Skocz do zawartości

[przerzutka przód] problem z włączeniem najwyższego biegu

Tomeg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam problem polega na tym że podczas włączenia 3 biegu z przodu łańcuch nie chce wskoczyć na swoje miejsce, ręcznie przekładając łańcuch wszystko gra i można jeździć na tym biegu, ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak i jak to naprawić, nie znam się na przerzutkach bo całe życie jeździłem rowerem bez ale przyszedł czas na zmianę

rower: Kross evando 2.0 

przerzutka: Shimano Tourney TZ31

chciałbym dodać że próbowałem regulować przerzutki śrubami H i L ale nic nie pomogło 

Napisano

Witam problem polega na tym że podczas włączenia 3 biegu z przodu łańcuch nie chce wskoczyć na swoje miejsce, ręcznie przekładając łańcuch wszystko gra i można jeździć na tym biegu, ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak i jak to naprawić, nie znam się na przerzutkach bo całe życie jeździłem rowerem bez ale przyszedł czas na zmianę

rower: Kross evando 2.0 

przerzutka: Shimano Tourney TZ31

Napisano

Tak jak na filmiku, przyczyną jest prawdopodobnie ograniczenie wychylenia przerzutki na śrubach regulacyjnych.

Co by   nie dublować pewnie podobnego problemu mi nie chce wskoczyć na najmniejszą zębatkę w tylnej kasecie. Regulacja wychylenia jest w porządku nawet jak linka całkiem luźno wisi nie wskoczy za żadne skarby.  Czy przyczyną może być sprężyna czy coś innego ?

Napisano

Nie, na rurze podsiodłowej jak masz obejmę przerzutki, to przesuwasz w góre lub dół. Odległość wózka od największej tarczy powinna wynosić 2-3mm

Oczywiście w pionie

Napisano

Ok koniec, myślałem że uda się szybko rozwiązać bez zakładania kolejnego tematu. Niestety filmik o regulacji tylnej rozjaśnił temat lecz nie pomogło 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wymieniłem korby z 42/34/24 na 28/38/48 i mam problem z wrzuceniem na największą zębatkę.Wraz z korbą wymieniłem również suport na 122,5,bo oś w starym miała długość 127,5,ale pasowała do starych korb.Odległość na nowym suporcie mierząc od osi ramy do średniej zębatki wynosi 50mm.Poprzednio regulowałem przerzutki  przednie, tylne zgodnie z filmikiem i wszystko śmigało,a teraz jest problem...

Napisano

Hmmm....myslałem,że jeżeli odległości kół zębatych będą identyczne jak na starej,to po podniesieniu przerzutki do góry ze względu na większe koło rozwiąże problem.Na manetce mam 1 i rzeczywiście tak jest,ale juz na środkowym kole manetka jest podkręcona na max(3) i koniec...Przerzutka shimano 050 sis top-swing.

Napisano

Widocznie przerzutka nie obsługuję takich blatów.

Jak sprawdzić,czy przednia przerzutka, która jest przy rowerze może obsłużyć większy bądź mniejszy blat...(?)

• Mod Team
Napisano

O tym decydują jej parametry takie jak :

- pojemność przerzutki wyrażana w zębach

- max różnica zębatek przerzutki wyrażana w zębach

- kąt rury podsiodłowej

To są 3 najważniejsze parametry, podaj model przerzutki a będzie je  można sprecyzować i ocenić czy powinno działać czy nie.

Napisano

W innym temacie przerabialiśmy długość osi ;) Po założeniu osi o długości 122,5,odległości od osi ramy do kół zębatych są identyczne jak na starej korbie(42/34/24)...nowa (48/38/28).Zmieniłem ilość zębów,bo dla mnie "42" była za wolna.Przerzutka shimano sis 050 top-swing.

Napisano

Co by   nie dublować pewnie podobnego problemu mi nie chce wskoczyć na najmniejszą zębatkę w tylnej kasecie. Regulacja wychylenia jest w porządku nawet jak linka całkiem luźno wisi nie wskoczy za żadne skarby.  Czy przyczyną może być sprężyna czy coś innego ?

Zaśniedziała linka trzyma ci na dolnym odcinku pancerza, tym najbliżej przerzutki. Zsuń ten kawałek odsłaniając linkę, wytrzyj ją ręcznikiem umaczanym w benzynie lub brunoxie a następnie daj kilka dużych kropel oleju na linkę w tym miejscu. Powinno pomóc na jakiś czas. Jeśli nie to znaczy, że linka z pancerzem do wymiany. 

• Mod Team
Napisano

Przerzutka shimano sis 050 top-swing.

http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Tourney/SI_6NGFA/SI-6NGFA-004-POL_v1_m56577569830679458.pdf

wg tego świstka przerzutka powinna mieć korbe 42/34/24, czyli taka jaką miałeś. Problem pojawia sie jak mi sie wydaje właśnie w różnicy pojemności tych przerzutek, znaczy c050 i c051. Z racji innych średnic zębatek i to nie chodzi o to że są inne bo inne tylko inne stopniowanie, nie co 10.

Wyprofilowania w prowadnicy po prostu na tej korbie nie trafiają tymi miejscami na łąńcuch jak powinny i sa problemy z przerzucaniem. Tak mi sie zdaje. Dodatkowo jeżeli np twoja rama ma kąt np 73* to potęguje niechęć do współpracy.

Napisano

A więc tak...hmmm...Kupiłem nową przerzutkę do zębatki 48,i tu podziękowania za poradę,bo faktycznie była nie ta,ale...następny problem się pojawił.Niby wszystko powinno smigać,a tak niestety nie jest.Wydaje mi się,że założyłem suport z zadługą osią.Jak wrzucę z przodu na najmniejsze koło,a z tyłu na największe,to już jest widoczne delikatne koszenie łańcucha.Na straych korbach miałem oś 127,5,teraz mam 122,5 i wydaje mi się,że oś jest jeszcze za długa...

• Mod Team
Napisano

Ustaw na korbie 2 zębatkę, na kasecie nie wie mile masz biegów ale aby łańcuch był na środku kasety. wtedy ma być prosto całkiem, równolegle do osi jazdy. No może nie idealnie bo nie zawsze środek wypada na konkretnej zębatce jednak nie powinno być przekosu. 

Poza tym, najważniejsze jest jeżeli masz "swoje biegi" na których śmigasz większość czasu jak ja np miałem 3x5-3x7 to ważne aby właśnie na tych przełożeniach łańcuch szedł prosto bo one pracują najczesciej.

Napisano

Ciężko wyczuć po zmianie korb na jakich przełożeniachbędzie mi się najlepiej jeździło.Faktem jest,że na starej korbie,regulując przerzutki wg. youtube,czyli,mała zębatka z przodu duża z tyłu.Odstęp od łańcucha ok. 2mm.Dalej przerzucam na największą z przodu  i najmniejszą z tyłu i ustawiam podobnie na przedniej przerzutce odstęp od łańcucha ok. 2mm.Niby wszystko ladnię przerzuca,ale problem jest z obcieraniem przerzutki przedniej przy zmianie na skrajne w tylnej bądź niekonioecznie skrajne...

Kaseta super low 13-34T.

http://bikesystem.pl/korby/678-korba-lasco-prowheel.html

Zakupiłem takie korby(model a nie sprzedawca),ale nie mialem info co do długości osi,tylko sugerowałem się odległościami od osi ramy do kół zębatych starych korb.Przy tej ofercie podana jest długość 119.Jeżeli przy korbach podana jest długość osi,to nie ma co się sugerować starymi korbami i osią,tylko kupować w ciemno,bo na pewno będzie o,k?

• Mod Team
Napisano

Wiesz takie kupowanie i wymienianie co chwile to ani zabawne ani opłacalne. Dlatego zawsze lepiej dać tą dychę więcej, kupić shimano i mieć pewność że będzie pasować i na pewno zajdziesz PDFy do danej części.

Napisano

Korby kupiłem tej firmy(lasco),ponieważ tej samej były stare.Chodzi mi o to,czy podana dlugość osi przy korbach będzie fajnie się zgrywała z tylną kasetą.Ja zalożyłem 122,5,a podane jest 119,czyli 3,5mm,a to jest odległoś,która nie powodowała by obcierania na skrajnych kołach...(?)

nie kumam jednego temat,a mianowicie.Zakładam nową korbę na starą oś i wychodzi mi różnica 5mm.Kupuje suport z osią 5mm krótszą i jest ogólny bałagan.Rozumiem,przerzutka ma inny promień,łańcuch może być za krótki z powodu więszych kół,ale to obcieranie mnie irytuje i zastanawia...

• Mod Team
Napisano

Jeżeli masz suport kompaktowy, zintegrowany, zamknięty to nie ma mowy o pomyłce, natomiast jeżeli to taki gdzie oś, miski i reszta są oddzielnie to może być problem bo suport nie jest symetryczny.

A następnym razem zanim sam co kupisz, zapytaj :P

Napisano

...pytałem w innym temacie...(?)   

http://www.forumrowerowe.org/topic/135586-nap%C4%99d-wymiana-dob%C3%B3r-cz%C4%99%C5%9Bci/

Moim błędem,chyba było skupienie się na odległości kół zębatych do osi ramy,którą po wymianie suportu z osia 122,5 de facto uzyskałem taką,jaka była na starych korbach i starym suporcie.Problem zauważyłem dopiero,kiedy założyłem łańcuch.Wydaje mi się,że oś jest za długa,ponieważ na najmniejszym kole z przodu i największym z tyłu występuje co prawda delikatny,ale widoczny skos,patrząc z tyłu roweru,w prawo...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...