Skocz do zawartości

[suport] Jak dobrać aby był odpowiedni ?

stawek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Rozpadł mi się suport w moim rowerze i muszę kupić nowy z tym, że nie wiem jaki wybrać, tzn. nie chodzi mi o firmę/model, a raczej o jego odpowiedni rozmiar oraz typ. Ten który wyjąłem pochodzi chyba z innej ery ponieważ na portalach aukcyjnych bardzo mało ich widuję. Jestem zielony jeśli chodzi o mechanikę rowerową tak więc proszę o konkretną odpowiedź. Mówiąc krótko, co mam włożyć w stare miejsce abym mógl dalej jeździć.

Rower: Author Outset

Rama: 19"

Rocznik: najprawdopodobniej 2007

A oto co dzisiaj wyleciało z środka :)

78341417.jpg

15053376.jpg

74088667.jpg

10574892.jpg

Napisano

Długość osi zawsze jest podana bez gwintów ? Dobrze, że napisałeś bo już bym źle zmierzył :)

Jutro zmierzę i dam znać.

Napisano

Zrób tak jak ja - kup cokolwiek na łożyskach maszynowych i skończą się problemy. Jak suport kulkowy pada, to kolejne awarie będą coraz częściej. A maszynowy i łatwiej się montuje i nie trzeba regulować napięcia łożysk i łatwiej jak coś wymienia. same plusy :-)

Napisano

Ok chłopaki, wielkie dzięki za pomoc. Teraz powiedzcie mi jeszcze jaki suport wybrać ?

Zdecydowałem, że kupię ten kwadrat (łożyska maszynowe). Długość osi to 118mm (bez gwintów).

Nie ukrywam, że im taniej tym lepiej ponieważ rowerem nie jeżdżę zbyt dużo.

Co możecie powiedzieć o tych suportach firmy NECO ? warte swojej ceny ?

• Mod Team
Napisano

jeżlei jeździsz tylko w warunkach suchych i mało piaskowo - kurzowych, czyt. asfalt ogólnie, to będzie ok. Wiesz im droższy suport, tym lepsze w nim bebecha z zwłaszcza uszczelnienia łożysk.

Napisano

Wielkie dzięki tylko czy oprócz długości osi jeszcze na coś mam zwrócić uwagę ? Przykładowo średnica 1,37 x 24T, średnica 34,6 mm to jest ta standardowa ? najczęściej spotykana ?

Ps. o jakich dwóch śrubach pisałeś poprzednio ? Chodzi Ci o te do przeykręcenia korb ?

• Mod Team
Napisano

Gwint bierz pod uwagę. Każda mufa ma jakiś standard, obecnie BSA, czyli gwint angielski ma 90% ram. W rowerach MTB są 2 standardy BSA, 60 i 73mm szerokości mufy i to musisz wiedzieć aby kupić dobry suport. 

Natomiast jeżeli twoja mufa ma 70mm to najprawdopodobniej jest to dość rzadki gwint włoski, on także ma delikatnie wieksza średnice gwintu. Są jeszcze mufy typu press fit, czyli bez gwintu a suport jest wciskany do ramy. 

A śruba np taka http://allegro.pl/sruba-osi-suportu-m8x1-w00144-i3299466898.html i jest ona do zamontowania ramienia korby. Jeżeli nie chcesz zna imbus, możesz kupić na klucz nasadowy, ale upewnij sie ze twoje klucze wejdą sie do wnętrza gniazda korby.

Napisano

Ok dzięki kolego. Wymierzyłem wszystko :) Długość osi 118 i mufa 68. Tak więc zamawiam jakiś suport z łożyskiem maszynowym.

Te z firmy NECO mogą być?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...