Skocz do zawartości

[łańcuch] spinka -> jak często wymieniać

dery

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Czytałem trochę i większość doradza spinkę niż zakucie łańcucha na stałe.

Jedną z zalet spinki jest to że łatwo można zdjąć łańcuch i wyczyścić go. I tutaj moje pytanie ile razy można spiąć i rozpiąć jedną spinkę? Czy za każdym razem jak zdejme łańcuch to musze zakładać nową spinkę czy można użyć kilka razy tej samej?

Chodzi mi o tego typu spinkę

http://allegro.pl/spinka-wippermann-connex-do-lancuchow-9rzed-i3293112933.html

albo taka KMC

http://allegro.pl/spinka-zapinka-lancucha-sram-kmc-shimano-9rz-mtb-i3290257412.html

Napisano

Zużyłem (lub jestem w takcie używania) 8 spinek KMC. Żadna mnie nie zawiodła jak do tej pory. Spinki są dość wytrzymałe. Spokojnie 2 łańcuchy by obsłużyły. Ale ja jednak dmucham na zimne i wymieniam spinkę wraz z łańcuchem.

Napisano

Możesz śmiało jeździć całe sezony na jednej spince. Tylko pamiętaj żeby co 200-300 km wyczyścić łańcuch i przy okazji samą spinkę, bo mocno zabrudzoną będzie trudno rozpiąć.

Do napędów 9s polecam spinkę SRAM z drugiego linka. Najbardziej bezproblemowa jaką miałem.

Connex może dobry, ale trzeba pamiętać żeby go prawidłowo zapiąć, bo można zgubić łańcuch w trakcie jazdy.

Napisano

Czyli rozumiem że co 200km mogę sobie łańcuch rozpiąć wypłukać dokładnie w benzynie ekstrakcyjnej i spiąć ponownie tą samą spinką?

Napisano

Ja od zawsze miałem KMC na 8-rz i SRAM na 9-rzędów. Skakała kumplowi spinka Conex - zakładaliśmy uśmiechem w dól i w górę ;) Na koniec zakuliśmy normalnie pinem. Na forum też było kilka takich przypadków nierozwiązanych obracaniem spinki.

Ile ludzi, tyle opinii.

Napisano

Bierz KMC albo SRAM

Coneksa sobie odpuść - przeskakuje na 11T ;)

Przeskakuje bo zle założona. Przepatrz sie jej i sam to zauważysz. Kolega wymienił kasetę i łańcuch niepotrzebnie zanim sie zorientował ze to spinka zle zapięta.

Wysłane z mojego HTC Sensation

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...