Skocz do zawartości

[3000 zł] Dla wysokiego i początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, to mój pierwszy post więc witam wszystkich forumowiczów.

Długo zastanawiałem się nad rowerem i wybór padł na Giant Talon 2 (2012). Już prawie go kupiłem, chciałem jedynie przymierzyć.

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.2/9166/49295/#geometry

Taki jak tu można kupić za 2580 zł.

Mam 194 cm wzrosu więc rama XL. Jazda: trochę terenu, trochę parki i do pracy więc też i miasto.

Rower jest super. Mierzyłem i pasuje.

Dziś sprzedawca namawiał mnie jednak na 29er (Scott Scale 970) , że to przyszłość, ewolucja roweru itd. - tylko cholera nie było XL żeby przymierzyć.

Ale chyba nie będę kupował 29er bo brat mi mówił, że do 26er będzie można włożyć koła 27,5 cala po wymiane widelca a to podobno jeszcze większa przyszłość.

Czy możecie potwierdzić jego teorie?

No i będę wdzięczny za waszą opinię co dla takiego żółtodzioba będzie lepsze 26 vs 29?

Dodam, że nie interesują mnie inne modele (Giana kiedyś miałem i byłem bardzo zadowolony, ten model odpowiada  mi wizualnie i osprzętowo, Scott ładny jest optycznie, osprzęt też dla moich zostosowań).

Więc jakbyście byli na moim miejscu, który byście wybrali z tych dwóch?

Dzieki - Pozdrawiam.

P.S. Niestety nie mam innego sklepu i muszę trochę kupić po omacku bez mierzenia 29er.

Napisano

Witam Białostoczanina :) Chyba my wszyscy wielcy z tego wschodu, bo ja też mam 195 cm, a jeśli masz wybór pomiędzy 26' a 29' to jak najbardziej wybieraj drugą opcję, 650BB to może i przyszłość, ale na dobrą sprawę nie ma specjalnie wielkiej różnicy pomiędzy 26' a 27'5 przy tym wzroście.

Napisano

Witam Białostoczanina :) Chyba my wszyscy wielcy z tego wschodu, bo ja też mam 195 cm, a jeśli masz wybór pomiędzy 26' a 29' to jak najbardziej wybieraj drugą opcję, 650BB to może i przyszłość, ale na dobrą sprawę nie ma specjalnie wielkiej różnicy pomiędzy 26' a 27'5 przy tym wzroście.

A czy ramę i osprzęt z 26 można później zaadoptować pod 27,5. Nie mogę optycznie się do 29er przezwyczaić. Są jakieś kobylaste.. Powiem, że wg. mnie np. pozycja (a przynajmniej tak mi się wydawało) między Talonem 2 XL a Talonem 29er L była praktycznie taka sama.

Napisano

Teoretycznie dałoby się zaadoptować, naprawdę nie ma specjalnie wielkiej różnicy pomiędzy 26' a 27,5' , na forum jest odpowiedni dział poświęcony rowerom na takich kołach, możesz tam poczytać, popytać, bo ja jednak żadnej styczności w praktyce z rowerami 27,5' nie miałem, to jest śpiewka przyszłości, która na dodatek w sumie nie wiadomo czy się przyjmie, pamiętaj że będziesz miał o wiele mniejszy wybór kół, opon, poszukaj na allegro opon 26' , 29' i 27,5' i zobacz czego masz najwięcej a czego najmniej. Ja bym jednak na twoim miejscu się specjalnie nie zastanawiał i brał 29'.

Napisano

Chyba faktycznie się skuszę na 29era. A między tymi trzema modelami co byście wybrali:

Scot Scale 970 vs Giant Talon 29er 2 vs Centurion Backfire 400 czarny 2013 roczniki ?

Napisano

Jesli to beda jazdy rekreacyjne to idz w strone 29", jesli masz ochote poszalec to 26" jest zdecydowanie bardziej poreczny i zwinny. Przed zakupem naprkoniecznie pojezdzij na 29". Musi Ci spasowac bys potem nie zalowal decyzji.

Napisano

Byłem, mierzyłem i 29er XL pasuje do mnie jak ulał. Kwesta modelu: jeden z tych co podałem.

Byłem, mierzyłem i 29er XL pasuje do mnie jak ulał. Kwesta modelu: jeden z tych co podałem.

Zamówiełem Scotta Scale 970 ;)

Napisano

Zamówiełem Scotta Scale 970 ;)

A jednak go wymieniłem na Gianta 29era Talon 2 ze względu na ramę;) W Giancie jest wygodniejsza.

Napisano

Talon to nie scigacz wiec bedzie na pewno wygodnie. Zakladam, ze przy Twoich oczekiwaniach to wlasnei jest lepszy wybor. Szerokosci :)

Napisano

Po pierwszych jazdach jestem mega zadowolony. Rower fantastycznie bierze wszelkie nierówności, krawężniki i dziury. W terenie jeszcze nie wypróbowałem ale w mieście spisuje się bardzo dobrze.

Mam 194 cm wzrostu i rama XL jest wręcz zrobiona pode mnie. Także jak ktoś się zastanawia to polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...