kasjan2004 Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 Witam! Mam 147 cm wzrostu i ważę 35 kg -rama chyba S lub M.Zastanawiam sie nad wyborem roweru do jazdy po mieście, parku i górkach. Wiekszość z klasy ma krossa Hexagon X1.Fajny rower tylko nie wiem jaki "X"wybrać i czym się różni x1,x3,x4,x5 czy x6. A może jakaś inna marka roweru? Pomóżcie mi prosze, moi rodzice nie za bardzo wiedzą o co mi chodzi,a w sklepie wcisną mi wszystko.PZDR
kasjan2004 Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Napisano 12 Czerwca 2013 Jezdziłem na hexagonie od kolegi rama S - jeździło mi sie dobrze.
kasjan2004 Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Napisano 12 Czerwca 2013 Prosze popatrzeć na dzieci komunijne - mniejsze odemnie a dostają rowery dla dorosłych i jeżdzą. inna tabela mówi co innego że na wzrost 146-150 - rama S a ja jezdziłem XS i S i dużo wygodniej bylo mi na S. a to, że trenuję nie znaczy, że będę jakims koksem tylko to,że trenując musze miec siłę w rękach i nogach i czynnie uprawiam sport czyli jestem wysportowany. Dodatkowo cały sprzet waży około 15 kg i czasem mam go na sobie nawet 2 godziny i nie siedzę w nim tylko gram. Nie wybieram sie od razu w góry więc nie musi mnie Pan wyśmiewać.
seraph Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 Spokojnie nikt się z nikogo nie naśmiewa. To bardzo dobrze, że jesteś wysportowany itd, ale prawidłowo dobrana rama to podstawa w rowerze i tutaj odnosić do "komunistów" się nie ma co. Oni często bujają się na za dużych rowerach na boki, bo te rowery kupowane są na wyrost przez ludzi bez pojęcia tak naprawdę. Potem taki rower ląduje w komórce, bo odbiera młodemu chęć do jazdy. Nie mówię, że tak mogłoby być z Tobą, bo jesteś ogarnięty jak widać.Rama 15"-16" byłaby dla Ciebie idealnym rozmiarem i nie pchałbym się na siłę w 17", ale Twój rower Twoja ostateczna decyzja. Teraz bardzo szybko rośniesz to zanim się obejrzysz będziesz musiał sobie wysuwać siodełko coraz wyżej. 17" będziesz miał dłużej, bo mniejszy rower musiałbyś sprzedać gdy z niego wyrośniesz, a stałoby się to szybciej... Ja właśnie na komunię dostałem rower na wyrost i widzę, że to był ogromny błąd, bo długo do niego dorastałem, ale inna sprawa, że był totalnie za duży. Co do wyboru marki to jeśli rzeczony Kross Hexagon to X5 minimum - już ma sensowny osprzęt. Unibike Fusion jest spoko, do tego dorzuciłbym Northtec Sorang. Te rowery krążą cenowo w okolicach 1500 zł i na moje oko wyżej nie ma się co pchać.
kasjan2004 Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Napisano 12 Czerwca 2013 Dziekuję bardzo za odp. X5 znalazłem nawet za 1250 z kolekcji 2012 a x6 za 1450. Czy te rowery z zeszłego sezonu mają ten sam osprzęt a tylko kolorami się różnią?
Dexxim Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 Bez oglądania specyfikacji - ja bym brał zeszłoroczne a za różnice coś sobie kupił Dziekuję bardzo za odp. X5 znalazłem nawet za 1250 z kolekcji 2012 a x6 za 1450. Czy te rowery z zeszłego sezonu mają ten sam osprzęt a tylko kolorami się różnią?
seraph Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 Zeszłoroczne różnią się tyko kolorem, wiec bierz zeszłoroczne, bo taniej Do tego X6 od X5 różni się tylko hamulcami, bo ma tarczowe. Jesteś lekki to V-brake Cie z powodzeniem zatrzymają jeszcze z zapasem, więc polecałbym X5, a za różnicę kupić kask. I miłej jazdy
kasjan2004 Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Napisano 12 Czerwca 2013 Zeszłoroczne różnią się tyko kolorem, wiec bierz zeszłoroczne, bo taniej Do tego X6 od X5 różni się tylko hamulcami, bo ma tarczowe. Jesteś lekki to V-brake Cie z powodzeniem zatrzymają jeszcze z zapasem, więc polecałbym X5, a za różnicę kupić kask. I miłej jazdy Dziękuję raz jeszcze za pomoc Kask muszę kupić nowy a kamizelkę i rzepy już mam A jak wyrosnę to moze mamie sprezentuje bo tata za duży
rafalzi90 Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 Weźcie pod uwagę, że chłopak na takiej siedemnastce pojeździ dobrych pare lat. Według mnie kupować dziecięcy rowerek za takie pieniądze to przesada - posłuży rok i co potem? Młody dobrze prawi - kto z was nie dostał na komunię "dorosłego" roweru? A on jest już dwa lata starszy, a za jeszcze dwa ta rama to będzie blisko optimum. No i nie mówimy tu o żanych 22 calach - to już rzeczywiście podchodziło pod znęcanie się nad dzieckiem No i jeszcze jedna sprawa - lepiej nie kierować się tym co koledzy z klasy mają. Te Krossy wcale nie są w tym przedziale cenowym najlepszą opcją. Tematów na ten temat jest na forum mnóstwo, możesz poczytać.
Robin7609 Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 Mój syn też ma 10 lat i jest podobnego wzrostu. Rok temu kupił sobie (właśnie po komunii ) rower 13,5calowego Specialized Hardrocka i jest bardzo zadowolony. Dopiero na tym rowerze złapał takiego bakcyla że wow. Także uważam jak koledzy, że ta 17 może być na Ciebie trochę za duża-14-15cali będzie ok a jazda będzie dawała Ci wiele radości a przecież o to chodzi- i tego Ci życzę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.