Skocz do zawartości

[2500] MTB.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Planuję za jakiś miesiąc kupić nowy rower i chciałbym się was poradzić, jaki w tej kwocie będzie dla mnie najlepszy.

Chodzi o rower MTB, w średni teren, głównie lasy ale także jakieś cięższe trasy, więc myślałem o jakimś 29er. Co Wy na to?

Kwota tak jak w temacie do 2500pln.

Napisano

Co do tego Unibike'a, nie lepszym wyborem od Evo byłby model Flite? Oraz co sądzicie o rowerze Author Dexter 29?

Na czym polegają różnice między levelem b4, evo 29, flite 29 oraz dexterem 29?

Napisano

Poszperałem trochę w katalogach i waham się między kilkoma modelami, dodatkowo zwiększam budżet do 3000PLN.

• Unibike Flite 29er

• Scott Scale 970

Który z tych rowerów będzie lepszy? Proszę o pomoc.

Scott ma chyba lepszy osprzęt. (deore vs alivio)

Napisano

Zdecydowanie na korzyść unibike przemawiają hamulce oraz klamki, w scott scale mamy lepszą korbę jednakże nadal opartą na tym samym systemie (octalink) co stawia je prawie że na równi. Porównując przerzutki wychodzi na to samo prawie że (wedle producenta mamy .... 4.alivio 5.deore 6slx .... -- a właściwie różnice tutaj będą minimalne ). Amor ten sam tak więc można powiedzieć że prawie to samo,- z tym że za scotta zapłacimy trochę więcej (jak zwykle :P).

Ja bym się zastanowił czy nie lepszy na "ostrzejszy teren" nawet byłby 26 calowy rower: tutaj mamy do czynienia już z dobrym amortyzatorem (bądź co bądź XCR-a takim nazwać nie można) a resztą osprzętu porównywalną np: http://www.decathlon.pl/81-2012-id_8168918.html. Ostatnio ktoś na forum też się wkurzał że chciał kupić 29er-a z tym że musiałby dać 4k aby mieć w nim jakiś dobry (komfortowy) amortyzator (co jest moim zdaniem najważniejszym wyznacznikiem komfortu z jazdy,- jeśli mówimy o terenie "ostrym")

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Mimo wszystko chciałbym zostać przy 29erach.

Z gotowych znalazłem jeszcze Northeca 29 Cayon XT, on chyba ma najlepszy osprzęt i mieści się w 3000pln. Co o nim myślicie?

Z czasem wymienię w rowerze amor. Generalnie mam zamiar inwestować w maszynę.

Zastanawiam się teraz nad złożeniem roweru od podstaw. Czy koszt orientacyjny byłby podobny biorąc pod uwagę, że producenci załatwiają sobie 'fajne' ceny na podzespoły?

Napisano

Zastanawiam się teraz nad złożeniem roweru od podstaw.

Nie opłaca się, wyjdzie sporo drożej.

Co do tych tych amortyzatorów to sam kupiłem 29era ze słabym amorem i wymieniłem na powietrzny.

Gdybym to ja kupował teraz rower do 3k to wziął bym evo sprzedał z niego nowy amor i kupił powietrzny (dużego wyboru nie ma raidon x2,x1, RST first air)

Napisano

Koszt znacznie większy w przyszłej perspektywie, a i same nowe części także będą sporo kosztować i mogą o mały zawrót głowy przyprawić (w szczególności członków rodziny którzy nie zachorowali na cyklozę).

Dlatego w zasadzie na XCR przejedzie się parę sezonów spokojnie (przy tych 2-4tys. km na rok. bez większych przygód i stosowania zgodnie z przeznaczeniem (tj żadnych skoków etc) ).   Ale jeśli już podejmiesz decyzję co do składania roweru samemu, to w takim wypadku wypadałoby ramę przetestować osobiście, a canyon takiej możliwości pomimo konkurencyjnych cen nie stwarza.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi. Chyba jednak na razie odpuszczę samodzielne składanie roweru i kupię gotowy.

Czy ma ktoś coś do powiedzenia o Northtecu Cayon 29 XT lub Unibike'u Flite 29er? Northtec ma chyba lepszy osprzęt.Który z tych dwóch Wy byście wybrali? Na razie będę jeździł na tym co kupie ale za jakiś czas wymienię amor lub co tylko będzie trzeba.

Napisano

Ja bym się chyba zdecydował na model flite,- w tym wypadku mamy możliwość przymiarki do ramy (co jest dużym plusem, a właściwie koniecznością jeżeli myślisz o przyszłych modyfikacjach),- oczywiście cayon ma osprzęt w zakresie napędu w zasadzie o półkę wyżej ale w tym wypadku skorzystałbym z tej oferty dopiero gdyby rama flite mi nie pasowała.

Napisano

Mam 184cm wzrostu, 86kg wagi. Jestem dobrze zbudowany.

Czy z czasem bede mógł zmienić powiedzmy przerzutkę przednią na coś lepszego i będzie to kompatybilne z resztą podzespołów? Jeżeli tak to może kupic rower z jak najlepsza rama a resztę upgradeować z czasem?

• Mod Team
Napisano

No to szkoda bo miałem fajny rower w tej cenie, ale w rozmiarze S. Znaczy znalazłem, ja nie sprzedaję ;)

Tak jest możliwość późniejszego ulepszania sprzętu.

Napisano

Panowie powiedzcie mi jeszcze o co chodzi na stronie unibike'a. Model Evo 29er ma tam w specyfikacji wpisane "rama 26" a Flite 29er ma już 29 cali. Czy to jest rozmiar ramy? Myślałem ze rozmiar to 17/19/21 itp, skąd takie duże liczby? Może to po prostu błąd na stronie?

Napisano

Niee, tutaj chyba podają rozmiar kół (tak jak masz model 269 to masz 26 cali i 29 cali- czyli tył większa, przód mniejsza). Z tym modelem evo chyba coś się pomylili że wpisali 26".  A ramę potem sam sobie dobierasz,- 17/19 lub 21 cali. Tak wielkich ram do mtb to nawet nie ma sensu produkować :D, chyba że dla ludzie o wzroście 2,20.

Napisano

Hmm cały czas waham się między Flitem a Cayonem XT. Northtec ma zdecydowanie lepszy osprzęt więc niby wybór powinien być prosty ale ciekawe jak z jakością i wygodą ich ram.

Szczerze powiedziawszy zawsze jeździłem na tanich rowerach i nie przejmowałem się geometrią ramy, więc kompletnie nie wiem jakiej szukam.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Panowie jako, że jeszcze nie zakupiłem roweru ciągle mam pewne dylematy.

W tej chwili waham się między scottem scale 970, Unibikem Flite 29, Jamisem Dragonem Sport 29 a northtecem 29 XT.

1/ Czy ktoś wie gdzie mogę dostać scotta? Mieszkam w okolicach Warszawy ale generalnie mogę dojechać gdzieś na na terenie mazowsza.

2/ Gdzieś tutaj na forum spotkałem się z opinią, że flite ma bardziej turystyczną ramę od scotta, ale patrząc na strony producentów wnioskuję, że geometrie tych ram się za bardzo nie różnią.

3/ Mam 86cm przekroku, więc teoretycznie najlepszą dla mnie ramą była by 490mm (86*0.57) natomiast jeśli chodzi o rozmiarówkę Jamisa to widzę, że mają ramy 460 lub 510. W którą stronę pójść?

4/ W Jamisie ponadto zastanawia mnie długość mostka, odpowiednie 110mm w 19" i 120mm w 21". Czy to nie wpłynie ujemnie na prowadzenie?

5/ Cóż, northtec kusi osprzętem w stosunku do ceny lecz długość górnej rury to efektywnie o 20mm mniej niż w przypadku pozostałych (jamis 610 lub 625 - zależy jaką ramę wybiorę)

6/ Czy kąt główki ramy w Jamisie (72) nie będzie przeszkadzał w terenie na zjazdach? Pozostałe rowery mają kąt w granicach 70 stopni.

Z góry dziękuję za pomoc.

PS. Chyba zapomniałem dodać, ze budżet to 3000PLN

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...