kubak1911 Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Witam, mam głupi problem z moimi obręczami. Jakoś tydzień temu byłem na myjni, aby umyć swój rower. Po owym myciu od tygodnia codziennie przy hamowaniu wydobywa się potworny pisk. Myślałem na początku, że to będzie tylko przez chwile. Jest to już od tygodnia i nie wiem co mam zrobić żeby temu zaradzić. Prosiłbym o pomoc, wiem, że to taka pierdoła, naprawdę ten dźwięk jest denerwujący i hamując wszyscy się na mnie patrzą xd.
Foxi Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Może to dziwne, ale osobiście lubię jak mi hamulce piszczą Spróbuj przetrzeć obręcze i klocki jakimś odtłuszczaczem np benzyną ekstrakcyjną.
kubak1911 Napisano 14 Maja 2013 Autor Napisano 14 Maja 2013 Spróbowałem tak jak napisałeś i niestety nie zadziałało. Wydaje mi się, że jest jeszcze gorzej. Mi trochę przeszkadza ten pisk. Nie lubię sytuacji gdy, zjeżdżam po schodach przy wejściu do metra w centrum Warszawy i hamując wszyscy się na mnie patrzą
Keke Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 v brakei ustawiane są pod kątem tzn. nie ||| tylko\|/ to pogrubione to przekrój poprzeczny obręczy a to nie pogrubione to klocki. To pomaga w przypadku wilgotnych klocków bądź obręczy, u ciebie może gdzieś przyrdzewiały nyple i trą o obręcz
kubak1911 Napisano 14 Maja 2013 Autor Napisano 14 Maja 2013 Ten dźwięk wydobywa się tylko przy hamowaniu w przednim i tylnym kole. Jestem przekonany w 100%, że owa obręcz piszczy. Często tak miałem po deszczu lub po umyciu, ale to trwało max 1-2dni.
jasinski21444 Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Odtłuść obręcze a klocki przetrzyj papierem śćiernym Odtłuść obręcze a klocki przetrzyj papierem śćiernym . Jak to nie pomoże to kup nowe klocki np takie http://m.allegro.pl/przedmiot,klocki-hamulcowe-merida-green-control-rewelacja,3219616858.html
kubak1911 Napisano 14 Maja 2013 Autor Napisano 14 Maja 2013 Mam właśnie teraz takie klocki jak podesłałeś Jeszcze spróbuje je papierem ściernym potraktować. A jak nie to nowe kupie, ale są naprawdę niedługo używane.
mklos1 Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Sprawdź poprawność ustawienia klocków. Jeżeli są ustawione poprawnie, czyli http://www.forumrowerowe.org/topic/41824-v-brake-vademecum/ Jeżeli to nie pomoże, to ten typ tak ma. Miałem czerwone Clarks'y, które miały dość wyraźną tendencję do piszczenia. Zielone pod tym względem wypadają nieco lepiej, ale są nieco twardsze. Odtłuszczanie i czyszczenie nie pomaga - mi nigdy nie pomagało.
kubak1911 Napisano 15 Maja 2013 Autor Napisano 15 Maja 2013 Pomogło !!! Przetarłem klocki papierem ściernym, jeszcze raz wszystko dokładnie odtłuściłem, odpowiednio ustawiłem klocki względem obręczy koła i działa jak należy. Dzięki wielkie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.