Skocz do zawartości

[Kaseta + Łańcuch] Jakie łańcuchy do rotacji na kasecie XT?

ins4ne

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Baza mojego napędu to obecnie korba XT i kaseta XT. Padł łańcuch, ale pozostałe części mają w sobie jeszcze bardzo dużo życia serwisant ocenił, że moja kaseta zje jeszcze 3 łańcuchy w rotacji.

Moje pytanie: jaki łańcuch zastosować tak, by wydłużyć maksymalnie życie korby i kasety? LX, XT, XTR? Łańcuchy zamierzam rotować co 300km.

Napisano

9-rzędowy. W sumie może i nawet zwykły Deore by działał? Nie mam nic przeciw temu, jeśli będą zużywać się szybciej niż kaseta, i tak musza ją dogonic w zajechaniu.

Napisano

W sumie to nie łańcuch, a styl jazdy i stan czystości może Ci zagwarantować dłuższą wytrzymałość ;).

Styl mam właśnie taki, że napęd niknie w oczach, ale gdybym miiał go zmienić to straciłbym przyjemność z jazdy ;p

Ładny łańcuch na pierwsze 100km, ale czy później, oblepiony smarem etc. nie zaczyna wyglądać tragicznie? ;P

Przy identycznym zestawie z powodzeniem uzywam Campa C9 ...

Fajny łańcuch, słyszałem o nim i pewnie kupie do nowego napędu, ale na tę chwilę szczerze mówiąc średnio kalkuluje mi się rotowanie 3ech łańcuchów po 120zł/ każdy do częściowo zjechanego XTka. Chciałbym jednak zostać przy Shimano. Wszystko rozbija się o to, czy kaseta i korba pożyją najdłużej współpracując z łańcuchem z niższej, tej samej czy wyższej grupy. A może nie ma to znaczenia? Chciałbym, żeby żywotność tych 3ech łańcuchów zgrała się z 1 kasetą, później jeszcze jedna i napęd do wymiany.

Widzę, że znacznych różnic w wadze nie ma, a coś takiego jak różnice w efektywności transmisji raczej nie występuje?

Napisano

Nie widzac napedu z fusow nie wywrozymy ile pozyje.

Ja uzywam 2 C9, zmieniajac co okolo 500 km. Czesciej, w mojej subiektywnej opinii, to przerost formy nad trescia.

O lancuchach Shimano sie nie wypowiem, nie moja bajka ...

Napisano

Poproszę więc jeszcze o ocenę.

Kaseta o której mówimy (zamierzam wymienić 7mą zębatkę):

http://imageshack.us/photo/my-images/109/tdzu.jpg/?sa=0

Druga kaseta, która ma być w lepszym i liczę, że zje przynajmniej 3 łańcuchy:

http://imageshack.us/photo/my-images/5/3so8.jpg/?sa=0

http://imageshack.us/photo/my-images/43/j2ik.jpg/?sa=0

Linki są nadgryzione, trzeba kliknąć "Continue to the media" po prawej stronie.

edit:

Znalazłem małą podpowiedź. Pewnie dla większości nie odkryję Ameryki, ale może komuś się to przyda::

(z forums.mtbr.com)

"They're all the same weight, the price difference is in the finish.

7701 - has that silver finish on inner and outer plates
HG93 - has the silver finish on only the outer plates, dull grey on the inner
HG73 - dull grey finish on inner and outer plates
HG53 - dull grey outer plates, that horrid browny finish on the inner plates

I guess all the different finishes have different levels of corrosion resistance, there's probably other differences in the pins aswell though."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...