biker91 Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 Siema! Dzis nastał ten dzień kiedy po 5 latach śmigania w terenie w końcu było mnie stać na zakup butów + pedałów spd. Wybór padł na: - buty Shimano XC30, - pedały spd m520 - bloki SM SH51 Wszystko nówki nieśmigane Zrobiłem dzis 43 km w czasie ok 2h i przez ten czas udało mi sie lewa nogą tylko raz (!!!) wpiąć w pedał. Prawa noga zapinała sie po jakichś 20 sekundach "wiercenia" po pedale. Dodam że spręzyny mam rozregulowane na maxa (wg instrukcji) Przez prawie cały czas jezdziłem wpięty przednia czescią bloku, natomiast tylna za ch*** nie mogła wejsc! Jakie były wasze pierwsze wpięcia? Miał ktoś taki problem? Co moze byc przyczyną? Dziś mało ramienia korby nie urwałem przez to naciskanie w kazdej mozliwej pozycji. ps. wpięty w oba peadły jechałem jakieś 2 km az mi konar na całej szerokosci singla zablokował droge i wtedy nastąpiła gleba ale generalnie wrazenia ok. dopiero teraz sie przekonałem co znaczy mocne zapiecie buta. kolejne buty obowiązkowo z porządną klamra.
DEVILEK Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 Potrenuj może najpierw w domu, oparty o ścianę, czy szafę Skoro sprężyny masz w lajtowym ustawieniu, to coś źle robisz z lewą nogą. U mnie, gdy miałem najsłabsze ustawienie, but wpinał się, ale latał i nie pasowało mi to ; wystarczyło lekko nacisnąć na pedał i bloki w niego wchodziły. Jakim cudem jechałeś wpięty przednią częścią bloku, a tył był luźny, to już całkiem nie rozumie. Albo jesteś przypięty, albo nie.
biker91 Napisano 14 Czerwca 2013 Autor Napisano 14 Czerwca 2013 Dobrą stroną przykręciłeś bloki do butów? bloki mam przykrecone trójkatem do góry, więc jest ok. Przypięty nie - źle to określiłem, byłem zachaczony przednia częscią bloku o pedal. całkiem dobrze dało sie kręcic, tylko ciagnąc nie mogłem.
Yoschi Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 A dobrze przykręciłeś pedały? śruba regulująca jest z przodu czy z tyłu?
adii22 Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 Wiesz, Lewo na prawo gejów nie da się wkręcić bez wyraźnego uszczerbku na gwintach Skręć trochę sprężyny. Jak wejdziesz przednią częścią bloku w pedał, mocno naciśnij w ośkę stopą. Tak na początku się uczyłem i nauczyłem
kamfan Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 dokładnie, na bardzo luźnych sprężynach w Shimano blok lubi się zaklinować - niby jest wpięty, ale jednak się rusza i ciężko go wyrwać z pedałów
Isono Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 Też ostatnio kupiłem buty i pedały spd m520. Nic nie regulowałem na początku, gdy je zamontowałem to od razu w domu spróbowałem się wpiąć. I powiem Ci że po 5 minutach prób byłem troszkę spocony a pedał może mi się udało zaledwie kilka razy. Następnego dnia spróbowałem pojechać na rowerze, o dużo lepiej mi się wpina na stojąco niż siedząc na siodełku. Po prostu zaczepiam przodem i później naciskam na pedał tak jakbym chciał pedałować normalnie i wpinam się bez problemu. Na początku też miałem problem z lewa nogą ale źle przykładałem buta i nie był on równoległy do pedała i nie chciał się wpinać.
llancer Napisano 27 Czerwca 2013 Napisano 27 Czerwca 2013 Ja tam uzywalem z m520 i butach m087 sily takiej jak bym leciutko pedalowal,wlasciwie but sam sie wpinal...Ale zwróćcie uwage gdzie jest linia blok pedal
DEVILEK Napisano 27 Czerwca 2013 Napisano 27 Czerwca 2013 Hmm może mi tylko tak szybko poszło ... Parę prób w domu, później jazda. Lewa noga na stojąco, klik i jest, prawa klik i jest. Aktualnie but pedału, nie szuka, wpinam się odruchowo, wypinam także. Obojętnie jest dla mnie wpinanie się i wypinanie w pozycji siedzącej, czy stojącej. Łączna jazda w spd, hmm z 2 miesiące. @ up, up, łatwiej na stojąco, bo masz większy nacisk, w końcu będzie potrzeba na siedząco i zadziała przyciąganie ziemskie ( oby nie ).
llancer Napisano 27 Czerwca 2013 Napisano 27 Czerwca 2013 Ja tam na siedząco wpinalem leciutko naciskając,jezdzilem z 4 miesiace...Jezeli pamietalem problemów z wypięciem nie bylo haha.Gorzej jak zapomialem o spd...
Niszczacyzboze Napisano 27 Czerwca 2013 Napisano 27 Czerwca 2013 u mnie już nie ma "zapominania o spd". Wracając do rodzinego domu i biorąc mamy rower z platformami podjeżdżając do skrzyżowania skręcałem nogę na pedale także wchodzi w krew.
zefir15 Napisano 27 Czerwca 2013 Napisano 27 Czerwca 2013 Potwierdzam to co koledzy wyzej napisali! Na poczatku mialem problemy w wpieciem pedalkow (tez M520) ale wraz ze wzrostem przebiegu przyszlo to samo, teraz robie to odruchowo. Przy starcie np. na swiatlach wpinaja sie zaraz po nacisnieciu na pedalki. Pierwsza pare podkrecilem na max "--" a druga zostawilem tak jak przyszla z fabryki. Po prostu musisz wyczuc ten moment zahaczenia przodu, dociskasz na dol i jest klik. Po 2 chyba glebach nauczylem sie tez niezapominac o wypieciu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.