Skocz do zawartości

[przerzutka] Dobra przerzutka do szybkiej jazdy

Bartixer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, szukam dobrej przerzutki do szybkiej jazdy - odnawiam mój rower Magnum Extreme 2006

Z przodu mam Deorki XT a z tyłu zwykłe deorki bez dokładnych oznaczeń ;/ Tak czy siak obie są popsute i szukam czegoś lepszego i wytrzymalszego ;)

Napisano

Moim zdaniem grupa Deore oferuje najlepszy stosunek wytrzymałości / ceny, więc rozglądałbym za deorką. Powinna wytrzymać w większości warunków.

Napisano

Owszem, sam mam deorkę i działa bez zarzutu już ponad rok, dobrze przesmarowana i wyregulowana spisuję się świetnie w każdych warunkach, rozejrzał bym się także za slx.

Napisano

Generalnie od dłuższego czasu obaj wiodący producenci oferują w swoich grupach podobny standard pracy, różnią się masą (uzytymi materiałami) więc bierz to na co Cię stać.

Wysłane z mojego 15rl18j.jpg za pomocą wrxb2d.jpg

Napisano

odradzam shimano. Bierz srama x9 a na pewno bedziesz o wiele bardziej zadowolony niz z badziewnego Xt . Brak mu precyzji i jak dostanie luzu to idealnie nie wyregulujesz.

Napisano

odradzam shimano. Bierz srama x9 a na pewno bedziesz o wiele bardziej zadowolony niz z badziewnego Xt . Brak mu precyzji i jak dostanie luzu to idealnie nie wyregulujesz.

Moje przerzutki XT mają nakręcone circa 10k km w poprzednim rowerze, jak kupiłem nowy rower z SLX na pokładzie, porównałem sobie dokładnie jedne z drugimi i wyszło, że i jedne i drugie mają bardzo podobne luzy, czyli żadne. Na precyzję też niespecjalnie mam powody do narzekań. Tak więc – o czym Ty w ogóle piszesz???

Napisano

Po pierwsze - co oznacza "szybka jazda"? Jakie to są dla Ciebie prędkości i w jakich warunkach osiągane? Asfalt, lekki teren, ciężki teren?

Po drugie  - co oznacza "są popsute"? Z jakiego powodu tak się stało? Upadki, jazda w zimie, mała dbałość o rower?

Napisano

Moje przerzutki XT mają nakręcone circa 10k km w poprzednim rowerze, jak kupiłem nowy rower z SLX na pokładzie, porównałem sobie dokładnie jedne z drugimi i wyszło, że i jedne i drugie mają bardzo podobne luzy, czyli żadne. Na precyzję też niespecjalnie mam powody do narzekań. Tak więc – o czym Ty w ogóle piszesz???

W sezonie 2012 zrobilem 17 000 km w wyscigowym stylu jazdy tzn z AVS bliskiej 30 km/h. W tym czasie zajechalem 3 szt XT 773 +2x780 i przerzutka łapałą taki luz ze przy kliknieciu manetki przerzutka sie ruszyła, ale nie zmieniła łańcucha. Trzeba było dać dwa biegi w góre i raz w dół.

Jezeli Tobie wszystko działa super to sie cieszymy razem z Tobą. Mialeś kiedykolwiek do czynienia ze sramem co całkiem inna kultura pracy. Takie jest moje zdanie i na pewno go nie zmienie. Sram x0 tylka taką przerzutkę bede widział w swoim rowerze:P

Napisano

Zajechales 5 zmieniarek robiac 17kkm ze srednia 30kmh? To przepraszam w jakich warunkach? Po szosie bys tylu nie zajechal a w terenie avs rzedu 30 plus taki przebieg... chapeau bas, gdzie moge o Tobie uslyszec? :)

Sent from my 20hpuo3.jpg using wrxb2d.jpg

Napisano

sory zle wpisalem 3 szt a nie 5.

1 szt 773 i 2 szt 780 one byly 10S moze dlatego szybciej padly. Nie udalo mi sie ich dobrze wyregulować , w dwoch servisach również próbowali i sie nie udało.

Latam i po szosie i po okolicznych mozliwych wroclawskich terenach. Srednia nie zawsze wychodzi 30 km/h ale jest do niej zblizona ;) i nie jest to srednia zliczona z 17 kkm , bo zeby taka byla to nontoper z wiatrem w plecy  i to na szosie po plaskich by trzeba bylo jezdzic , mam na mysli dzienne wycieczki.

Mozliwe ze w czerwcu bede w Warszawce przez miesiac, wtedy sie ustawimy i Ty pokazesz mi okoliczne tereny.

Napisano

Dlatego tez w przyszlym sezonie zmieniam naped na oslawionego i wielbionego. Sram na Shimano. ;-)

Zapraszam. Jest tu kilka wzgorkow godnych przejechania o wlasnych kolach aczkolwiek z utesknieniem czekam najblizszego zlociwa, gory zdecydowanie dla mnie jak woda dla ryby, BBSy do starego Beemera czy biala skarpeta do Kuboty.

Sent from my 20hpuo3.jpg using wrxb2d.jpg

Napisano

Nic nie mam do SRAM'a ale użycie tutaj słowa "badziew" jest nie na miejscu. To, że sam masz problemy nie upoważnia do takich stwierdzeń. Masa osób korzysta ze zmieniarek Shimano i jest zadowolona. Jest też grupa, która nie jest zadowolona. Tyle, że jakie mogę mieć zdanie o kimś kto nie wybrał się w naprawdę trudny teren, zrobił powiedzmy z 300 km. W tym czasie ładnych parę razy pozrywał łańcuch, pogiął hak i zdemolował tylna zmieniarkę. Musi być tego jakaś przyczyna bo do normy tego zaliczyć nijak się nie da. Takie rzeczy po prostu za często w przyrodzie nie występują. Kolejna sprawa to roczniki i liczba rzędów które obsługują. Dlatego być może faktycznie te pod 10 rz. to padaka ale czy to wszystko co oferuje Shimano?? Raczej nie.

Napisano

Co myślicie o tym, by kupić silnik spalinowy do Magnum Extreme? To jest cięższy rower, jakby sie zachowywał przy spalinowym?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...