majkelTL Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Witam, Do jakiegoś czasu wymieniałem regularnie łańcuchy w celu wydłużenia żywotności napędu, później po ocenie stanu zębów korby stwierdziłem, że nadszedł już moment, iż nie będę wymieniał więcej łańcuchów, kolejna wymiana to cały napęd po zajechaniu obecnego: same tarcze, kaseta, łańcuch. Tutaj moje pytanie: czy do korby LX m-580 będą pasowały tarcze z XT m-770? Mój brat tak zrobił, na deorkę założył tarcze z XT, układ śrub pasował idealnie. Trochę to będzie kosztowało, gdyż sama tarcza 44z kosztuje 229 zł, 32z 95 zł, 22z 47 zł czyli razem 371 zł, do tego jeszcze łańcuch hg93 i kaseta XT 9rz. Może pomyśleć już nad całkiem nową korbą?
Mod Team Puklus Napisano 15 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2013 pasować będzie, no powinno, a za tyle można wyrwać XT w dobrym stanie czasami. Pytanie czy liczysz gramy, bo jak nie to blaty od alivio będą wystarczające.
kamfan Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Będą pasować wszystkie oprócz zębatki 32T, ona ma inne wykończenie przy otworach i nie pasuje - http://rowerowy.com/sklep/czesci/zebatki/mtb_104mm/prod/fcm770chainring Zębatki 32T pasujące do LX to od Deore w dół. Odnośnie wymiany korby. LX jest fajną sztywną korbą, więc możesz przy niej zostać. No chyba, że chcesz zaoszczędzić na wadze i mieć możliwość używania tej zębatki 32T z linka - jest ona znacznie trwalsza od aluminiowej LX.
majkelTL Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Napisano 15 Czerwca 2013 Będą pasować wszystkie oprócz zębatki 32T, ona ma inne wykończenie przy otworach i nie pasuje - http://rowerowy.com/sklep/czesci/zebatki/mtb_104mm/prod/fcm770chainring Zębatki 32T pasujące do LX to od Deore w dół. Piszesz, że 32T nie będzie pasowała, natomiast w samym opisie z linku jest napisane: Zębatka Shimano Deore XT FC-M770 9rz. (4 śruby). Pasuje również do korb LX fc-m580
progress Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Zębatka 32 z do korby XT FC-M770 jest stalowo-kompozytowa i ma trochę inne mocowanie - bardziej odstaje przy śrubach. Jak montowałem ją do starszej korby XT FC-M760, gdzie standardowo środkowa zębatka ma taką samą budowę jak LX, to konieczne było podszlifowanie mocowań przy śrubach w korbie (zębatka nie chciała przylegać dokładnie po skręceniu całości).
kamfan Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Na 100% nie będzie pasować też mam tą korbę. Musiałbyś spiłować te kompozytowe nadlewki. Temat był już poruszany http://www.forumrowerowe.org/topic/107296-korba-lx-fc-m580-a-wymiana-blatow-na-slx/
majkelTL Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Napisano 13 Sierpnia 2013 Wymiana odbyła się bez jakiegokolwiek piłowania, szlifowania. Napęd pracuje bardzo dobrze, biegi wchodzą gładko. Zrezygnowałem jedynie z wymiany koronki 22t, gdyż bardzo żadko jej używam i stopień zużycia jest niewielki.
westik Napisano 15 Sierpnia 2013 Napisano 15 Sierpnia 2013 Wymiana odbyła się bez jakiegokolwiek piłowania, szlifowania. Napęd pracuje bardzo dobrze, biegi wchodzą gładko. Zrezygnowałem jedynie z wymiany koronki 22t, gdyż bardzo żadko jej używam i stopień zużycia jest niewielki. Czy szanowny kolega był by tak łaskaw i zmierzył odległość między otworami po przekątnej oraz tymi sąsiadującymi? (mowa o środkowej zębatce) Planuję podobną do Twojej operację przeprowadzić na mojej korbie tyle że to M430 i mam pewne obawy
Mod Team Puklus Napisano 15 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 15 Sierpnia 2013 Obaw mnieć nie musisz bo wszystkie korby shimano mtb mają ten sam rozmiar, różnice pojawiają sie w samych zębatkach ale rozstaw jest ten sam. A rozmiar BCD to z tego co pamiętam to 104mm.
maras13 Napisano 31 Stycznia 2014 Napisano 31 Stycznia 2014 Witam. Czytajac powyższe, rozumiem ze moge zastosować korbe xt fc-m751 do blatów ze starej korby fc-m510?
Mod Team Puklus Napisano 1 Lutego 2014 Mod Team Napisano 1 Lutego 2014 Obie korby sa równie stare. Spróbuj, nikt ci nie broni. Powinno pasować ewentualnie z drobnymi poprawkami.
maras13 Napisano 1 Lutego 2014 Napisano 1 Lutego 2014 Chodzi o to ze chciałem kupić a nie chcę niepotrzebnie wydać kasy jak nie podejdzie.
Mod Team Puklus Napisano 1 Lutego 2014 Mod Team Napisano 1 Lutego 2014 Na 98% da sie to przykręcić a ewentualna ingerencja jest znikoma. Wiec możesz kupić albo szukać oryginalnych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.