Skocz do zawartości

[rama] Cannondale caffeine f2 za duża rama co zmienić

Inti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Serdecznie Forumowiczów.

Zwracam sie do osób, które mogły mieć podobny probem z ramą rowerową lub znawców tematu.

Zakupiłem ramę rowerową Caffeine F2 (ostatni model ręcznie spawany i produkowany w USA) - w rozmiarze L  poniżej jego specyfikacja:

- wysokośc rury podsiodłowej 47.50 - 18,7cala

- długośc rury górnej  62,20

- kąt nachylenia rury podsiodłowej 73 sopnie

- mostek zastosowany 110mm

pozostałe dane w załączniku 

Podczas dłuższej jazdy mam problem z cierpnienciem dłoni oraz ramion i karku.

Moje pytanie czy rama naprawdę jest źle dobrana czy może coś pomóc zmiana mostka jego długości oraz kąta.

Prosze o pomoc w temacie.

Mój wzrost to 176cm 

Z góry dziekuje za odzew

Napisano

Rama tej długości przy Twoim wzroście jest za długa. 

Czyli kombinowanie mostkiem i kierownicą nie da żadnych rezultatów .......

Patrząc na geometrię to zakres wzrostowy dla podanego rozmiaru to 175-184 wiem że skrajne wielkości nie powinno sie brać pod uwagę. 

Napisano

A jej długość Ci odpowiada ?

Ogólnie jest ok tylko problem zaczyna sie przy dystansie powyżej 40km dokucza drętwienie dłoni. Nie wiem też czy nie mam za bardzo wyciągniętej sylwetki bo podniesienie głowy po kilkudziesięciu km sprawia ból.

Napisano

Zakres "pasującego" wzrostu może nie uwzględniać różnych proporcji użytkowników. Masz 9 cm mniej ode mnie, moja rama ma 600 horyzontalnie i mi pasi. Trudno mi sobie wyobrazić że dosiadłbym ramy ponad 2 cm dłuższej będąc Twojego wzrostu.

Napisano

Czyli  zmienić kierownicę na krótsza a mostek pozostawic bez zmian. 

Zastanawiałem się nad zmianą mostka na 90mm. 

• Mod Team
Napisano

zmień mostek na króciutki i załóż go na +

co do węższej kiery? hm

gięta powinna pomóc a co do szerokości tej kiery to powiedz ile masz w ramionach (ile cm)

Napisano

Zakres "pasującego" wzrostu może nie uwzględniać różnych proporcji użytkowników. Masz 9 cm mniej ode mnie, moja rama ma 600 horyzontalnie i mi pasi. Trudno mi sobie wyobrazić że dosiadłbym ramy ponad 2 cm dłuższej będąc Twojego wzrostu.

Dzieki za potwierdzenie moich przypuszczeń co do rozmiaru. Wiec chyba nie pozostaje mi nic innego jak sprzedaż ramy i poszukanie czegoś w rozmiarze M. Czy długośc horyzontalna w granicach 58-59 będzie dobra przy wielkości rury podsiodłowej 17,5 a 18 cali dla hardtail'a.  Czy moze masz jakieś propozycje dobrych ram ale nie wyścigowych.  

Mam jeszcze jedno pytanie czy podobna geometria odnosi się do ram full 

zmień mostek na króciutki i załóż go na +

co do węższej kiery? hm

gięta powinna pomóc a co do szerokości tej kiery to powiedz ile masz w ramionach (ile cm)

W ramionach mam około 48cm

Powiedz mi czy zmiana mostka na bardzo krótki nie zmieni sterowności rowerem za bardzo. Czy rower nie będzie nadsterowny

• Mod Team
Napisano

Węższa kiera spowoduje że będziesz miał ręce ułożone na kierownicy w bardziej ergonomicznej i "aerodynamicznej pozycji"

Po drugie krótki mostek może spowodować iż rower będzie lekko nadsterowny ale single tracki dzięki temu będą pojechane miodzio a nie wiem czy odczujesz tzw. nadsterowność.

I zawsze to mniejszy nakład kosztów niż wymiana ramy

Napisano

Dziękuje za Wasze wszystkie porady i możliwości wybrnięcia z tematu. 

Na początek spróbuje sprzedać bądź zamienić ramę na inną - mniejszą. Zobaczymy co się uda w tym temacie zrobić.

Jeszcze raz dziękuje i do zobaczenia na forum 

Pozdrawiam

Inti

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...