Skocz do zawartości

[korba] Korba ciągnie łańcuch

Mk94

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. 
Zabrałem się za generalne przeczyszczenie roweru i rozkręciłem wszystko i benzynka i nasmarowane. Problem jest z korbą mianowicie podciąga ona czasami łańcuch do góry, tak jak by niektóre oczka się zacinały na poszczególnych ząbkach. Jak mogę temu zaradzić? 
Pozdrawiam. 

Napisano

To raczej nie probem z korbą. Łańcuch albo regulacja przerzutki. Opisz dokładniej problem, w jakich sytuacjach to się dzieje, na których blatach itp...

Napisano

Zastanawiam się nad łańcuchem, bo chcę go wymienić, ale na razie jeszcze chciałem na tym pośmigać. Trochę sztywny jest ( ogniwa słabo się ruszają) , lecz to się dzieje tylko kiedy z przodu mam na środkowej koronce. Regulowałem zgodnie z zasadami (czyli poluzować linkę,  ustalić dolny zakres, naciągnąć linkę, ustawić tak żeby mi na 3 wskakiwało i już ) 
Coś jeszcze chcesz wiedzieć?
Pozdrawiam

Napisano

Tu żadna regulacja linki nie pomoże. Napęd masz zużyty do wymiany i tyle. Zazwyczaj wymienia się równocześnie kasetę, łańcuch i przednie zębatki. Nie wymienione przednie zębatki skutkują zaciąganiem nawet nowego łańcucha. Sam musiałem niedawno wymienić najmniejszą tarczę z przodu bo miałem podobny efekt. A myślałem, że jeszcze sezon na niej oblecę. Myliłem się. Niektórzy to umieją szlifować co skutkuje przedłużeniem żywotności na jakiś czas.

Napisano

Rozumiem. Co do szlifierki to trochę się na tym znam i mam sprzętu w domu. Tylko powiedzcie mi jak należy to przeszlifować, czy mam przeszlifować szczyty ząbków ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...