Skocz do zawartości

[Przerzutki] Jakie przerzutki do mojego roweru?

MRAF

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.. Właśnie miałem wypadek... Tylna przerzutka wykrzywiła się do tego stopnia, że z prawej strony koła znalazła się nagle na lewej stronie koła. ||) -> )||. Więc potrzebuję nowe przerzutki, nie znam się na rowerach zbytnio więc piszę tutaj. Z tego co patrzyłem, te małe kółeczka mają po 10 ząbków, a kaseta ma 6 biegów. Wszystko jest przykręcone do ramy na jedną imbusową śrubę. Jest to rower MTB - Utara Wave - http://www.zgubione-znalezione.org/v/3616/4_9110.jpg Przerzutki to Shimano, ale Low czy Normal nie mam pojęcia...

Czy takowe będą pasować? http://allegro.pl/przerzutka-ssb-12-gs-6-7-biegowa-na-srube-i3266085273.html

Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość, cały jeszcze drżę (siniaki i rany)

Napisano

Wysyłka z allegro to 5zł, a pewnosći nie ma czy będzie pasowala, czy będzie nie uszkodzona, czy wogóle dotrze do Ciebie? Na twoim miejscu przeszedłbym sie do jakiegoś serwisu rowerowego z starą przerzutką i zapytał o jej odpowiednik. Te 5zł to lepiej wydać na marże w sklepie, a mieć pewność. (na przykład w serwisie koszt 30zł, na alledrogo 25zł+przesysłka 5zł). Weź coś z najtańszych bo sensu inwestować w coś lepszego do tego roweru nie ma co :)

Napisano

Ciekawe co muszą mówić Ci, którzy łamią XTR lub XX :P Takie życie przerzutki, czasem przejeździ tysiące kilometrów, czasem zahaczysz o coś pierwszego dnia po zakupie.

W Twoim przypadku nic droższego nie ma sensu, a nowe modele Tourneya są beznadziejne. To co wybrałeś to i tak kopia RD-TY18, tyle że słabej jakości. I widzę, że napisałeś, jak przymocowana jest przerzutka. No to jasne, druga opcja.

Napisano

To co wynikło w dniu dziseijeszym... nie jest winą samej przerzutki. Możliwe było że przy upadku zachaczyles naprzyklad o cos jak korzeń albo trafiles na jakis kamien... Jest też opcja złego konserwowania- niedokręcona śruba mocująca ją do ramy, łańcuch mogl zeskoczyc z kasety (zębatek) zle wyregulowane lub przestrojone, wtedy wszystko sie wykręciło no i znamy efekt... Pretensji do samej maszynki nie miej :)

Bierz coś co Ci poradzą i będzie pasowało tylko uwarzaj zeby Ci nie wpchali jakiegoś alivio albo czegos drozszego.

Napisano

Jechałem na jezdni, Łańcuch był z przodu na największej zębatce, z tyłu na najmniejszej. Dwa tygodnie temu rower był w serwisie na wymianie łańcucha (nowiutki chciałem mieć) w (podobno) najlepszym serwisie w Wałbrzychu... Nie szaleję, nie jeżdżę po górach ani nic..

Jutro się przejdę do serwisu, może mają stosunkowo tanie przerzutki. Roweru nie wezmę bo bym musiał go dźwigać... Więc co mam sklepikarzowi powiedzieć?

A coś takiego niby?

http://allegro.pl/przerzutka-tyl-shimano-rd-tz-50gsd-atd-i3320402133.html

Napisano

To miałeś wypadek, czy sama z siebie się zgięła?

Co powiedzieć? Że potrzebujesz taniej tylnej przerzutki Shimano na śrubę do taniego roweru. Tylko nie daj sobie wcisnąć czegokolwiek z serii TZ czy TX. 

Napisano

To miałeś wypadek, czy sama z siebie się zgięła?

Co powiedzieć? Że potrzebujesz taniej tylnej przerzutki Shimano do taniego roweru. 

Sama z siebie.

Czemu nie TZ czy TX?

Napisano

Złych opinii o TX chyba nawet nie trzeba szukać, to jedne z najgorszych wypustów Shimano. I powie Ci to każdy, kto miał z tymi przerzutkami do czynienia.

Z TZ jest już troszkę lepiej, ale i tak gorzej niż w przypadku TY. Tu mam też informacje z pierwszej ręki. Znajomy zabił w przeciągu paru lat kilka RD-TZ50, przy jeździe wyłącznie po asfalcie i szutrze, a ostatnia trzyma się na słowo honoru i to tylko dzięki temu, że nie chciał już wydawać pieniędzy, lecz sam dorobił uszkodzony element, bodajże któryś sworzeń. 

• Mod Team
Napisano

TY 18 mimo mylnej opinii szajsu i maksymalnego low endu, jest najlepszą niskobudżetowa zmieniarką, jaką można dostać. Widziałem ją niejednokrotnie w rowerze FR czy DH a czemu ? jak sie urwie to nie szkoda a działa na tyle dobrze ze nadaje sie do takiego sportu.

Oczywiście mówimy tu o oryginalnym TY18. koszt to ok 30zł

Napisano

Byłem w serwisie, facet zrobił mi wszystko za 20zł. 20zł kosztowała przerzutka, a robocizna w ramach 1. gwarancji, 2. jak rower był dwa tygodnie temu u nich na przeglądzie, to coś ich pracownik robił przy tylnej przerzutce za darmo. Więc dziękuję za opinie i za to, że znowu jest to TY18 :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...