Skocz do zawartości

[suport] dopuszczalny luz na tulei

swimfan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam malą zagwozdkę , a mianowicie postanowilem zmienic lozyska w w suporcie HII->FSA, gdyz w czasie przegladu napedu ze po poruszaniu korba na osi wystepuje lekki luz.

Pomyslem zmienie lozyska bedzie git:), nic bardziej mylnego;/. Okazuje sie ze luz pozostal, no to mierze plastikowa tuleje okazuje sie ze do 24 mm brakuje jakies 0,01 mm.

Mam pytanie czy taka roznica ma wplyw na luz?. Os korby na 100% nie wytarta:) bo jak zlozylem nowego tokena to wszytko jest ok. To teraz jest pytanie co moze powodowac luz boczny, lozyska osadzone rowno:).

A czy sie komus zdarzylo ze plastik ten sie tak wytarl ze powstal luz na polaczeniu os tuleja?

A przy okazji mam jeszcze jakas miske shimano tylko

http://ifotos.pl/zobacz/1a_erewhq.JPG/ tylko nie do konca wiem jak usunac ten 1mm kolnierza zeby nie polamac plastiku?

Napisano

Jest dokładnie tak jak piszesz (choć na pewno różnica jest większa niż 0,01 mm), kołnierz tej plastikowej kapy szybko się wyciera i on jest przyczyną luzu. Miałem tak zarówno w łożyskach HTII Shimano jak i Accenta.

Kapa Shimano na pewno nie będzie pasować, bo usunąć tego zgrubienia bez uszkodzenia całości się nie da. Ja kiedyś w warunkach awaryjnych, jak rozpadło mi się łożysko i starło tą kapę powodując na niej luz owinąłem oś korby taśmą izolacyjną i tak owiniętą oś włożyłem do suportu. Luz zniknął, a taśma wytrzymała ok. 3000 km.

Napisano

• Ciezko to zmierzyc tak mi wychodzi 23,89 srednio. Co prawda zdarzaja sie miejsca ze jest 23,75->dziwne bo na obszarze 90 stopni->jezeli wszystko jest kolem:) na pozostalym jest ksiazkowo 23,95.

Wydaje  mi się ze chyba wytarcie  jest wieksze od strony lozysko->tuleja niz od strony tuleja ->os korby tu spokojnie jest 0,02-0,03mm chociaz takie mierzenie takiego plastiku to troche loteria-> troche mocniej przycisniesz  i tyle :wallbash:  .

Co do kolnierza shimano to podobno na tokarce ten kolnierz da sie zfrezowac;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...