Reqsuu Napisano 30 Czerwca 2013 Napisano 30 Czerwca 2013 Siema. 3 tygodnie temu zakupiłem nowe stery z firmy "TIOGA". Gościu z serwisu powiedział żebym odkręcał co jakiś czas dwie śruby na mostku,a następnie dokręcił tą śrubę(chyba od sterów,jest ona na górze mostku) Ale wczoraj zauważyłem że mam luzy,więc chciałem dokręcić. Ale nie mogę,ponieważ śruba od sterów prawdopodobnie się przekręciła-obrobiła. Dokręcam i nic się nie dzieje,śruba się tylko kręci bez żadnego oporu(nawet odkręcić sie nie da)
artex232 Napisano 30 Czerwca 2013 Napisano 30 Czerwca 2013 A odkręciłeś śruby od mostka ? I ,,sama,, na pewno się nie przekręciła tylko Ty ją przekręciłeś
jaaco Napisano 30 Czerwca 2013 Napisano 30 Czerwca 2013 To wykręć tą górną śrubę którą masz dociągnąć i sprawdź czy czasem ta szyszka która się klinuje wewnątrz rury widelca nie jest luźna.
Tofi Napisano 30 Czerwca 2013 Napisano 30 Czerwca 2013 Właściwie to stery ahead są trzymane przez mostek, a kapsel jest tylko dodatkiem i zamiast niego może być dziura, a stery i tak będą ściśnięte. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2
ugupu Napisano 1 Lipca 2013 Napisano 1 Lipca 2013 W zasadzie masz rację ale bez tego "dodatku" nie ustawisz właściwego luzu na łożyskach sterów.
siimon Napisano 1 Lipca 2013 Napisano 1 Lipca 2013 @@Tofi, Zgadza się stery są trzymane przez mostek ale kapsel nie służy tylko do ozdoby. Kasujesz nim luzy i jest swego rodzaju dodatkowym zabezpieczeniem.
Tofi Napisano 1 Lipca 2013 Napisano 1 Lipca 2013 Mam tracker GSM i właściwie ciężko tu mówić o regulacji siły ścisku łożysk, bo tworzywo nie ściśnie odpowiednio stali. Taką regulację się robi po prostu stawiając koło na ziemi i lekko dociskając ramę, po czym po prostu zsuwa się mostek i ściąga go śrubami. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2
Tofi Napisano 2 Lipca 2013 Napisano 2 Lipca 2013 Regułę potwierdza zawsze dowód, a wyjątek może ją tylko obalić. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4
Fenthin Napisano 2 Lipca 2013 Napisano 2 Lipca 2013 To, że robisz coś źle, nie znaczy, że tak należy to robić. Podobnie jak w przypadku wyboru głównego hamulca. Ciekawe, czy jeszcze pamiętasz. W Twoim przypadku powinieneś zrobić to tak: odpowiednim elementem* usuwasz luzy, dokręcasz mostek, wykręcasz to, czym usuwałeś luzy i wkręcasz sobie co tam już chcesz. *Niekoniecznie musi to być gwiazdka i top cap - przy czymś takim o wiele wygodniej używać korka rozporowego lub (o ile to możliwe) headlocka.
Kiciok Napisano 2 Lipca 2013 Napisano 2 Lipca 2013 Gościu z serwisu powiedział żebym odkręcał co jakiś czas dwie śruby na mostku,a następnie dokręcił tą śrubę(chyba od sterów,jest ona na górze mostku) Ciekawy serwis Ja tam jak w zeszłym roku smarowałem stery, to do tej pory nic nie ruszałem i luzów nie ma. Jeśli coś jest nie tak, tzn. że trzeba dany element naprawić/wymienić, a nie dokręcać co chwilę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.