JKmotors Napisano 20 Czerwca 2013 Napisano 20 Czerwca 2013 Witam Was serdecznie! Nadszedł czas, że trzeba wybrać rower dla Narzeczonej . Przejdźmy do konkretów: - Damski Rower MTB, w grę nie wchodzą CROSSy, ani rowery unisex, że tak to ujmę . Rozmiar ramy prawdopodobnie 17'' pod wzrost 167. - Zakres cenowy to bardzo około 2500 zł, z rozsądnym marginesem (jeśli będzie coś ZNACZNIE lepszego, to nawet 3000). - Najważniejsza przy zakupie będzie dla nas rama. Jeżdżę na Taty Scott-ie, który jest z 1991 i nie powiem o nim złego słowa. Dlatego główny nacisk na ramę, wiadomo komponenty i osprzęt można w przyszłości wymienić, a rama to serce roweru. Ten będzie wykorzystywany do jazdy górsko / polnej, ale ma służyć na długie lata. - Dla kobiet jest ważne, aby hamulce i przerzutki chodziły miękko i przyjemnie. W tej cenie da się dostać już coś z hamulcami "tarczowymi płynowymi" . Zdaję sobie sprawę, że w cenie najtańszych tarczowych hydraulicznych można dostać jeden z wyższych modeli tych na linkę, który pewnie będzie hamować lepiej, ale chodzi o to, żeby był też przyjemny w używaniu dla Kobiety. Nie przewiduję jazdy która zagrzeje hamulce, albo szybkich zjazdów w głębokich tatrach . Chociaż kto to wie... . Dlatego też wydaje mi się, że ze względu na kulturę pracy i łatwość obsługi hamulce V-brake odpadają, a tarczowe hydrauliczne będą bardzo fajnym bonusem. - Mile widziana jakaś dłuższa gwarancja choćby na samą ramę (słyszałem różne opinie na temat gwarancji i ich przestrzegania, ale długa gwarancja świadczy zawsze o nazwijmy to "pewności siebie" producenta, a to też dużo). - Mile widziane koła 29'' Dotychczas wyszukaliśmy wstępnie takie modele: - Specialized Myka Sport Disc 26 http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/mykaht/mykasportdisc29#specs - Centrurion Eve 400 http://www.centurion.de/pl_pl/bikes/2011/103/Lady+Bikes/EVE+400- GT Avalanche 3.0 GTW http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/419/GT.Avalanche.30.GTW/- Fuji Addy Comp 1.3 http://www.fujibikes.com/bike/details/addy_comp_13_d- Ghost Miss 2000 http://www.ghost-bikes.com/bikes-2013/bike-detail/miss-2000/ - Scott Contessa - super rower, ale strasznie się nie podoba. Kobiety... Wstępnie najbardziaj pasuje SPEC. Bardzo proszę o opinie i pomoc, może wypowiedzą się też użytkowniczki z bardziej damskimi spostrzeżeniami? Oczywiście wyszukane modele są tylko wyszukane, jesli okaże się że są ciekawsze pomysły, jesteśmy w zupełności otwarci na propozycje. W grę wchodzi rower nowy, albo używany z pewnego źródła . pozdrawiam i dzięki za wskazówki Jacek
Rulez Napisano 20 Czerwca 2013 Napisano 20 Czerwca 2013 Spece nie są super wyposażone, ale mają dopracowaną geometrię, nad Myką zdecydowanie warto się zastanowić, jednak jeśli ma to być rower MTB do dynamicznej jazdy w terenie to radził bym poczekać na rowery z kółkami 27,5" ... Rowery które zostały przez Ciebie podane powyżej są różne jak dzień i noc, zupełnie inaczej się na nich siedzi i jeździ.
JKmotors Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Napisano 20 Czerwca 2013 Spece nie są super wyposażone, ale mają dopracowaną geometrię, nad Myką zdecydowanie warto się zastanowić, jednak jeśli ma to być rower MTB do dynamicznej jazdy w terenie to radził bym poczekać na rowery z kółkami 27,5" ... Rowery które zostały przez Ciebie podane powyżej są różne jak dzień i noc, zupełnie inaczej się na nich siedzi i jeździ. Dzięki za pomoc. No niestety, urodziny są juz blisko, i sezon trwa, więc czekać nie za bardzo można na 27.5''. A z tą dynamiczną jazdą, też nie przesadzajmy . Może w przyszłości, jak złapie tą nutkę, ale wtedy pewnie będzie wymiana na coś z lepszym osprzętem. A jesli chodzi o różnice w tych rowerach - na chwilę obecną wybrane modele były takim strzałem w ciemno, na zasadzie doboru ceny i jakości. Mógłbyś napisać coś więcej na ten temat? Rozsądny kompromis w naszym wypadku to wygoda jazdy (która w MTB jest wątpliwa ), a geometria i przełożenia raczej w kierunku przyjemnej, lekkiej jazdy i łatwego "wkręcania się na obroty" . Czyli taki lekko jeżdżący, wygodny damski MTB, którego zadaniem jest zachęcić do jazdy prostotą, a nie zamęczyć. Może trochę się zaplątałem w tych stwierdzeniach, ale mam nadzieję, że to co pisze jest chociaż trochę zrozumiałe .
Rulez Napisano 20 Czerwca 2013 Napisano 20 Czerwca 2013 No to Myka 29er jest dobrym wyborem, zawsze można zmienić opony na bardziej szosowe, i wyjdzie MTB/cross ...
JKmotors Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Napisano 20 Czerwca 2013 No to Myka 29er jest dobrym wyborem, zawsze można zmienić opony na bardziej szosowe, i wyjdzie MTB/cross ... Dzięki za pomoc . W takim razie jutro albo pojutrze chyba pojedziemy go przymierzyć i zobaczyć czy będą gwiazdki w oczach . Bo usiąść i zobaczyć na żywo to podstawa.
Rulez Napisano 20 Czerwca 2013 Napisano 20 Czerwca 2013 Tu się zgadza, bez przymiarki nie ma kupowania.
JKmotors Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Napisano 21 Czerwca 2013 Tu się zgadza, bez przymiarki nie ma kupowania. To po przymiarce napiszę jakie wnioski się wykluły. THX To po przymiarce napiszę jakie wnioski się wykluły. THX A jeszcze zapytam co myślicie o tym SCOTT-cie? Czyli: SPEC MYKA HT SPORT DISC 29 vs SCOTT CONTESSA SCALE 930
PjeseczeQ Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 Rower marki bardziej premium typu Specialized/Cube/Scott to nie jest dobry pomysł przy ~2.5k...
aciek Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 Moja dziewczyna ma Contesse 920 i jest super zadowolona z wygody. Rower rozsądnie wyposażony, spokojnie kupisz za jakieś 2800. Zmieniłem jej tylko opony na Geax Mezcal.
JKmotors Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Napisano 30 Czerwca 2013 Ostatecznie zdecydowaliśmy się na SCOTT-a Contessa Scale 930 . Strasznie przypasował kolorem, osprzętem, wygodą, i w ogóle miłość od pierwszego wejrzenia Dzięki za pomoc
ukaniex Napisano 30 Czerwca 2013 Napisano 30 Czerwca 2013 Myślę, że na tle powyższych propozycji to będzie najlepszym rozwiązaniem - http://allegro.pl/canyon-grand-canyon-al-i3347098842.html Ramy Canyon AL F8 w wersji damskiej NICZYM się nie różnią poza kolorem (sam taką mam jeszcze w garażu). Geometria dość sportowa, rama jest długa, mam 170 wzrostu i była bardzo dobra w rozmiarze 16.5". Jeżeli chodzi o gwarancję na ramę to w przypadku Canyona nie wiem jak wygląda natomiast ofertą "crash replacement" jest totalnie nieopłacalna .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.