Skocz do zawartości

[do 2400] Merida MATTS TRAIL 300 D 15

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zastanawiam się nad zakupem tego oto roweru http://allegro.pl/rower-merida-matts-trail-300-d-15-nowy-2012-i3238988390.html ,i chciałbym się was zapytać czy będzie to dobra opcja dla mnie,jeżdżę po lesie,trochę nierówny asfalt,na wydanie mam 2400 zł najważniejsze dla mnie jest to aby amortyzator pracował płynnie i bez żadnych problemów,prosiłbym was o poradę,może jakąś inną firmę wziąć pod uwagę ,mile widziane linki.

POZDRAWIAM

Napisano

No to ogólnie wszystko spoko tylko z tym widelcem to totalnie nie trafiłeś. XCM to nie jest dobry amortyzator. Jeżeli ważysz >70kg to jest szansa, że będzie "pracował", jeśli ważysz mniej to sorry ale masz praktycznie sztywny widelec.

Jeśli rower kupisz za 2200zł a twoj budżet wynosi 2400, możesz sciągnać fabrycznie nowego XCM, spieniężyć go i dokładając +/- 200zł kupic Epicona, (tak zrobiłem np. Ja i kilka osób które spotkałem na ulicy na  300-D)

Ten Cube i Corratec z linku (mówie o 26") wyżej to chyba jakiś żart. 29" w tej cenie to bieda osprzętowa, z wyjątkiem Rometa, który jak zwykle oferuje dużo w stosunku do ceny. No i powiedzmy to sobie, szukasz dobrego amortyzatora? Wszystko co nie jest powietrzne odpada, szczególnie XCM i niżej.

PS. Nie napisałeś ile masz wzrostu, rama 15-nastka jest maleńka, nie wiem czy zwróciłeś na to uwagę.

Napisano

niezły wybór Cube robi dobre ramy więc o to nie musisz sie martwić.

całość całkiem dobrze sie komponuje - tylko amorek:-(

tak ja przedmówca , jestem zdania że warto pokombinować nad czymś powietrznym.....ale do 29' bedzie na pewno mniejszy wybór i drozej.

Napisano

Jeżeli zależy Ci na płynnym działaniu amortyzatora, to szukac roweru z Suntourem XCR , wynalazki typu XCT oraz XCM tego nie zapewnią ;)

Napisano

rowery z powietrznymi mortyzatorami zaczyna ją sie zwykle od 3-3,5k ale warto poszukać.

a myslałes na używanym?

Raczej interesują mnie modele nowe.

Napisano

Tak na marginesie,żeby nie zakładać nowego tematu ,podczas jazdy (hamulce tarczowie mechaniczne ) tacza jest gorąca aż parzy w palce czy jest to normalne ?

Napisano

Powiem tak nie bierz Meridy.!!!!!!!!!!!!!!

Ja się skusiłem na Tfs 100 d-model 2013 i same problemy

po 600km korba , kaseta , łańcuch do wymiany lecz ten osprzęt nie podlega gwarancji

Napisano

Powiem tak nie bierz Meridy.!!!!!!!!!!!!!!

Ja się skusiłem na Tfs 100 d-model 2013 i same problemy

po 600km korba , kaseta , łańcuch do wymiany lecz ten osprzęt nie podlega gwarancji

To nie merida produkuje osprzęt tylko shimano, ten sam osprzęt znajduje się w 90% rowerów.

Napisano

Ja zakupiłem ostatnio tą meridę i jest ok.

Dopiero zrobilem nią ok 100 km i mam drobne uwagi.

1. Od razu wymienić jak się da w sklepie przerzutkę przednią shimano acera na cos lepszego slx lub xt.

2. Tak jak wspominali koledzy amortyzator jest taki sobie, ja ważę 92 kilo, amortyzator jest nowy i już czuję jakieś luzy. Ale bardzo dużo modeli w tym przedziale cenowym ma podobnej jakości widelec.

3. W zależności od terenu po jakim będziesz jeździł zastanów się nad oponami. oryginalnie są 2,25, dość szerokie.

4.oryginalne gripy tak jak przy większości modeli do wymiany na coś miększego.

Reszta naprawdę super. mnie pasuje szczególnie geometria ramy, mam 180 cm wzrostu, rozmiar 21".Przymierzałem się do bardzo wielu modeli i poza specem rockhopperem comp 29 żaden mi tak nie podpasował.

Poza w/w uwagami polecam.Oczywiście w tej cenie masz jeszcze bardzo dużo modeli do wyboru.

Napisano

To, że bardzo dużo rowerów ma podobny widelec nie znaczy, że inni mają kupować taki wynalazek...

mnie pasuje szczególnie geometria ramy, mam 180 cm wzrostu, rozmiar 21"

No zarypiście dobrany rower, "gratuluję" ... dawno pisałem, że ten wynalazek jest mały ...

Napisano

Rulez już wiem skąd ponad 11 000 postów.

Obserwuję od kilku dni to forum i z twoich wypowiedzi naprawdę bardzo wiele można rzeczowego się dowiedzieć.

Użytkownicy forum oczekują raczej rzeczowych odpowiedzi pełnym zdaniem, a nie tylko "(...) gratuluję, porażka, złe, a nie mówiłem..."

Zdjęcie w Avatarze to Ty/Pan* (niepotrzebne skreślić) czy tata?

Napisano

Pytanie trochę wybiegające przed temat,ale pomóżcie mi ,rozwalony mam gwint w v-brake ta śruba która trzyma linkę,próbowałem skleić klucz super glue,ale nic ,piłowanie odpada bo nie mam czym,da jakoś radę to odkręcić czy muszę kupić nowy zestaw ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...