Skocz do zawartości

[korba] tunning LXa na tarcze XT

majkelTL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Do jakiegoś czasu wymieniałem regularnie łańcuchy w celu wydłużenia żywotności napędu, później po ocenie stanu zębów korby stwierdziłem, że nadszedł już moment, iż nie będę wymieniał więcej łańcuchów, kolejna wymiana to cały napęd po zajechaniu obecnego: same tarcze, kaseta, łańcuch.

Tutaj moje pytanie: czy do korby LX m-580 będą pasowały tarcze z XT m-770? Mój brat tak zrobił, na deorkę założył tarcze z XT, układ śrub pasował idealnie.

Trochę to będzie kosztowało, gdyż sama tarcza 44z kosztuje 229 zł, 32z 95 zł, 22z 47 zł czyli razem 371 zł, do tego jeszcze łańcuch hg93 i kaseta XT 9rz. Może pomyśleć już nad całkiem nową korbą?

• Mod Team
Napisano

pasować będzie, no powinno, a za tyle można wyrwać XT w dobrym stanie czasami. Pytanie czy liczysz gramy, bo jak nie to blaty od alivio będą wystarczające.

Napisano

Będą pasować wszystkie oprócz zębatki 32T, ona ma inne wykończenie przy otworach i nie pasuje - http://rowerowy.com/sklep/czesci/zebatki/mtb_104mm/prod/fcm770chainring Zębatki 32T pasujące do LX to od Deore w dół.

Odnośnie wymiany korby. LX jest fajną sztywną korbą, więc możesz przy niej zostać. No chyba, że chcesz zaoszczędzić na wadze i mieć możliwość używania tej zębatki 32T z linka - jest ona znacznie trwalsza od aluminiowej LX.

Napisano

Będą pasować wszystkie oprócz zębatki 32T, ona ma inne wykończenie przy otworach i nie pasuje - http://rowerowy.com/sklep/czesci/zebatki/mtb_104mm/prod/fcm770chainring Zębatki 32T pasujące do LX to od Deore w dół.

Piszesz, że 32T nie będzie pasowała, natomiast w samym opisie z linku jest napisane: Zębatka Shimano Deore XT FC-M770 9rz. (4 śruby). Pasuje również do korb LX fc-m580

Napisano

Zębatka 32 z do korby XT FC-M770 jest stalowo-kompozytowa i ma trochę inne mocowanie - bardziej odstaje przy śrubach. Jak montowałem ją do starszej korby XT FC-M760, gdzie standardowo środkowa zębatka ma taką samą budowę jak LX, to konieczne było podszlifowanie mocowań przy śrubach w korbie (zębatka nie chciała przylegać dokładnie po skręceniu całości).

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Wymiana odbyła się bez jakiegokolwiek piłowania, szlifowania. Napęd pracuje bardzo dobrze, biegi wchodzą gładko. Zrezygnowałem jedynie z wymiany koronki 22t, gdyż bardzo żadko jej używam i stopień zużycia jest niewielki. 

Napisano

Wymiana odbyła się bez jakiegokolwiek piłowania, szlifowania. Napęd pracuje bardzo dobrze, biegi wchodzą gładko. Zrezygnowałem jedynie z wymiany koronki 22t, gdyż bardzo żadko jej używam i stopień zużycia jest niewielki. 

Czy szanowny kolega był by tak łaskaw i zmierzył odległość między otworami po przekątnej oraz tymi sąsiadującymi? (mowa o środkowej zębatce) Planuję podobną do Twojej operację przeprowadzić na mojej korbie tyle że to M430 i mam pewne obawy :)

• Mod Team
Napisano

Obaw mnieć nie musisz bo wszystkie korby shimano mtb mają ten sam rozmiar, różnice pojawiają sie w samych zębatkach ale rozstaw jest ten sam. A rozmiar BCD to z tego co pamiętam to 104mm.

• 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...