Skocz do zawartości

[stukot (napędu?)] lokalizacja problemu

leigam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam problem z ... no właśnie nie jestem pewny czy z napędem i nie wiedziałem gdzie napisać post, ale przejde do rzeczy.

Mój rower to Kellys magic 2006 - z pewnymi ulepszeniami, m.in. korbą slx i nowym tylnym kole mavic 317 na piaście novateca (4 łożyska maszynowe).

Od jakiegoś czasu wybierając się na rower czuje się, jakbym wybierał się na wojnę ;) Coś (...?) strasznie głośno strzela mi w rowerze (ludzie odwracają się za mną naprawdę z dużej odległości) . Chodzi mi o to byście pomogli mi w lokalizacji problemu i ewentualnie w jego rozwiązaniu.

Samych dźwięków nie będę opisywał, załączyłem nagranie audio. http://w226.wrzuta.pl/audio/6ggoFLvSrgr/rui_654

1. Jest to kellys i pierwsze co przychodzi na myśl to rama. Ktoś mi powiedział że pewnie na spawach bo te kellysy miały wade fabryczną, jest to prawdopodobne rozwiązanie, ale wczoraj próbowałem dziwnych akrobacji na rowerze :) jadąc bez pedałowania, chuśtać się czy mocno opadać na siedzonko żeby wytworzyć jakieś siły i nic, żadnych trzasków więc nie wydaje mi się żeby to jednak było to.

2. Łańcuch - miałem z nim problemy ostatnio, trochę się usztywnił na ogniwach, próbowałem doprowadzić go do stanu użytkowalności może z niedokońca najlepszym skutkiem. I znów niby rozwiązanie jak na dłoni, ale.... pedałując do tyłu nic nie stuka ) =O

3. Koła - całe tylne koło zostało wymienione, a co do przedniego to wątpię żeby wydawało taki dźwięk

4. Sztyca wyciągnięta, przeczyszczona, rura ramy od środka także, nic nie pomogło

5. pedały odkręcone, gwinty przeczyszczone, nic nie pomogło (spd, XT)

6. Korba? a właściwie suport, łożyska maszynowe? może to to? jak by to sprawdzić łatwo, pedałując do tyłu nie stuka, ale pedałując w ten spodób nie wytwarza się zbyt dużo naprężeń. Chyba najbardziej prawdopodobne rozwiązanie na chwile obecną.

Stuki nie są bardzo regularne ani cykliczne, i co ciekawe najbardziej stuka jak jadę w "normalnej" pozycji, a gdy zdarza mi się wyprostować na rowerze jadąc bez trzymania kierownicy czasem stukot ustaje lub po prostu jest mniej intensywny.

Stukanie nie ustaje przy pedałowaniu na stojąco.

Najlepiej by było gdybyście pomogli mi samemu zlokalizować i naprawić usterkę bo z kasą teraz kłopot. Niestety nie mam zbyt dużo umiejętności jeśli chodzi o serwis roweru :(. PLEASE HELP ME ;)

Napisano

Przydałoby się obadać suport. Zazwyczaj jeśli trzyma się za pedały/ korby i naciska prostopadle do roweru to schychać trzaski, jeśli pochodzą one z tego miejsca. Zdejmij łańcuch, zakręć korbą - szum, "gruchanie" czy inne nieprzyjemne przydźwięki świadczą o zużyciu łożyskowania wkładu. Dociągnij śruby korb, dokręć zębatki, dokręć kasetę. Sprawdź siłę zapięcia zacisków kół. Przydałoby się też ściągnąć z pancerzy szczególnie przerzutkowych końcówki i zobaczyć czy druty nie wysunęły się z plastikowej osłony zewnętrznej.

Sprawdziłbym też dokręcenie wszystkich śrub mostka i poszczególnych komponentów zamontowanych na kierownicy.

Napisano

A ja bym sprawdził ten łańcuch. Jeśli nie pracuje do końca tak, jak powinien, to może strzelać. Do tyłu tego nie ma, bo przecież wtedy nie ma prawie żadnego nacisku i chodzi normalnie.

A ja bym sprawdził ten łańcuch. Jeśli nie pracuje do końca tak, jak powinien, to może strzelać. Do tyłu tego nie ma, bo przecież wtedy nie ma prawie żadnego nacisku i chodzi normalnie.

Napisano

Dzięki za rady, w końcu mam chwile żeby to posprawdzać.

Ściągnąłem łańcuch, "przejechałem" nim 2 razy po palcu, nie ma sztywnych ogniw - łańcuch odpada.

Kręcę korbą - jak masełko. Ciągnę korbą stojąc z boku roweru w swoją stronę, trudno zinterpretować, ale powiedzmy, że czasem coś delikatnie "tyknie". Staję na rower i pod obciążeniem własnego ciała ( a mam czym obciążać :P) kręcę korba i słyszę to. Stuka. Dźwięk pojawia się najczęściej w momencie kiedy pedał jest w najniższej pozycji, pewnie dlatego że wtedy działają największe siły. Czyżby to jednak była rama? czy próbować jeszcze dokręcać coś przy tej korbie?

Napisano

A może pedał stuka? Mój ostatnio tak stukał, jak złapał luzy. Też stukał, gdy był na dole.

Suport masz maszynowy, czy zwykły na kulkach?

Napisano

Wydawało mi się że napisałem wczoraj odpowiedz, a tu nic... W każdym razie w slx są maszynówki z tego co wiem. a co do pedałów nie wydaje mi się, ale dal pewności przekręcę później inne i zobaczę czy coś pomoże.

Napisano

Pedały przekręciłem, nic to nie dało. jeszcze popatrzę na śruby korb bo o tym zapomniałem. Czy jeśli kręcąc korbą bez łańcucha nie ma żadnych dziwnych dźwięków to na 100% mogę wyeliminować suport (łożyska suportu)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...