Skocz do zawartości

[piasta] opór w jednym miejscu, dziwne zużycie jednego elementu

Piotr321

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem używaną, przycinającą się(~1/5 obrotu z wyraźnym oporem) piastę Deore LX, dzisiaj postanowiłem ją rozkręcić i spróbować doprowadzić do używalności, niestety wyczyszczenie i ponowne złożenie nie pomogły. :P

Powierzchnie kulek, konusów i bieżni są równe, natomiast zdziwiło mnie dziwne zużycie kapy(?) w bębenku, mam na myśli element widoczny na stronie http://punkxtr.blox.pl/2011/05/Serwis-piast-na-kulkach.html w punkcie 10 i 11. Wygląda to tak:
post-154877-0-93404800-1368306709_thumb.jpg

Oś, oceniając optycznie wydaje się prosta, jeszcze jutro odkręcę konus z drugiej strony i sprawdzę ją na równym stole.

Co może powodować ten opór?

Napisano

Na tym etapie to wróżenie z fusów; najlepiej zrób wyraźne (!) zdjęcie konusów, kulek i bieżni. Może wówczas uda się coś wywnioskować i pomóc.

Napisano

Bieżnie wyglądają na nienaruszone, konusy raczej też (z reguły to one pierwsze wykazują oznaki zużycia), ale nie dam sobie ręki uciąć. Wiadomo, nic nie zastąpi obejrzenia części na żywo. Kulki mają wżery i są do wymiany. Kup nierdzewki od XTR (koszt naprawdę znikomy) i będziesz na nich jeździł prawdopodobnie do końca życia piasty. Żeby poprawnie skręcić piastę, powinna być ona zapleciona, inaczej nie dasz rady tego zrobić.

Napisano

Moim zdaniem, zużycie konusa(zdjęcie w którym trzymasz go w rekawiczce) jest za duże, tzn. Powierzchnia tarcia powodowana kulkami powinna mieć szerokość ok. 2mm a u Ciebie starty jest caly konus. Może luzy na piascie były zbyt duże...

Moim zdaniem, zużycie konusa(zdjęcie w którym trzymasz go w rekawiczce) jest za duże, tzn. Powierzchnia tarcia powodowana kulkami powinna mieć szerokość ok. 2mm a u Ciebie starty jest caly konus. Może luzy na piascie były zbyt duże...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...