Mk94 Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 Witam. Zabrałem się za generalne przeczyszczenie roweru i rozkręciłem wszystko i benzynka i nasmarowane. Problem jest z korbą mianowicie podciąga ona czasami łańcuch do góry, tak jak by niektóre oczka się zacinały na poszczególnych ząbkach. Jak mogę temu zaradzić? Pozdrawiam.
kinder85 Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 To raczej nie probem z korbą. Łańcuch albo regulacja przerzutki. Opisz dokładniej problem, w jakich sytuacjach to się dzieje, na których blatach itp...
Mk94 Napisano 30 Maja 2013 Autor Napisano 30 Maja 2013 Zastanawiam się nad łańcuchem, bo chcę go wymienić, ale na razie jeszcze chciałem na tym pośmigać. Trochę sztywny jest ( ogniwa słabo się ruszają) , lecz to się dzieje tylko kiedy z przodu mam na środkowej koronce. Regulowałem zgodnie z zasadami (czyli poluzować linkę, ustalić dolny zakres, naciągnąć linkę, ustawić tak żeby mi na 3 wskakiwało i już ) Coś jeszcze chcesz wiedzieć?Pozdrawiam
dejtrejder Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 Tu żadna regulacja linki nie pomoże. Napęd masz zużyty do wymiany i tyle. Zazwyczaj wymienia się równocześnie kasetę, łańcuch i przednie zębatki. Nie wymienione przednie zębatki skutkują zaciąganiem nawet nowego łańcucha. Sam musiałem niedawno wymienić najmniejszą tarczę z przodu bo miałem podobny efekt. A myślałem, że jeszcze sezon na niej oblecę. Myliłem się. Niektórzy to umieją szlifować co skutkuje przedłużeniem żywotności na jakiś czas.
Mk94 Napisano 30 Maja 2013 Autor Napisano 30 Maja 2013 Rozumiem. Co do szlifierki to trochę się na tym znam i mam sprzętu w domu. Tylko powiedzcie mi jak należy to przeszlifować, czy mam przeszlifować szczyty ząbków ?
dejtrejder Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 Kolegę Puklusa o to pytaj. On jest forumowym specjalistą w dziedzinie szlifowania kaset i zębatek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.