Skocz do zawartości

[manetki] zamiana manetek na klamkomanetki

devil162

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, mam takie pytanie, posiadam szosówkę ze zwykłymi manetkami i zmianą przerzutek na ramie ( te dwa "cyngle" ) czy jest możliwość zamontowania w takim rowerze klamkomanetek ? tak żebym mógł zmieniać przerzutki na manetkach a nie tymi cynglami na ramie ? 

od czego zależy czy takie coś będę mógł zamontować czy nie ? 

Napisano

tzn. ? co musiał bym zakupic/wymienić ? możesz mi jakoś opisać jak by to wyglądało ? 

1. Klamkomanetkę lewą o takiej ilości biegów ile masz tarcz na korbie
  2. klamkomanetkę prawą o takiej ilości biegów ile masz tarcz w kasecie
  3. 2 szt linek do przerzutki
  4. kilka m pancerza do przerzutek
  5. w miejsce obecnych przerzutek musisz wstawić adaptery z regulacją
  6. kilka sztuk zakończeń na pancerze
Napisano

czyli z tego co widzę to raczej nie warto :) 

Chociaż jeszcze popatrzę na ceny i policzę ile by to wyszło.

Ok dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Nie warto jeśli sie składa z nowych części. Jeśli składasz z części używanych  wystawionych w komplecie to takze moze być drogo. Polecam wyszukać aukcje osobno z lewą klamka i osobno z prawą klamką.

Napisano

no tak ale potem to wszystko złożyć, wymienić w rowerze to też nie łatwa sprawa pewnie :( a w majsterkowaniu przy rowerze raczej jestem zielony :) 

No nic, na razie tylko tak się pytałem żeby się zorientować czy warto w takie coś zainwestować, posprawdzam ceny i zobaczę czy warto się w to bawić. 

Napisano

Ok dzięki za odpowiedzi.

Kolego , ja wymieniałem u siebie na nowe( mam szose 3 biegi przód i 8 tył) 2 klamki linki pancerze koncówki regulacje itp 550 złotych w serwisie. 

Napisano

Kolego , ja wymieniałem u siebie na nowe( mam szose 3 biegi przód i 8 tył) 2 klamki linki pancerze koncówki regulacje itp 550 złotych w serwisie. 

Wszystko zależy od tego co trzeba wykonać. Gdybym chciał moją szosę unowocześnić to przy zmianie napędu z 2x7 na 2x10 musiałbym wydać ponad 700 pln

• zakup klamek
  • zakup piasty
  • zakup kasety
  • zakup łańcucha

Robocizny nie liczę bo servis to JA.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...