enussss Napisano 16 Maja 2013 Napisano 16 Maja 2013 Witam kupilem uzywana manetke i jest problem z lewa manetka. Manetki to Deore LX.Problem polega na tym ze z 1/2 wrzuca idealnie jednak z 2/3 to juz jest kicha, trzeba dolna manetke lekko ugiac/podgiac itd zeby zlapalo i wlozylo 3 bieg. jutrao ja raczej bede rozkrecac, wiecie moze gdzie szukac problemu?
Mod Team Puklus Napisano 16 Maja 2013 Mod Team Napisano 16 Maja 2013 Miałem podobnie 3 bieg czasami nie łapał , prawdopodobnie coś w mechanizmie sie już wytarło. z tego co pamiętam jest on metalowy. trzeba zajrzeć do środka.
FiFiAk Napisano 16 Maja 2013 Napisano 16 Maja 2013 Ja mam dokładnie ten sam problem w lewej manetce Deore Lx M570, z 2 na 3 bieg nie zawsze łapie dźwignia. Wiem jak wyglądają manetki Deore w środku, bo rozkręcałem. Przyczyną mogłaby być sprężynka lub złe dociśniecie takiego ząbka w tym mechaniźmie. Jeśli udałoby się rozwiązać ten problem to super. A ja jak znajdę troche wiecej czasu to wezme się za tą manetke i spróbuje coś zaradzić.
FiFiAk Napisano 20 Maja 2013 Napisano 20 Maja 2013 Ja dzisiaj zabrałem się za tą manetke i właściwie to częściowo rozwiązałem problem. Najpierw wyjąłem linke, ściągnąłem manetke z kierownicy i zabrałem się za rozkręcanie. Zacząłem od zdjęcia telewizorka, odkręciłem go, wyczyściłem brud z mechanizmu i mocno skręciłem trafiając ładnie bolcami w dziurki na 1 biegu. Po tej operacji manetka bez linki wrzucała elegancko i zrzucała biegi. Dalej zajrzałem do mechanizmu manetki od spodu, wszystko wyglądało elegancko, dokręciłem jedynie mocniej śrube płaskim kluczem i skręciłem całość. Zainstalowałem manetke na kierownicy, wyregulowałem przednią przerzutkę, przez pierwsze 20 wrzuceń było super a dalej problem znów zaczął się powtarzać, ale rzadko - 3 razy na 20 wrzuceń z biegu 2/3 dzwignia nie łapała linki. Prawdopodobnie tak jak pisał Puklus, coś w mechaniźmie się już wytarło, jakaś zapadka bądź bolec. Ale znalazłem u siebie rozwiązanie, dosyć proste. Polega na tym, że: Wrzucając dźwignią manetki wyższy bieg tj. z 1/2 należy dźwignie dopchać do oporu, do końca a nie do momentu wzięcia linki. Po tym zabiegu z wrzuceniem wyższego biegu 2/3 na miałem problemu. Nie wiem czy problemu przypadkiem nie powodują dość duże luzy na dolnych dźwigniach manetki. Możliwe że przez to plastikowy bolec ześlizguje się z otworu w którym jest umieszczony, przy większej sile - czyli zmiana biegu 2/3. Doradzam też bardzo mocno dokręcić wszystkie śrubki.
enussss Napisano 27 Maja 2013 Autor Napisano 27 Maja 2013 ok dzieki za proady niedlgo bede tez swoja rozbierac
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.