scooby Napisano 26 Czerwca 2013 Napisano 26 Czerwca 2013 witam Mam od niedawna 29era z korbą Sram S1000 GXP z zębatkami 44/33/22. Reszta napędu to kaseta 10 rzędowa 11-36 i łańcuch Sram 1051. Przerzutki przód i tył X9. Przejechałem tym rowerem na razie dopiero około 400km w tym 2 "maratony" (35 i 53km) i mam wrażenie, że blat 44 zęby jest za duży, w zasadzie nie ma gdzie jeździć na max przełozeniach tzn. blat i 2-3 najmniejsze z tyłu (chyba, że z górki po asfalcie). Gorsza sprawa to ciągła potrzeba przerzucania środek-blat na maratonach co wybija z rytmu. Przy zrzuceniu z blatu na środek od razu trzeba zmieniać tył bo rośnie mocno kadencja i wybija z rytmu. Maratony raczej płaskie w płn. polsce, w góry się nie wybieram. Tak sobie myślę co by przerobić tą korbę na 2 blaty tak aby móc 80-90% maratonu robić z blatu a tylko przed stromszymi podjazdami zrzucac na małą zębatkę z przodu. W związku z tym ma trochę pytań i wątpliwości: 1. czy to wogóle dobry pomysł zmiana z 3 na 2 blaty ? 2. czy można taką korbę 3 blatową przerobić na 2 blaty, zostawiając suport, ramiona, przerzutki, manetki a zmieniając tylko zebatki ? 3. czy muszę kupować zebatki Sram czy moga być shimano czy inne dartmoory itp., czy pasują rozstawy śrub itp ? 4. jaki zestaw będzie lepszy 40/28 czy 38/26 ? (maratony skandia, mazovia i inne lokalne, czasami trochę xc z podjazdami po 15-20% 5. czy nie będzie problemu z regulacją przerzutek ? 6. czy trzeba skracać łańcuch ? 7. co z manetką przedniej przerzutki ? można ją jakoś ustawic aby obsługiwała tylko 2 blaty i nie próbowała zrzucac niżej? 8. chciałbym to zrobić możliwie ekonomicznie więc kupno całej nowej korby dwublatowej odpada, wolałbym przerobić to co mam z góry dzięki za pomoc
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 26 Czerwca 2013 Temat został usunięty. Prawdopodobna przyczyna usunięcia: - pkt 2b regulaminu - brak klamrowego nazewnictwa tematu - podobny temat już istnieje - narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności. Regulamin forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.