Skocz do zawartości

[przerzutka przód] do Talon 29er pomoc w wyborze

Janooch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

chciałbym zakupić przerzutkę do talona 29er. Manetki SRAM X4, mechanizm 42/32/22, górny ciąg 3x8.

Przeczytałem kompendium i tak mam wątpliwości. W przyszłości planowana wymiana napędu na 3x9 lub 3x10 a co zwracać w tej kwestii uwagę? 

Cena do 150 zł. 

• Mod Team
Napisano

W zasadzie każda jedna przerzutka będzie odpowiednia, bo to najpopularniejsza korba, znaczy jej stopniowanie. Możesz wziąć przerzutkę mega 9 od starej deore do nowego XT.  Napęd 10s pod względem przedniej przerzutki praktycznie nie odbiega od 9s a przerzutkę dobrej klasy na 8s już ciężko dostać. 

Problem może sie pojawić w precyzji ustawiania i regulacji przerzutki 9s przy szerszym 8s łańcuchu ale jest to w zupełności wykonalne, sam tak jeżdżę. 

Napisano

Sram nie do końca jest kompatybilny z Shimano. Do wersji 3x9 nie ma problemu, jednak z 3x10 jest już inny naciąg linki i zmienia się kompatybilność przerzutka/manetka.

Napisano

W zasadzie każda jedna przerzutka będzie odpowiednia, bo to najpopularniejsza korba, znaczy jej stopniowanie. Możesz wziąć przerzutkę mega 9 od starej deore do nowego XT.  Napęd 10s pod względem przedniej przerzutki praktycznie nie odbiega od 9s a przerzutkę dobrej klasy na 8s już ciężko dostać. 

Problem może sie pojawić w precyzji ustawiania i regulacji przerzutki 9s przy szerszym 8s łańcuchu ale jest to w zupełności wykonalne, sam tak jeżdżę. 

Właśnie najbardziej się obawiam łańcucha KMC Z7. Wiem że to jeden z szerszych łańcuchów. Przebieg jest na tyle mały, że mogę w razie w wymienić ale nie widzę w tym sensu myśląc o kolejnych aktualizacjach roweru. 

• Mod Team
Napisano

Ja miałem chyba jeden z najszerszych łańcuchów 7.3mm przy przerzutce 9s i manetkach RF. i dało sie to wyregulować od 4 do 9 lub 3 do 8 na blacie wiec dość szeroko. Jak byś miał manetki obrotowe, z mikro indeksacją niczego sie nie musisz obawiać korba moze być kosmiczna, zmixowana i tak będzie działać.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ho ho ho Koledzy....

Giant Talon 29er, kąt rury podsiodłowej 63-66 st. 42/32/22 korba, uparłem się na 9s i nie mogę znaleźć przerzutki...

Nic nie pasuje, Dyna Sys nie do wyregulowania.

Ktoś ma jakieś propozycje?

• Mod Team
Napisano

Nic nie pasuje, Dyna Sys nie do wyregulowania.

Wspominałeś o napędzie 3x8 a tu dyna sys ... pochwal sie co tam masz. Model korby, przerzutki i manetek też.

Napisano

SHIMANO Altus 63-66st., SRAM X4, SR SUNTOUR XCT-V2, 42/32/22

Sytuacja stała się patowa gdy Shimano altus  zaczął zawodzić, trzeba dopychać palcem, nogą aby zmienił bieg (manetka sprawdzona, linka sprawdzona) wymieniłem na jakieś stare alivio która jest wylatana ale jechać jeszcze się da. Chce wymienić napęd na 3x9, wiem, że to trochę od dupy strony ale co zrobić. 

Miałem już przerzutke Deore XT Down Swing jak i Top Swing Mega9( FD M770), SLX top swing Dyna Sys jednak wyregulować się nie dało.

• Mod Team
Napisano

A że sie zapytam jaki masz kąt rury podsiodowej ? Masz najprostszą korbę, znaczy ze standardowym stopniowaniem i byle kawałek patyka powinien przerzucać. Skoro poległo tyle przerzutek to albo robisz to co najmniej niepoprawnie albo coś jest nie tak.

Może masz skrajnie źle dobraną oś suportu ?

• Mod Team
Napisano

No widzisz potrzebujesz przerzutek 66-69 bo inaczej tego nie wyregulujesz tka jak trzeba. dodatkowo jak masz za długi suport to już całkiem kaplica, detale ale jednak istotne. A zahacza ci o ramę właśnie przez zły kąt rury.

Możesz poszukać starszych przerzutek, na 9, one miały delikatnie mniejsze klatki prowadnicy.

Napisano

Po sprawdzeniu wszystkich parametrów wychodzi mi, że będzie pasowała przerzutka SLX FD-661 lub Deore FD-M591. 

Wyczytałem, że SLX ma również krótsze widełki prowadnicy od Deore'a, prawda to jest?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...