Skocz do zawartości

[suport] po dokreceniu suportu oska ciezko 'chodzi'

krakeno3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem wlasnie w trakcie wymiany suportu i korb i napatoszyl mi sie problem z owym suportem. Otoz im mocniej skrece suport tym gorzej kreci sie os(ciagle sie kreci, ale dosc ciezej).

Wczesniej mialem suport Accenta bb-40 BSA, 113mm(ponoc nowy, byl juz w ramie, ktora zakupilem - ot stara kolarka Peugeota), teraz posiadam suport China Haur BSA 107mm.

Co warto zaznaczyc to fakt, ze sciagniecie starego suportu przyprawilo mi wiele problemow. O ile lewa miska jakos zeszla po traktowaniu WD-40 i sporej sily to juz z prawa strona mialem mega problemy - dopiero caly dzien lania wd-40 i walenie mlotkiem w klucz pomoglo.

Na oko gwint nie wydaje sie byc uszkodzony, gdyz suport wkreca sie luzno, spokojnie i na oko tez prosto(jedynie z lewa miska jest troche problem, bo kiedy zostaje 1-2mm gwintu to trzeba sporej sily, aby ja dokrecic).

Probowalem kilka razy wkrecac suport i ciagle to samo - kiedy robie ostatnie ~2 obroty kluczem, aby dokrecic suport to oski kreca sie z duzym oporem.

Wat to do?

Napisano

Korbę zmieniałeś, że suport krótszy?

Ja u siebie dokręcałem bez klucza, śrubokrętem i młoteczkiem delikatnie dokręciłem, nie na siłę. Jeżdżę już tak rok, bez żadnych luzów itp. problemów.

Napisano

Wlasnie czyscilem wszystko dokladnie bo bylo strasznie zapuszczone w srodku(nawet troche papierem sciernym przelecialem, zeby pozbyc sie jakis ewentualnych odpryskow od lakieru itp).

Nie znam sie jakos mega super, ale jak na moje oko to wyczyscilem i nasmarowalem solidnie calosc.

Pojutrze bede mial nowy suport(od Sturmey Archera), bo ten okazal sie byc jeszcze za dlugi to sie okaze, czy to wina suportu czy tez czegos innego, ale mimo wszystko czekam na rady i porady, bo z racji tego, ze rower to moje narzedzie pracy to mnie troche ta sytuacja zmartwila.

Napisano

Pewne kiepskie suporty tak mają, i już. Jak kupiłem jakiś za 30zł to albo miał luz, albo się ciężko kręcił. Nieco lepszy - neco - dokręciłem na maxa i nadal kręcił się świetnie.

Napisano

Miałem już tak nie jeden raz. Zawsze problem się pojawia przy tanich suportach na łożyskach maszynowych np. ostatnio montowałem klientowi Neco i miałem to samo-wina suportu. Wiadomo człowiek myśli albo problem z ramą albo problem z suportem. Poszukaj suportu "zintegrowanego, uszczelnionego" bez luźnych łożysk maszynowych i problem będzie na 100% rozwiązany. Np. Shimano BB-UN26 fota niżejshimanowkladsuportu117ipol.JPG Wtedy nawet krzywo nagwintowana rama nie będzie problemem.

Napisano

W sumie co to znaczy tani suport ;)? Jak tak patrzylem to oprocz jakiegos niewymiarowego Miche 102mm i starej Campy to wszystko w okolicach 5 dysi.

Sam chcialem jakis suport Shimano, bo wiadomo, ze to jakas marka jest, ale w rozmiarze 103mm nie znalazlem takowego.

No nic. Pojutrze przyjdzie nowy suport to sie zobaczy, a na razie bede jezdzil z niedokreconym. Mam tylko nadzieje, ze mi nie zladuje w trakcie jazdy ;).

Napisano

2i regulaminu

Niestety nie. Moj rower to ostrzak, a korba ktora nabylem to korba torowa i aby zachowac linie lancucha potrzebuje 103mm suport. Wczesniej mialem jakas specyficzna korbe szosowa, ktora bardzo, ale to bardzo gleboko wchodzila na os i to dlatego taki dlugi suport do niej mialem.

Napisano

Wlasnie ten suport zamowilem i zobaczymy jak to bedzie - z wygladu wydaje sie byc cienszy niz ten co ja mam(ten wczesniejszy Accenta rowniez byl chudy), wiec moze to naprawi problem.

Tak czy siak dzisiaj caly dzien smigalem na lekko odkreconym suporcie i w sumie wszystko bylo ok.

Napisano

Wlasnie ten suport zamowilem i zobaczymy jak to bedzie - z wygladu wydaje sie byc cienszy niz ten co ja mam(ten wczesniejszy Accenta rowniez byl chudy), wiec moze to naprawi problem.

Tak czy siak dzisiaj caly dzien smigalem na lekko odkreconym suporcie i w sumie wszystko bylo ok.

Moj suport sie odkrecal, tak go dokrecilem ze pare dni chodzil ciezko ale mu przeszlo, o ponownym odrecaniu z jego strony juz nie moglo byc mowy. Pojezdzij pare dni to suport sie wyrobi i bedzie chodzil normalnie.

Napisano

Jeżeli suport opart jest o łożyska maszynowe nic sie nie ułoży i nic sie nie poprawi. chyba za 5000km. 

Moj byl na "opart" na lozyskach maszynowych i cud najwyrazniej wstapil w moje skromne progi juz po trzech wycieczkach :) W sklepie robicie ze gosciowi doradzacie kupno nowego? ;)

• Mod Team
Napisano

Jak widać cuda sie zdarzają :P ale to nie zasługa łożyska a raczej syfu w gwincie który sie ułożył podczas pedałowania :P jeżeli go tam nie ma jak w tym przypadku to to raczej nie zadziała. podobne zjawisko obserwujemy w ramach Full, a dokładniej w gniazdach łożysk, jeżeli są zbyt ciasne, nawet nowiutkie pięknie kręcące sie łożysko bo wbiciu będzie cie kręciło ciężko i skokowo, bo mu będzie ciasno. 

Napisano

2i regulaminu

Oczywiscie, troche popuszcza gwint, troche odksztalca sie scisnieta obudowa suportu, to wszystko tam pracuje, sily sa nieduze, odleglosci niewielkie ale i materialy niezbyt sztywne, wszystko po jakims czasie sie dopasuje, warto sprobowac zamiast leciec do sklepu do nowy suport.

• Mod Team
Napisano

Dziś wkręcałem suport w ramę. miski wkręcały sie lekko bez prawie oporu. Nie mniej jednak jak lewa miska doszła do końca oś ledwie sie kręciła. Należało popuścić o pół obrotu. Jednak to nie to, gdyż autor nie dokręcił suportu do końca. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jako, że stary suport (vp) dziwnie ciężko się kręci  (8000km przebiegu) - po skręceniu, ma "luźne łożyska maszynowe", nie będę kombinował chce wymienić na nówkę zwłaszcza, że nie pasuje do korby. Dlatego mam pytanie odn suportu  BB-UN26 - lewa miska jest plastikowa, nie znalazłem informacji o jej wymiarach. Otóż chce użyć metalowej lewej miski ze starego suportu, nie wiem czy będzie pasowała. A tak w ogóle  polecacie do korby fc-m410 wspomniany suport ma licha opinię. W LX nie mam zamiaru inwestować 80zł.

• Mod Team
Napisano

dziwnie ciężko się kręci (8000km przebiegu) - po skręceniu, ma "luźne łożyska maszynowe"

Cóż za paradoks ... :P

A dlaczegóż chcesz ten plastik wyrzucić ? co on ci tam szkodzi ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...