Skocz do zawartości

[suport] Truvativ GXP - naprawa

tomiz1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Posiadam korbę Truvativ Noir 3.3 wraz z suportem GPX BB Team. Jak na foto (fotografia z jakieś aukcji) 1582_e74b84bc09c11f0fbf59e6fc9cb4fbba.jp

Mam problem. Łożysko we wkładzie suportu, dokładnie z lewej strony jest u kresu możliwości. Strzela, wibruje, wymaga to wymiany.
Tu rodzą się moje pytania:

1. Czy możliwa jest wymiana samego łożyska, czy trzeba kupić cały wkład suportu?
2. Czym się różni GXP od GXP BB?
3. Dobrze rozumiem? Warianty suportu GXP Ceramic, Team i XR polegają na różnicy użytych materiałów, a co za tym idzie, jakości?

Czekam na pomoc.
Pozdrawiam
Tomek

Napisano

Spróbuj wyciągnąć łożysko i przejdź się z nim do sklepu z łożyskami. Myślę, że tak będzie najłatwiej i jednocześnie najtaniej, o ile uda kupić się takie samo.

Napisano

1. Czy możliwa jest wymiana samego łożyska, czy trzeba kupić cały wkład suportu?

2. Czym się różni GXP od GXP BB?

3. Dobrze rozumiem? Warianty suportu GXP Ceramic, Team i XR polegają na różnicy użytych materiałów, a co za tym idzie, jakości?

Czekam na pomoc.

Pozdrawiam

Tomek

Wymiana łożyska jest możliwa, jednak trzeba to robić ostrożnie, zwłaszcza przy wyciąganiu z łożyska plastikowej uszczelko-redukcji, można ją uszkodzić i wtedy lipa ...

GXP od GXP BB różni się chyba tylko nazwą ...

Warianty suportów różniż się głównie łożyskami - ceramiczne, ze stali chromowei oraz ze stali nierdzewnej , łożyska ceramiczne choć są najdroższe to są najbardziej podatne uszkodzenie - przy zbyt mocnym skręceniu czy dostaniu sie wody. Najlepiej w  relacji cena/jakość wypadają łożyska ze stali nierdzewnej.

PS

Jak wybijać i o co chodzi z uszczelko-redukcją podałem fotki w tym temacie, jedyna różnica w Twoim wypadku to średnica wewnętrzna po lewej stronie - ma 22 mm.:

http://www.forumrowerowe.org/topic/136532-suportfsa-gamma-drive-rozbi%C3%B3rka/?do=findComment&comment=1280477

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...