stawek Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Witam. Rozpadł mi się suport w moim rowerze i muszę kupić nowy z tym, że nie wiem jaki wybrać, tzn. nie chodzi mi o firmę/model, a raczej o jego odpowiedni rozmiar oraz typ. Ten który wyjąłem pochodzi chyba z innej ery ponieważ na portalach aukcyjnych bardzo mało ich widuję. Jestem zielony jeśli chodzi o mechanikę rowerową tak więc proszę o konkretną odpowiedź. Mówiąc krótko, co mam włożyć w stare miejsce abym mógl dalej jeździć. Rower: Author Outset Rama: 19" Rocznik: najprawdopodobniej 2007 A oto co dzisiaj wyleciało z środka
cotynato Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Przecież możesz dokupić tylko wianki. Po co chesz zmieniać cały suport?
KamilGT Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Jeśli chodzi o suport na kwadrat nie jest on drogi na Allegro sa dwie strony "suport kwadrat" - wymierz przed zakupem ... wiec bezsensu wymieniac w nim tylko cześci ...a widac ma swoj wiek. A jesli chcial bys suport jakis nowszy to musisz sie liczyc z wymiana korby...http://blog2kolka.pl/2011/11/15/rodzaje-suportow-rowerowych/oraz poczytaj na innych stronach
stawek Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Napisano 6 Czerwca 2013 A nie dało by rady kupić taki suport żeby pasowały stare korby ? Np coś takiejgo http://allegro.pl/os-suportu-neco-bsa-b910-7-dlugosci-i3278260622.html ??
Kiciok Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Daj spokój z wiankami, to przeżytek. Zmierz długość osi bez gwintów i się coś dobierze.
stawek Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Napisano 6 Czerwca 2013 Długość osi zawsze jest podana bez gwintów ? Dobrze, że napisałeś bo już bym źle zmierzył Jutro zmierzę i dam znać.
meping Napisano 6 Czerwca 2013 Napisano 6 Czerwca 2013 Zrób tak jak ja - kup cokolwiek na łożyskach maszynowych i skończą się problemy. Jak suport kulkowy pada, to kolejne awarie będą coraz częściej. A maszynowy i łatwiej się montuje i nie trzeba regulować napięcia łożysk i łatwiej jak coś wymienia. same plusy :-)
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 6 Czerwca 2013 Tylko do suportu na maszynach kup jeszcze 2 śruby, bo tak nie ma gwintu zewnętrznego tylko wewnętrzny
stawek Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Napisano 7 Czerwca 2013 Ok chłopaki, wielkie dzięki za pomoc. Teraz powiedzcie mi jeszcze jaki suport wybrać ? Zdecydowałem, że kupię ten kwadrat (łożyska maszynowe). Długość osi to 118mm (bez gwintów). Nie ukrywam, że im taniej tym lepiej ponieważ rowerem nie jeżdżę zbyt dużo. Co możecie powiedzieć o tych suportach firmy NECO ? warte swojej ceny ?
Mod Team Puklus Napisano 7 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2013 jeżlei jeździsz tylko w warunkach suchych i mało piaskowo - kurzowych, czyt. asfalt ogólnie, to będzie ok. Wiesz im droższy suport, tym lepsze w nim bebecha z zwłaszcza uszczelnienia łożysk.
stawek Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Napisano 7 Czerwca 2013 Wielkie dzięki tylko czy oprócz długości osi jeszcze na coś mam zwrócić uwagę ? Przykładowo średnica 1,37 x 24T, średnica 34,6 mm to jest ta standardowa ? najczęściej spotykana ? Ps. o jakich dwóch śrubach pisałeś poprzednio ? Chodzi Ci o te do przeykręcenia korb ?
Mod Team Puklus Napisano 7 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2013 Gwint bierz pod uwagę. Każda mufa ma jakiś standard, obecnie BSA, czyli gwint angielski ma 90% ram. W rowerach MTB są 2 standardy BSA, 60 i 73mm szerokości mufy i to musisz wiedzieć aby kupić dobry suport. Natomiast jeżeli twoja mufa ma 70mm to najprawdopodobniej jest to dość rzadki gwint włoski, on także ma delikatnie wieksza średnice gwintu. Są jeszcze mufy typu press fit, czyli bez gwintu a suport jest wciskany do ramy. A śruba np taka http://allegro.pl/sruba-osi-suportu-m8x1-w00144-i3299466898.html i jest ona do zamontowania ramienia korby. Jeżeli nie chcesz zna imbus, możesz kupić na klucz nasadowy, ale upewnij sie ze twoje klucze wejdą sie do wnętrza gniazda korby.
stawek Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Napisano 7 Czerwca 2013 Wielkie dzięki. Może zadam głupie pytanie ale jak dokładnie/prawidłowo zmierzyć ta mufe ?
Mod Team Puklus Napisano 8 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2013 Najlepiej suwmiarką a jak nie masz to linijką wystarczy tylko zrób to dokładnie
stawek Napisano 9 Czerwca 2013 Autor Napisano 9 Czerwca 2013 Ok dzięki kolego. Wymierzyłem wszystko Długość osi 118 i mufa 68. Tak więc zamawiam jakiś suport z łożyskiem maszynowym. Te z firmy NECO mogą być?
Mod Team Puklus Napisano 9 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 9 Czerwca 2013 Ja bym polecił VP, uzytkuję chyba 3 rok i jest ok Neco nie miałem.
Kiciok Napisano 9 Czerwca 2013 Napisano 9 Czerwca 2013 Ja bym polecił shimano bb-un26 ale z tego co widzę mają tylko 117,5mm, ale raczej nie powinno być to problemem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.