkowych elementów 4. miejski - biegi zazwyczaj w piaście (3 lub 7, jeśli jakieś ma), bagażnik, błotniki i oświetlenie. Nadaje się do spokojnej jazdy. 5. szosa - dla amatorów szybkiej jazdy po ulicach Przy wyborze roweru zwróć uwagę po jakim terenie zamierzasz jeździć (np. ile wiaduktów i górek czeka cię w miejscu zamieszkania), czy będziesz wyjeżdżać także poza miasto na wycieczki (lasek, piasek, błoto), czy potrzebujesz bagażnik, jak szybko/agresywnie poruszasz się po mieście (w tym czy raczej ulica czy może ścieżki/chodnik), jaką pozycję na rowerze preferujesz. Przy wyborze producenta zwróć uwagę na nośność ramy wybranego roweru. Waham sie pomiedzy MTB a crossem, jako, ze planuje poruszac sie glownie po miescie. Szosowka, mam jedna, z lekka juz zabytkowa za granica, jednak w moim miescie wolalbym nie przesadzac z predkoscia na ulicach, ludzie jezdza samochodami jak glupi. Nie potrzebuje zadnych specjalnych akcesoriow. Jedynie oswietlenie, ewentualnie takie doczepiane na szybciora blotniki, zeby nie ubabrac sie zupelnie, gdy bede mial ochote przejechac sie w deszcz. Wole pozycje blizej wyprostowanej, wiec kolejny punkt dla "gorala". Jesli bede sie nim poruszal poza miastem, to jedynie ubite sciezki, niewiele gorsze od ulicy. Nic zwariowanego, czego efekty pozniej ladowalyby na youtube w kompilacjach z cyklu "fail" W gruncie rzeczy rower ma mi sluzyc do jazdy dla przyjemnosci. Uwielbialem zawsze to robic, ale odkad wyprowadzilem sie za granice dziesiec lat temu, nie mialem roweru. Zawsze byly inne priorytety. Wiec chyba MTB, tak sobie mysle. Po namysle i drobnych obliczeniach doszedlem do wniosku, ze bede mogl prawdopodobnie zwiekszyc budzet o sto euro, do szesciuset, czyli 2600 zl. Czytam internety, jednak rozbieznosc opinii odnosnie roznych marek i modeli jest ogromna. "Trek jest boski/trek to gowno" itp. Staralem sie troche sie rozdrobnic, czytajac recenzje poszczegolnych czesci, np. przerzutek acera itp. ale tu jest to samo. Dlatego postanowilem pomeczyc troche forumowiczow moim marudzeniem
PjeseczeQ Napisano 2 Lipca 2013 Napisano 2 Lipca 2013 A że w miarę jest okazja to tak sobie zapytam : czy wszelkie dziury, korzenie itd. cross by przeżył, czy do jeżdżenia po takim właśnie terenie + koleiny i lekkie błoto już lepiej brać MTB ?
mfabry Napisano 2 Lipca 2013 Napisano 2 Lipca 2013 Osobiście przesiadłam się z MTB na crossa. Moje wrażenia jak dotąd: 1. kółka 28 cali jest trudniej rozpędzić, ale jak już się uda to śmiga się szybciej (po zmianie kapci na typowo asfaltowe). Minusem jest większy promień skrętu. 2. pozycja bardziej wyprostowana niż na góralu (przynajmniej w porównaniu do mojej starej ramy) 3. na miasto Acera wystarcza (ale w sumie SiS też dawał radę ). Z wymianą napędu poczekam aż zużyję obecny. Do PjeseczeQ - na korzenie i dziury lepiej MTB - grubsze kapcie i zazwyczaj amortyzator z większym skokiem w porównaniu do crossa.
Smoker Napisano 2 Lipca 2013 Autor Napisano 2 Lipca 2013 Osobiście przesiadłam się z MTB na crossa. Moje wrażenia jak dotąd: 1. kółka 28 cali jest trudniej rozpędzić, ale jak już się uda to śmiga się szybciej (po zmianie kapci na typowo asfaltowe). Minusem jest większy promień skrętu. 2. pozycja bardziej wyprostowana niż na góralu (przynajmniej w porównaniu do mojej starej ramy) 3. na miasto Acera wystarcza (ale w sumie SiS też dawał radę ). Z wymianą napędu poczekam aż zużyję obecny. Do PjeseczeQ - na korzenie i dziury lepiej MTB - grubsze kapcie i zazwyczaj amortyzator z większym skokiem w porównaniu do crossa. Lubie zwrotnosc, wiec juz na 99% jestem na MTB, bo promien skretu, lepsze "przyspieszenie". Taka zwawosc, a nie "top speed" jest dla mnie wazniejsza Moze macie propozycje jakichs modeli ? Rower bede kupowal w Belgii, podalem orientacyjnie pulap w dwoch walutach, ale to chyba troche bez sensu, bo jak tak patrze, to w Polsce za ten sam hajs dostalbym o wiele lepszy rower. Tylko, czy oplacaloby sie zaoszczedzic w ten sposob, ze lepsza jakosc, za ta sama cene, ale bylbym w dupe z serwisem. Gwarancja bylaby malo uzyteczna, bo musialbym odsylac rower za granice.
cienkun Napisano 2 Lipca 2013 Napisano 2 Lipca 2013 Wole pozycje blizej wyprostowanej, wiec kolejny punkt dla "gorala". ??? Ale na typowym góralu pozycja nie jest wyprostowana! Patrząc na przeznaczenie o jakim piszesz i Twoje wymiary, chciałem zaproponować Batavusa BUB, ale jeżeli mierzysz w MTB, to już widzę że Ci się raczej nie spodoba... http://www.rowerystylowe.pl/p-3070/batavus-bub-xc-mr
Smoker Napisano 2 Lipca 2013 Autor Napisano 2 Lipca 2013 ??? Ale na typowym góralu pozycja nie jest wyprostowana! Patrząc na przeznaczenie o jakim piszesz i Twoje wymiary, chciałem zaproponować Batavusa BUB, ale jeżeli mierzysz w MTB, to już widzę że Ci się raczej nie spodoba... http://www.rowerystylowe.pl/p-3070/batavus-bub-xc-mr No wiem, ze nie jest Nie chce tez jezdzic jak z kijem od szczotki... Ale wole pozycje na goralu, od takiej na szosowce. No i racja, nie podoba mi sie ten rower Dosc ciekawy wyglad. Mimo to dziekuje za propozycje. Gdzie indziej ktos polecil mi bajka Specialized Hardrock Disc 26. Jakies opinie ?
mfabry Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Wujek Gugiel zwrócił trochę wyników w języku Szekspira.
borodin Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 Hej mam 169 cm wzrostu i 80 kg chcialbym kupic cos fajnego do 2000 tys do jazdy i po miescie i po lasach i nie tylko itp to byl moj ostatni nabytek w zeszlym roku do przedwczoraj bo ukradli mi go w wawie pod arkadia...Czy ktos moglby mi pomoc znalezc podpowiedziec cos ciekawego nie znam sie na osprzecie ale bylo by fajnie dluzej nim jezdzic niz co troche regulawanie tego czuy owego..a propo czy kands to rzeczywiscie dobra firma jesli chodzi o rower polski?
cienkun Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 Czy Kands to dobra firma? Hm... To zależy co rozumiesz przez dobra firma... Na pewno mają dobry stosunek ceny do stosowanego osprzętu. Natomiast do Twoich potrzeb rower crossowy Unibike Viper. Kosztuje teraz chyba wg. katalogu 2099zł. A jeżeli coś poniżej tej sumy, to Lazaro Integral V3. lub Unibike Crossfire, przy czym stosunek cena-jakość integral chyba ma lepszy - jest na nieco gorszych częściach, ale sporo tańszy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.