Skocz do zawartości

[suport] dziwne tykanie w jednej pozycji

qb41

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

w HT II zazwyczaj powodem tykania lewego ramienia jest podkładka w lewym ramieniu (pomiedzy srubami sciskajacymi je) wystarczy się jej pozbyć u mnie pomogło pozdrawiam

Jaką masz korbę? HT II? Niektórym lewe ramię tyka lekko (w tym mi) nie wiedzieć dlaczego. Dodam, że czasem sobie potyka a czasem nie. 
Ach i nie mówię, że to tylko wina korby oczywiście całkiem prawdopodobne, że syf jakiś mógł się dostać do suportu i tyka.

Napisano

Hej
U mnie też stuka prawa korba kiedy mocniej docisnę.
Rower obejrzany przez mechanika, wyczyszczony przesmarowany łacznie z łańcuchem i tylną piastą. Stuka nadal. Stuka i wku..ia.
Korba FSA Afterburner 386 PF30 39/27T 170mm a suport FSA PF30.
Rower ma przejechane 500 kmów Nie mam już pomysłu co zrobić , chyba go odeśle w ramach gwarancji :(

Napisano

Ja dla świętego spokoju wymieniłem suport i miałem nadzieję, że przestanie stukać ale niestety nie przestało. Też przesmarowałem na nowo piastę tylną i nic. Ktoś ma jakiś pomysł bo to cykanie/tykanie doprowadza mnie do ku***cy. Łańcuch ? może powodować takie metaliczne tykanie ?

Napisano

Chciałbym się dołączyć do tematu, ponieważ również mam tykanie w pewnej pozycji. Kilka dni temu umyłem rower karcherem. Jak budda przykazał wszystko nasmarowałem, ale następnego dnia pojawiło się dziwne tykanie. Myślałem, że to w korbie, ale gdy kręcę pedałami 'ręcznie' to nie ma żadnego stuku. Co ciekawe miałem taką sytuację, że po 15 km jazdy stuk ustał, ale następnego dnia znów było to samo. Wyczytałem tutaj też, że to mogła być wina pedałów, ale obracając nimi nic nie słyszę. Nie mam zielonego pojęcia co to może być, bo stuk objawia się tylko gdy jadę. Gdy postawię rower i kręcę korbą, albo postawię go do góry kołami i próbuję wytworzyć stuki, to nic nie ma. Jakieś pomysły? 

EDIT

Dodam, że na rowerze zrobiłem 1500km i wcześniej nic nie pukało nigdy.

• KorbaShimano FC-M191
  • SuportKaseta Alfred Thun
  • Pedały to jakieś NECCY (stockowe z Kross Level A2)

EDIT 2

Zdecydowałem się rozkręcić suport, tylko potrzebuję klucz. Czy ten klucz będzie pasował do mojego suportu?

http://allegro.pl/klucz-do-suportu-na-kwadrat-okazja-super-cena-i3331259997.html

Swoją drogą - co to znaczy suport na kwadrat?

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Miałem ten sam problem. Irytujące cykanie dobiegało z suportu (HT II) rozkręcałem, czyściłem, smarowałem, nic nie pomagało. Próbowałem nawet dokręcać na różne sposoby (wg instrukcji powinno być dokręcone jednakowo z obu stron 12-14kN) ale weź tak dokręć. Więc próbowałem raz lżej raz mocniej i nic. W końcu odkręciłem pedały, przeczyściłem, na gwincie posmarowałem specjalnym smarem do gwintu i od tej pory 0 cykania. Jak po jakimś czasie złapie trochę brudu i znów zaczyna lekko cykać to powtarzam operację i znów jest ok.

Napisano

Też się dołącze do tematu. Te same objawy tykanie z prawej strony przy większym obciążeniu. Przebieg 4,5 tyś km.

Rower to Merida Crossway 40-v. Nie wiem jaki mam suport bo w danych technicznych nigdzie nie wymienili :/ Korba Shimano M131 48-38-28 CG

Czy ktoś się orientuje co za ustrojstwo tam siedzi ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...