Skocz do zawartości

[korba] SR Suntour CW9-XCC wymiana

madelajna

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Tak jak w temacie obecnie posiadam korbę SR Suntour CW9-XCC ale chciałabym wymienić ją na inną. Ze względu na to, że zupełnie się na tym nie znam, a sama chciałabym kupić nową mam kilka pytań. Mianowicie chodzi mi o to czy kupując nową wszystko musi się zgadzać z poprzednią - długość ramion (ta ma 170mm), zębatki (w tej 22/32/42) no i czy nowa może być na kwadrat czy musi być taka jak ta? Czy to wszystko ma jakiekolwiek znaczenie czy kupując nową to nie musi się pokrywać? Będę wdzięczna za odpowiedzi. Pozdrawiam :)

Napisano

Mam ten wynalazek i jeśli o mnie chodzi wymieniam go na korbe Shimano Alivio FC-M410 , tylko wtedy trzeba wymienić też wkład suportu na krótszy, dokładniej 113mm z obecnego 127,5mm.

Napisano

Przede wszystkim dlaczego zmieniasz, ile chcesz wydać i jaką masz przerzutkę przednią obecnie ?

Chcę zmienić ponieważ raz wymieniałam lewe ramię dlatego, że gwint się przekręcił po czym od razu po wymianie stało się to samo więc pedał został przyspawany na stałe i wszystko było ok do czasu kiedy kilka dni temu pedał, który jest przyspawany się połamał więc pedały chcę wymienić na metalowe, a że kiedyś ze znalezieniem ramienia było wiele zachodu poza tym boję się, że sytuacja się powtórzy chcę wymienić całą korbę. Nie chcę nic drogiego tylko cokolwiek co by się nadawało stąd też moje pytania, na które jeszcze raz proszę o odpowiedź...

A przednią przerzutkę obecnie mam Shimano FD-TZ30.

PS. Chyba, że kolega no1 w najbliższym czasie zdecyduje się na wymianę, a lewe ramię od Jego starej korby jest ok i chciałby je sprzedać to oczywiście chętnie się dogadam i na razie zostanę przy tym co mam i ostatni raz spróbuję wymiany samego lewego ramienia + nowe pedały ;)

Napisano

Planuję wymiane około 18~20 lipca po wypłacie, bo brakuje mi jeszcze nowej kasety i wkładu suportu. Ramie chyba jest okej, chyba :-) W razie czego moge oddać za koszty wysyłki, nie wiem ile przesyłka wyniesie, kilka zł pewnie. Korba jest na kwadrat, tylko nie wiem czy mam 175 mm czy 170mm.

Napisano

Ja też na razie chciałam się tylko zorientować bo i tak nie mam środków ani czasu żeby się tym zająć więc jeśli to nie byłby problem i okazałoby się, że masz 170 (u mnie wymiar jest napisany od wewnętrznej strony ramienia pod otworem) i po wymianie nie byłoby Ci potrzebne to chętnie przygarnę ;) i na razie zostanę przy wymianie ramienia i pedałów :)

Napisano

Tak rzeczywiście jest tam napisane - mam 170 mm. Przypomnij mi o tym pod koniec miesiąca na PW to ustalimy co i jak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...