Skocz do zawartości

[sztyca] naprawa uszkodzonej sztycy

Cykada

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam sztyce siodła GIANT Connect, i mam z nią problem, swojego czasu nie była dokręcona w 100 śruba i parę razy siodło przy nacisku tyłkiem zmieniło kąt, i teraz jest tak że mimo dokręcenia nie pozostaje w jednym miejscu, po rozebraniu okazało się że zęby które powinny się blokować są wyrobione i nie trzymają odpowiednio, czy da się cokolwiek z tym zrobić czy wymiana sztycy?

Napisano

akurat takiej długiej (375mm) w przystępnej cenie nie widziałem, a myślałem że może ktoś też tak miał, bo ja uważam że jeśli da się coś naprawić, to warto spróbować zamiast od razu kupować nowe, jeśli nie będzie żadnej sugestii, skleję to na stałe poxpipolem, jak się nie uda kupie nową.

Napisano

Cofnięte jarzemko względem osi sztycy.

Zmierz średnice i jeżeli masz wysunięta na maksa to długość żeby nie kupić za krótkiej i na pewno coś znajdziesz dla siebie w sensownych pieniądzach. Jeżeli nie lubisz od razu wymieniać na nowe bo np ekologia to kup używaną :P

Ale patrząc z drugiej strony poxipol powinien dać rade ;)

Napisano

W niektórych sztycach ten element  z wieloklinem służący do regulacji kąta da się obrócić o 180° – jeśli to on ma (również ma) wytarte zęby, taka operacja może poprawić trzymanie. Ale że i sztyca raczej dolnopółkowa i zamienniki można znaleźć niedrogo, rozglądałbym się raczej za czymś nowym, żeby się nie okazało, że z lasu musisz wracać naście-dziesiąt km na stojaka, gdy na jakimś wyboju całe to klejenie pójdzie w diabły.

Co do długości, typowe rozmiary to 350 i 400 mm, sprawdź ile obecna sztyca wchodzi do ramy, możliwe że nawet krótsza będzie wystarczająca (minimalne wsunięcie to ok. 10 cm), dłuższa też może być, najwyżej nie będzie się cała chować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...