Skocz do zawartości

[manetka] problemy z wrzuceniem biegu

enussss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kupilem uzywana manetke i jest problem z lewa manetka. Manetki to Deore LX.Problem polega na tym ze z 1/2 wrzuca idealnie jednak z 2/3 to juz jest kicha, trzeba dolna manetke lekko ugiac/podgiac itd zeby zlapalo i wlozylo 3 bieg. jutrao ja raczej bede rozkrecac, wiecie moze gdzie szukac problemu?

• Mod Team
Napisano

Miałem podobnie 3 bieg czasami nie łapał , prawdopodobnie coś w mechanizmie sie już wytarło. z tego co pamiętam jest on metalowy. trzeba zajrzeć do środka.

Napisano

Ja mam dokładnie ten sam problem w lewej manetce Deore Lx M570, z 2 na 3 bieg nie zawsze łapie dźwignia. Wiem jak wyglądają manetki Deore w środku, bo rozkręcałem. Przyczyną mogłaby być sprężynka lub złe dociśniecie takiego ząbka w tym mechaniźmie. Jeśli udałoby się rozwiązać ten problem to super. A ja jak znajdę troche wiecej czasu to wezme się za tą manetke i spróbuje coś zaradzić.

Napisano

Ja dzisiaj zabrałem się za tą manetke i właściwie to częściowo rozwiązałem problem. Najpierw wyjąłem linke, ściągnąłem manetke z kierownicy i zabrałem się za rozkręcanie. Zacząłem od zdjęcia telewizorka, odkręciłem go, wyczyściłem brud z mechanizmu i mocno skręciłem trafiając ładnie bolcami w dziurki na 1 biegu. Po tej operacji manetka bez linki wrzucała elegancko i zrzucała biegi. Dalej zajrzałem do mechanizmu manetki od spodu, wszystko wyglądało elegancko, dokręciłem jedynie mocniej śrube płaskim kluczem i skręciłem całość.

img0819vj.jpg

img0820my.jpg

Zainstalowałem manetke na kierownicy, wyregulowałem przednią przerzutkę, przez pierwsze 20 wrzuceń było super a dalej problem znów zaczął się powtarzać, ale rzadko - 3 razy na 20 wrzuceń z biegu 2/3 dzwignia nie łapała linki. Prawdopodobnie tak jak pisał Puklus, coś w mechaniźmie się już wytarło, jakaś zapadka bądź bolec.

Ale znalazłem u siebie rozwiązanie, dosyć proste. Polega na tym, że:

Wrzucając dźwignią manetki wyższy bieg tj. z 1/2 należy dźwignie dopchać do oporu, do końca a nie do momentu wzięcia linki. Po tym zabiegu z wrzuceniem wyższego biegu 2/3 na miałem problemu.

Nie wiem czy problemu przypadkiem nie powodują dość duże luzy na dolnych dźwigniach manetki. Możliwe że przez to plastikowy bolec ześlizguje się z otworu w którym jest umieszczony, przy większej sile - czyli zmiana biegu 2/3. Doradzam też bardzo mocno dokręcić wszystkie śrubki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...