Skocz do zawartości

[przerzutka+kaseta+łańcuch+manetka] co wybrać do starszego roweru

vxam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem nic o marce Futura, chociaż cena trochę zastanawia. Sprawdź skuteczność, tylko się za bardzo nie rozpędzaj w trakcie testów.

hehe myślisz ze moze byc aż tak źle...:)

Jęki w okolicach pedałów - stawiam na zużyty suport albo łożyska w pedałach domagające się smaru.

a jak się dostać do tego łozyska od pedałów? Jest tam wybite oznaczenie producenta -OMEGA - pewnie jakaś wypasiona firma:):) 

• 2 tygodnie później...
Napisano

dzięki, co do zmian w rowerze to wyszły pewne problemy ale zacznę od początku.

Hamulce Futura wymienione i działają bardzo dobrze, przerzutka acera i manetki stefany też, łańcuch wyszyszczony - stery dokręcone i suport też (serwis). Teraz komfort korzystania z roweru zwiększył się bardzo. Ale nie było lekko....

Chciałem wymienić wolnobieg (dla świętego spokoju) i kupiłem klucz do wolnobiegu......oczywiście okazało sie ,że posiadam jakiś strasznie stary wolnobieg i klucz nie pasuje. Czy ktoś wie jak odkręca się takie stare wolnobiegi poprzedniej genereacji? 

Po za tym problem jest z przerzutką przednią bo nie widziałem jak to zainstalować i w serwisie powiedziano mi, że alivio które kupiłem to dolny ciąg a ja potrzebuje górny ciąg..... Jaką przerzutkę przednią kupić?

Napisano

Jutro wrzucę zdjęcie wolnbiegu, a co do przerzutki to się właśnie dowiedziałem że jest coś takiego dolny i górny ciąg....:) zresztą polecana FD TY10 to też dolny ciąg.

P.S. Może warto o tym dopisać do przyklejonego tematu: [Napęd]Wymiana napędu w kilku zakresach cenowych + przerzutki i manetki AKTUALIZACJA - żeby kolejny zielony nie popełnił błędu jak ja.

Napisano

Dodałem zdjęcie ale chybha nie o takie chodziło bo wolnobieg jest założony i nie widać środka na klucz

Przekopałem trochę forum http://www.forumrowerowe.org/topic/77540-wolnobieg-starego-typu/ i tu jest zdjęcie takiego wolnobiegu jak mój. Tak więc schyba tylko młotek pomoże....chyba ze ktos ma innyy pomysł?

A co do przerzutki to jaki konkretnie model polecacie z górnym ciągiem?

post-165803-0-41258500-1372247281_thumb.jpg

Napisano

Jak byś widział moje boje i warunki przy składaniu do kupy wszystkiego bo byś sie nie dziwił ze to ostatnia czynność jaka chciałbym zrobić:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...