Skocz do zawartości

[Barania Góra] Który szlak w 100%przejezdny?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Ostatnio byłem na Baraniej Górze. Jechałem "zakazanym szlakiem" od strony Wisły początkowo dało się normalnie jechać, później droga się skończyła i trzeba było prowadzić rower :) Pod sam koniec dopiero wyszedłem na drogę prowadzącą do wierzy. Z stamtąd pojechałem w stronę Malinowskiej Skały droga niestety też nie była w 100% przejezdna. Jechał ktoś może szlakiem od strony Węgierskiej Górki? Trasa jest w 100% do przejechania bez noszenia roweru na plecach?

Napisano

Nie wiem jak tam jest po tej wycince ale z czasów przed najłatwiej było się tam dostać od strony Kamesznicy. Praktycznie pod sam szczyt prowadziła dobra szutrówka. Kończyła się chyba z 2 km przed szczytem. Ale też trzeba było dać trochę z buta. Tak z ciekawości bo rzadko śląskim bywam co to znaczy "zakazany". Z jakiego powodu??

Napisano

Nie wiem jak tam jest po tej wycince ale z czasów przed najłatwiej było się tam dostać od strony Kamesznicy. Praktycznie pod sam szczyt prowadziła dobra szutrówka. Kończyła się chyba z 2 km przed szczytem. Ale też trzeba było dać trochę z buta. Tak z ciekawości bo rzadko śląskim bywam co to znaczy "zakazany". Z jakiego powodu??

Od strony Wisły jest znak zakaz wjazdu rowerów. Co do trasy od strony Kamesznicy następnym razem tamtędy spróbuje :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Barania jest w całości do podjechania po stoku od strony Kamesznicy i Węgierskiej górki. Trzeba tylko wiedzieć którędy jechać, ponieważ tam jest bardzo gęsta sieć dróżek i optymalna droga nie prowadzi żadnym szlakiem.

Można też próbować drogą pod Kobyłę, następnie dróżkami na Magurkę Radziechowską i dalej czerwonym szlakiem.

Natomiast jakbyś chciał w całości jechać szlakiem to czarny od Kamesznicy jest najwygodniejszy, końcówkę trzeba trochę podprowadzić, bo lubi tam strumyk płynąć i jakieś zwalone fragmenty drzew są na szlaku. Ale jeżeli chodzi o nachylenie to do podjechania. IMO czarny daje również najwięcej przyjemności przy zjeździe, momentami prowadzony jest przez bardzo fajne single.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...